Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Radim Hladík odešel do nebeské čajovny. Jeho ztráty litují kytaristé všech generací

Radim Hladík odešel do nebeské čajovny. Jeho ztráty litují kytaristé všech generací

4.12.2016 20:05 Hudba

Ve věku 69 let v neděli ráno zemřel Radim Hladík. Více než 50 let patřil k nejoceňovanějším kytaristům u nás. Celý život okouzloval svou virtuózní technikou, jeho kytarová sóla byla srovnatelná s výkony pánů jako Jimmy Page či Ritchie Blackmore. Univerzalita Radima Hladíka byla něčím jedinečným, jeho projekty se slovenským zpěvákem Pavolem Hammelem a Mariánem Vargou, přesahy do jazzu, folku či soudobé hudby z něj dělaly všestrannou osobnost, po jejímž odchodu zeje nenahraditelná mezera. Jak vzpomínají na legendu rockové kytary Radima Hladíka jeho mladší kolegové? Ostravan.cz požádal osobnosti spojené s kytarovým uměním o pár řádků.

Zvětšit obrázek

Radim Hladík byl zdrojem inspirace pro kytaristy všech žánrů a generací.
Foto: Archiv kapely Blue Effect

Rudy Horvat (kytarista, skladatel, člen kapel Vlasty Redla, Marie Rottrové a Borise Urbánka): Jsem opravdu v šoku, vůbec nevím, co říct. Radim byl a bude jeden z nejvlivnějších muzikantů u nás, a jak to chodí u lidí, kteří opravdu něco umí, byl to moc milý a skromný člověk. Měl jsem v životě tu čest se s ním potkat, bude všem hodně chybět. Boris Urbánek plánoval oživit Novou syntézu na Jazz Open Ostrava s Blue Effectem a orchestrem. Bohužel už to nikdy nevyjde.

Vlasta Redl (kytarista, zpěvák, skladatel a spisovatel): Radim byl na Valašsku pro všechny rockové kytaristy něco jako Ten, který sestoupil z nebes. Měl jsem tu čest si už v patnácti zahrát na jeho těžký, lesklý, černý kus nábytku jménem Gibson, prostě mi ho ve valmezském M klubu na jamu pověsil na krk. Ta tíha! Později jsme se poznali víc. Byl to neuvěřitelný člověk. Bude nám opravdu chybět.

Radek Pastrňák (kytarista, zpěvák, skladatel, frontman skupiny Buty): S Radimem jsme se potkali jenom letmo, ale pro mě byl hlavně v útlém mládí velikým vzorem. Pro celou muzikantskou komunitu to je veliká ztráta.

Jarek Nohavica (kytarista, zpěvák, skladatel): Že byl Radim vynikající kytarista, je bez diskuse. Navíc jsem ho poznal jako velmi přátelského a milého člověka. Jsem rád, že stihl zahrát u nás v Heligonce. Byl to krásný koncert. Budu na Radima s úctou vzpomínat.

Petr Uvira (kytarista, skladatel, člen kapel Ladě a Heimat): Upřímnou soustrast blízkým. Ano, měli jsme vždycky jeho desky doma, ale moc jsem je neposlouchal a později na kytaru ani nestahoval. Měl jsem asi jiné oblíbence. Koncerty Blue Effect byly ale skvělé! Taky mi nějak utkvěla spolupráce s Dagmar Andrtovou. Budiž mu země lehká. Stejně, je to trochu podivný rok.

Andonis Civopulos (kytarista, skladatel, člen kapel Legendy se vrací a Jammy Jack): Jako každý teeneger kytarista, i já jsem věděl, že Radim Hladík je muzikant, od kterého je co se učit. Jeho hru jsem poznal v době, kdy hrál s Matadors, kdy ještě hrál věci zpívané anglicky, a to s Viktorem Sodomou. Byly to super věci střižené trochu do soulu. Samozřejmě po čase kapela změnila členy a přejmenovala se na Blue Effect. Ruku na srdce, kdo se nenaučil Radimovo kytarové sólo v písni Slunečný hrob? Od Radima jsem se prostě hodně naučil, je to i slyšet na prvním LP s Věrou Špinarovou. V té době už jsme jako kapela IPO začali být mezi muzikanty známí, a to se mi potvrdilo asi v roce 1979 na Bratislavské lyře, kde byl i Radim. Pro mne byla velká událost, když ke mně přišel a říká: „Ty se máš, že hraješ na svůj aparát, já tu hraju na půjčený Vox a vůbec to nehraje.“ No a pak prý taky někde prohlásil, že Civoš zahraje i na koště, tak to byl velká pocta od Mistra Radima. Potkali jsme se párkrát později, kdy hrál se svou poslední kapelou, a to jak přímo u nás v Horních Bludovicích, tak různě na fesťácích a taky  v roce 2015 jsme si před Radimem zahráli s kapelou Jammy Jack, kde už bylo zřejmé, že na tom není dobře zdravotně. Je mi to moc líto Radima, je ho velká škoda, byl pro nás inspirací, a to je to hlavní. Člověk se prostě měl od čeho odrazit. Radime, budeš nám chybět.

r

Radim Hladík s Andonisem Civopulosem. (Foto: archiv A. Civopulose)

Robert Černý (kytarista, organizátor hudebního festivalu Setkání kytaristů): Radima jsem osobně poznal před deseti lety, bohužel jen krátce, ale ty dva večery, které věnoval našemu festivalu, patřily k nejlepším, co jsem zažil. Nechal se přemluvit k unplugged koncertům, a ten zvuk byl neskutečně krásný. Byl to laskavý, skromný a upřímný člověk, vynikající a osobitý kytarista, který bude české hudební kotlině moc chybět…

Jan Gajdica (kytarista, skladatel, frontman skupiny Jeseter): Odešel člověk, který pro každého, kdo v Československu kdy chtěl hrát na elektrickou kytaru, znamenal mnoho. Pro mne osobně byl Radim Hladík nejen výborným kytaristou se skvělým tónem a rockerem, který stál u zrodu našeho big beatu, ale především pak skladatelem, jenž se navždy vepsal do mého srdce. Jeho Svět hledačů, Nov¨é syntézy, 33, Svitanie a Meditace jsou desky, které navždy budou součástí mé osobnosti. Československý art rock a komplexně rocková hudba přišla o jedno ze svých největších jmen, ale tak to na světě chodí a nikdo z nás to nezmění. To, co po Radimovi Hladíkovi zůstane, alespoň pro nás, jeho fanoušky, je neuvěřitelně osobitá kytarová hra a především pak Hudba s velikým H. A tak ti děkujeme, Radime Hladíku s velikým H.

Petr Vitásek (kytarista, učitel, člen kapely Moribundus): Radim Hladík byl jedním z největších zjevů naší rockové scény, který ovlivnil spousty kytaristů, bez ohledu na jejich datum narození. V době, kdy jsem začínal hrát na kytaru, znal jeho Slunečný hrob a Čajovnu snad každý kytarista. Dodnes učím tyto skladby své žáky. Radim Hladík byl pro mne inspirací a důkazem toho, že dobrou muziku lze dělat v každém věku. Při poslechu jeho hry mi po zádech běhá mráz. Je velká škoda, že už odešel do muzikantského nebe.

Adam Malík (kytarista, spoluhráč zpěvačky Kristina): Radim Hladík byl pro mne velká kytarová osobnost, která inspirovala mnoho generací. Měl jsem možnost se s ním potkat na několika akcích a vždy bylo cítit, jak muziku miloval až do posledních chvil… Je mi z toho smutno, drž se, Radime, a dohlížej na nás z kytarového nebe.

Robert Hejduk (kytarista, skladatel, člen kapely Kazachstán): Pro mne jako zapřísáhlého artrockera odešla jedna z nejdůležitějších postav tohoto žánru u nás. Jeho autorská alba Svět hledačů, Svitanie, 33 a projekty Nová syntéza byly a jsou českým zlatým fondem a důkazem, že se i u nás dělala světová rocková hudba. A aby toho u něj nebylo málo, ještě to byl zároveň famózní kytarista a průkopník kytarového zvuku a experimentu u nás. Poslední roky jsem ho vídával často na festivalech a vždy mi bylo líto, že kromě filmové muziky nenahrál mnoho let plnohodnotné album. Jeho touha hrát dál i přes velké zdravotní komplikace byla obdivuhodná. Nové desky se už nedočkáme, ale doufám, že si užije zaslouženého muzikantského důchodu v rockovém nebi, když už mu nebylo dopřáno si ho užít tady. A jdu si pustit, pro mě srdcovou věc, píseň Zázrak jedné noci.

Lubomír Bužma Khýr (kytarista a skladatel): V období, kdy jsem se seberealizoval jazzrockovou muzikou a svojí kapelou Bužma Band mi byl hodně blízky jazzrock 70tých let. Největším vzorem pro mě byl Luboš Andršt. Do stejné doby patřil i Hladíkův Modrý Efekt, a tak to pochopitelně i pro mě byla velmi poslouchaná muzika a inspirace. Přestože jsem se později vydal zcela jiným směrem a dnes se zabývám tradičními formami blues, tu úžasnou žlutooranžovou desku s lokomotivou a těžní věží mám naposlouchanou nazpaměť a rád se k ní vracím. Zvláště dnes v souvislosti se smutnou zprávou to opět udělám.

Jakub Havlásek (kytarista, člen kapely Scarlett Avenue): Napříč generacemi k nám doléhá nenapodobitelné dílo Radima Hladíka, výjimečného skladatele a kytaristy. Brilantní technika hry, nevšední práce s dynamikou a osobité pojetí atmosféry každé písně vytvářejí zcela specifický komplex, který lze jen stěží vyvážit slovy. Svými poctivými a výraznými kytarovými postupy se stal zásadní osobností české a slovenské rockové hudební scény. Ani komplikované podmínky před rokem 1989 mu nezabránily v rozvoji jeho nápadů a představ, které tak vynikají svou nadčasovostí. I přes předčasný Radimův odchod bude jeho svobodný, ryzí a přímý kytarový tón žít dále svým vlastním životem.

Jiří Šoltis (kytarista, skladatel, člen kapely Acoustic Session): Věčně usměvavý kytarista s rockově nabroušeným zvukem a s klasickou precizností, který nikdy netěžil ze své historie a nikdy se nebál dělat nové věci. Vedle svých o dvě generace mladších spoluhráčů v Blue Effectu nikdy nezaostával, spíše působil jako elektrárna, která všechny svojí energií napájí.

Jaroslav Jeff Novák (kytarista, skladatel, člen kapel Perseus, James D.S., David Spilka Acoustic Project, Josef Cigánek Band): Radim Hladík pro mne znamenal synonymum české rockové kytary. Byl to hudebník s velkým žánrovým rozptylem, osobitým stylem a nezaměnitelným zvukem. Osobně si myslím, že pro vývoj české kytary byl klíčovou osobností. 69 let je strašně mladej věk na to, aby to tak úžasnej muzikant zabalil.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.