Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soulová zpěvačka Laura Mvula přijede na Colours, bude to její první koncert v ČR

Soulová zpěvačka Laura Mvula přijede na Colours, bude to její první koncert v ČR

14.12.2016 00:00 Hudba

Další tuzemskou premiéru připravil na rok 2017 mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava. Vůbec poprvé do České republiky přijede britská soulová zpěvačka Laura Mvula, která svým ohromujícím hlasem a jedinečným talentem zaujala nejen „ostrovní“ diváky a kritiky.

Zvětšit obrázek

Britská zpěvačka Laura Mvula.
Foto: Archiv umělkyně

Absolventce klasické kompozice na konzervatoři v Birminghamu trávící mládí v gospelových sborech předpověděla nejprve úspěch anketa BBC Sound of 2013, po vydání debutu Sing to the Moon už ale Laura Mvula nestačila sbírat jedno ocenění za druhým – opakující se nominace na Mercury Prize, Brit Awards, vítězství v MOBO Awards a Urban Music Awards a další nominace v Ivor Novello Awards nebo BET Awards.

„Ambiciózní a nevšední hudba Laury Mvula neodpovídá běžným soulovým, jazzovým a popovým standardům. Vzpírá se konvencím a posluchače strhává souhrnem orchestrálního napětí, nepředvídatelně vzrušujících melodií, abstraktních textů a odvážně emancipovaných myšlenek,” přibližuje její hudbu ředitelka festivalu Zlata Holušová.

V Guardianu to novinář Alexis Petridis shrnul: „Někdy její skladby zněly jako pop ze slunečných 60. let, někdy jako gospel, a někdy zněly, jako kdyby někdo nakrmil Swingle Singers koktejlem z halucinogenů a pak je šoupnul do zvukotěsné budky a řekl jim, aby hráli dále.”

Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic a dosud oznámenými hvězdami jsou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat a Benjamin Clementine.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.