Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravské dny zakládají nový orchestr. Mladší bratr Ostravské bandy ponese jméno ONO

Ostravské dny zakládají nový orchestr. Mladší bratr Ostravské bandy ponese jméno ONO

15.2.2017 00:00 Hudba

Světové i české premiéry soudobé klasické hudby, díla mladé skladatelské generace i návraty k začátkům avantgardy v podání mezinárodní Ostravské bandy, debutujícího symfonického orchestru mladých ONO / Ostrava New Orchestra a zahraničních interpretů rozezní mezi 24. srpnem a 2. zářím 2017 Trojhalí Karolina, Staré koupelny Dolní oblasti Vítkovice a další místa v Ostravě. Ve středu pořadatelé odtajnili první informace k programu.

Zvětšit obrázek

Dirigent Petr Kotík (v pozadí) na zahajovacím koncertu Ostravských dnů 2015.
Foto: Martin Popelář

Slavnostní zahajovací večer Ostravských dnů 27. srpna v Trojhalí Karolina bude ve znamení světových premiér. Poprvé se na něm představí nově vznikající mezinárodní symfonický orchestr ONO / Ostrava New Orchestra, který uvede mj. skladbu Rolfa Gupty IKAROS  nebo virtuózní houslový koncert Salvatore Sciarrina s Hanou Kotkovou.

30. srpna se v podání ONO / Ostrava New Orchestra, Ostravské bandy a amerického pianisty Josepha Kubera návštěvníci koncertu s přiléhavým názvem Radikální minulost  vrátí k pionýrským dílům těch, kteří zásadně ovlivnili směřování hudby 20. století jako jsou Charles Ives, Edgard Varèse, John Cage, Morton Feldman, Jan Rychlík nebo Philip Glass.

Jedním z očekávaných vrcholů Ostravských dnů bude česká premiéra opery Miroslava Srnky Make no Noise, a to v koprodukci s německým festivalem Bregenzer Festspiele. Inscenace bude uvedena v původním režijním zpracování Johannese Eratha pod taktovkou Josepha Traftona. Sólisty jako Measha Brueggergosman, Holger Falk, Okka von der Damerau, Taylan Reinhard či Maciej Idziorek doprovodí orchestr Ostravská banda.

Bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny patří mezi unikátní akce v celosvětovém měřítku s  bohatou mezinárodní účastí na straně účinkujících i návštěvníků. Festival, který pořádá Ostravské centrum nové hudby v čele s hudebním skladatelem a neúnavným propagátorem moderní hudby Petrem Kotíkem, se letos koná podeváté. Festival nabízí orchestrální kompozice i současnou operu, zvukové instalace i maraton elektronické hudby, virtuózní sóla a experimentální performance za účasti renomovaných skladatelů a zahraničních hostů, v industriálních prostorách, klubech i kostelech. Součástí festivalu je také vzdělávací Institut, který je mezinárodním pracovním prostředím pro skladatele a interprety pod vedením umělců z celého světa. „Za 16 let intenzivní práce se nám podařilo zanést Ostravu na mapu významných metropolí soudobé hudby. Dochází zde k unikátním setkáním napříč generacemi hudebníků, skladatelů i publika,“ dodává Petr Kotík.

Další informace o dosud zveřejněném programu ZDE.

Zdroj: Tisková zpráva Ostravského centra nové hudby

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.