Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nová kapela Tamala zahraje na Pendlu a říká: Písničky Pavly Gajdošíkové jsme změnili k nepoznání

Nová kapela Tamala zahraje na Pendlu a říká: Písničky Pavly Gajdošíkové jsme změnili k nepoznání

16.2.2017 23:06 Hudba

Tamala. Tajemné slovo, které vzbuzuje očekávání. Už jen proto, že ostravskou kapelu tohoto jména tvoří známé tváře ostravské kulturní scény. Konkrétně jde o zpěvačku a hráčku na analogový syntezátor Pavlu Gajdošíkovou, bubeníka Tomáše Rossiho, kytaristu Honzu Drozda a baskytaristu Lukáše Hradila. Koncertní premiéru si tato kapela odbude 24. února v rámci ostravské klubové noci Pendl.

Zvětšit obrázek

Kapela Tamala bude mít koncertní premiéru na festivalu Pendl.
Foto: Archiv kapely

Jak vůbec vznikla kapela Tamala? Potkali jste se s tím, že založíte skupinu, anebo šlo spíše o iniciativu jednotlivce, který postupně kolem sebe nabaloval další členy?

Pavla: Mě osobně oslovili Lukáš Hradil, který se kromě hraní živí třeba také produkcí, a Tomáš Rossi, ostravský multiinstrumentalista. Tedy muzikanti, kterých si vážím. Pro mě to byla příjemná výzva, do které jsem bez váhání šla. Jim zase vyhovovaly mé písně. Tak vzniklo toto uskupení, později nazvané Tamala, ke kterému se po čase přidal i kytarista Honza Drozd, známý ze svého působení v ostravské kapele Všehomír, kam naskočil do rozjetého vlaku po Alexovi ze skupiny Naked Floor.

Jak probíhá práce na výsledné podobě písní? Kdo je v tomto směru u vás nejaktivnější?

Lukáš: My jsme se rozhodli, že Pájiny výtvory předěláme k nepoznání. A docela se nám to daří. Ty písničky jsou samy o sobě nosné a dá se s nimi skvěle pracovat. Na aranžích se podílí celá kapela. Každý umí něco jiného a dohromady to tvoří celek, který se nám líbí.

Dá se říci, že se pohybujete ve škatulce alternativního rocku. Bylo jednoduché se shodnout na hudebním směřování kapely?

Všichni: Bylo. My jsme vlastně takoví popaři! (smích)

Sice tvrdíte, že jste popaři, ale z ukázek, které jsou v tuto chvíli dostupné na serveru Bandzone, je patrné, že moc veselými či optimistickými momenty vaše tvorba neoplývá… Skladby jsou takové potemnělé, místy až drásavé. Proč? Je to záměr?

Pavla: Záměrně to jistě nedělám, nehraju si na nějakou pózu. Inspiraci hledám v sobě. Každý si o tom může myslet své. Tady třeba troška vnitřního obrazu, tam zase troška humoru… Hraju si.

Je cílem vaší kapely spíše hledat, nebo se chcete raději vracet k hudebním kořenům? 

Honza: Z kořenů, které nás ovlivnily, určitě vycházíme, ale záměrně je nenapodobujeme, ani se nesnažíme o „styl“. Naopak snažíme se vystihnout podstatu té které písně a pomoci jí na svět. Žánry se omezovat nehodláme a snaha o originalitu by měla být součástí jakékoli tvorby.

Tomáš: Snaha o to „být originální“ vlastně není originální, je to pouhé  klišé a… (je násilně umlčen zbytkem kapely).

Kde vidíte hudební hranice kapely?

Lukáš: Zatím asi nikde. Ale asi nezačneme zčistajasna hrát death metal… (smích). I když, vlastně, kdo ví…

Tomáš:  Já osobně tíhnu ke stylu fastcore a power violence, akorát se na tom ještě musíme domluvit… (opět je násilně umlčen zbytkem kapely).

Berete své hudební aktivity jako formu relaxu, nebo spíše jako o výzvu uspět na dalším, tedy nejen hereckém, poli?

Pavla: Hudba mi byla od malička velmi blízká, proto pro mě není překvapení, že zpívám v kapele. Není to další meta, na které bych chtěla zazářit. Jsem to jednoduše já, a vždycky budu. Nerozděluji divadlo a muziku a v současné době taky nic neupřednostňuji. Žiju jeden život.

Název Tamala je poměrně zahalený tajemstvím. Můžete prozradit k čemu, respektive ke komu odkazuje? Na první poslech může slovo „tamala“ připomínat indické jídlo… Anebo že by název odkazoval k Pavle, jakože „ta malá“? Tedy postavou, výkonem vždy ta nejvyšší…

Lukáš: Ano, ta malá je opravdu ta nejvyšší! Mimochodem na facebookovém profilu se nám ozvala nějaká slečna stejného jména odněkud z Indonésie, že se jí název kapely líbí.

Tomáš: TAMALA je samozřejmě zkratka pro jeden speciální míchaný nápoj, který pijeme k pivu v oblíbené hospodě – This Ain’t My Actual Live Attitude.

Každopádně Tamala rovná se nové uskupení, přičemž mnoho nových kapel se snaží uspět v různých hudebních soutěžích. Co vy? Bude to i váš případ? 

Lukáš: Uvidíme, ale problém je, že většinou bývám spíše v těch porotách… Možná Porta? Pája už ji několikrát vyhrála, i když jen tu dětskou. To víte – ta malá…

Tomáš:  Zatím jsou v jednání Hry bez hranic, Pevnost Boyard a Hip Hap Hop. A samozřejmě Bludiště… (kapela už jakékoli umlčování vzdává).

Co očekáváte od vystoupení na festivalu Pendl?

Pavla: Hodně lidí v publiku a žádný honorář. Takže přijďte!

Tomáš: Hodně piva… (kapela rezignovaně mlčí).

Kapela Tamala se poprvé představí živě v rámci festivalu Pendl, a to v pátek 24. února 2017 od 22.45 hodin v ostravském klubu Marley.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.