Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pravý muzikant nemůže nikdy skončit, tvrdí Panther z kapely Moravius, která po devíti letech vydala album

Pravý muzikant nemůže nikdy skončit, tvrdí Panther z kapely Moravius, která po devíti letech vydala album

2.3.2017 06:00 Hudba

Devět let. Tak dlouhá doba uplynula od debutu King´s Grave k aktuálnímu albu Hope in Us kapely Moravius. Důležitá je však kvalita, nikoliv kvantita, což si jistě po oslovení řekl také Tommy Johansson ze švédských Sabaton, který na novince hostuje. Nejen o detailech této spolupráce povypráví v následujícím rozhovoru Dalibor „Panther“ Halamíček, jenž je hudební veřejnosti dostatečné známý i ze svého dřívějšího angažmá ve skupině Salamandra.

Zvětšit obrázek

Kapela Moravius vydala album po dlouhé odmlce a nyní již chystá další.
Foto: Archiv kapely

Úvodní otázkou tě asi nepřekvapím. Proč druhé album vyšlo až devět let po debutu?

Je to sice dlouhá doba, ale myslím si, že stálo za to si počkat a znovu Moravius obnovit. Prostě jsem bez něj nemohl být.

Můžeš být konkrétnější? Jaké okolnosti zapříčinily fakt, že se Moravius dal zase dohromady? Byla to náhoda, že kapela začala opět fungovat, nebo jsi prostě čekal jen na ty správné lidi?

Já chtěl, aby Moravius koncertoval, a po několika personálních změnách v kapele jsem se pak domluvil s Petrem Štrauchem, že si postavím Moravius sám a on se bude věnovat skupině Solar System. Takže teď je kapela složená z bývalých členů skupiny Archon. Konkrétně se jedná o Radka Dočkalíka (sólová kytara), Jardu Nováka (doprovodná kytara), Leu Šedivou (klávesy), na baskytaru dále hraje Zdeněk Jirčík, na bicí Radek Gahura a já zpívám.

Asi bychom také měli objasnit roli Petra Štraucha v kapele. Ten v minulosti členem formace Moravius byl, v současné sestavě už ovšem nefiguruje, nicméně na nahrávání vašeho aktuálního alba se podílel…

Petr je skladatelem a vlastně nahrál všechny nástroje doma sám na PC. Jednu skladbu nahrál i jeho bratr Pavel. Dá se tedy říci, že je naším hostem, a pokud by byla možnost a našel by se i čas, mohl by si s námi zahrát.

Mimochodem, můžeš popsat své hudební aktivity v době, kdy Moravius nebyl činný? Přepadaly tě v tomto období i takové myšlenky, že jednou provždy s muzicírováním skončíš?

Já stále zpíval a dosud zpívám v kapele Grog, takže jsem byl pořád aktivní, ale přiznávám, že byly i chvíle, kdy jsem o konci uvažoval. Jenže pravý muzikant nemůže nikdy skončit a pořád zůstane muzikantem.

Kapela tedy začala opět fungovat v nové sestavě. Kde vidíš největší rozdíly mezi aktuální sestavou a tou, která nahrála debutové album?   

Jak jsem už naznačil, první i druhé CD byly nahrávané doma na PC, jen zpěvy se nakonec natáčely ve studiu. To znamená, že současná sestava se dala dohromady až poté, co všechny skladby byly hotové, a členové kapely se tyto písně jen naučili. Každopádně bych zmínil jednu podstatnou věc, a to, že současná chemie mezi námi teď funguje velmi dobře. Rozumíme si a práce nám jde od ruky.

To rád slyším, ale zůstaňme ještě u vašeho posledního počinu. Když jste album začali připravovat, měli jste jasnou představu, kam chcete směřovat?

Petr komponuje stejné věci, takže jsme věděli, do čeho jdeme. A mně osobně se do nich dělaly dobře zpěvové linky, šlo to samo. Následná vylepšení skladeb v podobě různých hostů, jako například dětského sboru Ko-Ko Ostrava, jsem pak vymyslel sám.

Na albu ovšem máte dalšího velmi vzácného hosta. V písni Don´t Waste Your Time totiž zpívá Tommy Johansson (mimo jiné člen populárních Sabaton a Reinxeed). Jak k této spolupráci došlo a jak tato spolupráce probíhala? Dali jste mu volnou ruku, nebo dostal přesné zadání, co od něj očekáváte?

S Tommym jsem si psal ještě předtím, než začal působit v Sabatonu. Tu píseň jsem složil a nahrál už dávno předtím s kapelou Grog, ale nebylo to ono. Tak jsme ji s Petrem předělali a napadlo mě, že by zde Tommy mohl zpívat. On mi tuto nabídku neodmítnul a díky internetu to pak šlo rychle. Já mu poslal podklad se zpěvem, jak by to mělo vypadat, pak i bez zpěvu, a on mi potom poslal své linky nazpívané. A nakonec jsme vše smíchali a bylo hotovo.

Uvažuješ o tom, že by tato spolupráce v nějaké formě pokračovala?  

Jelikož má teď hodně koncertů se Sabaton, tak bohužel nemohl přijet ani na náš křest, ačkoliv už měl letenku koupenou. Momentálně tedy zatím nevím, jak bude spolupráce s ním dále pokračovat.

Každopádně nové písně se ve srovnání s debutovým albem King´s Grave zdají melodičtější, rychlejší, přímočařejší… Hlavně výrazná melodická linka je jejich poznávacím znamením. Byl to záměr?

Samozřejmě. Power metal je o melodických a hymnických zpěvových linkách, které dodávají písním to správné koření, a to se nám, doufám, podařilo. A touto cestou bych chtěl poděkovat za texty mé kamarádce Lucii Roubíčkové, mému synovi Lukymu a kamarádovi z Anglie Phillovi Rasmusenovi.

Album jste nazvali Hope In Us. Jakou naději máte na mysli, případně naději pro koho? Jaké by mělo být poslání této naděje?

Já v tom názvu neviděl a nevidím nic konkrétního. Je na každém z nás, co si z toho titulního songu vezme.

Pokud jde ještě o tebe samotného, máš pocit, že se změnil způsob tvého skládání, tvoření, respektive hudebního uvažování za tu dobu, kdy Moravius nebyl aktivní?

To ne. Já jsem odkojený starým dobrým hard rockem a skladatelské myšlení mi zůstalo stejné. Nicméně jakmile jsem narazil na melodický metal, tak jsem zjistil, že i tento styl je mi hodně blízký.

Hudebně můžeme Moravius „zaškatulkovat“ do melodického power/speed metalu. Proč si myslíš, že je v České republice tento žánr tak populární? Ať už u fanoušků, tak u kapel, které tento žánr produkují…

Pokud víš, tak jsem rozjížděl kapelu Salamandra, kde jsem také dlouho působil. Se Salamandrou jsem nahrál tři hodně úspěšná CD, o nichž můžeme říci, že byla takovým průkopníkem power speed metalu v České republice. Jezdili jsme turné po celé republice a vím, že lidem se tento styl hodně líbí a dodnes si mne pamatují právě ze Salamandry. Tak i proto jsem chtěl, ať Moravius může pokračovat v takovémto trendu taky, i když to v dnešní době bude při tolika kapelách, které se vyrojily a jsou dobré, náročné.

Trochu jsi mi utekl od otázky, ale pojďme dál… V čem vidíš hlavní rozdíly mezi kapelami v České republice, které se věnují melodickému power metalu vašeho střihu, a mezi zahraničními, které si oblíbily stejný žánr?

V každé kapele je v jejich písničkách něco zvláštního a specifického, a to platí jak pro domácí, tak pro zahraniční skupiny. Prostě buď jsou ty kapely dobré, nebo ne. Ale všechny se snaží a věří, že jejich muzika zaujme co nejvíce posluchačů a bude mít své fanoušky. A pak už jen záleží na náhodě nebo bohužel i na penězích, jak budeš úspěšný a jestli tě osloví nějaká dobrá agentura, která z tebe udělá hvězdu.

Uvažoval si někdy nad tím, jakým směrem by se mohl tento žánr vyvíjet?  

Já si myslím, že power metal má svůj směr daný, stejně jako každý jiný hudební styl, a vyvíjí se pořád dál díky nápadům a podání jednotlivých skladeb. A jsme zase u toho, některé jsou vynikající a některé méně povedené. Fanoušci a posluchači si vždy vyberou tu svou, která se jim líbí.

Jaké jsou vaše aktuální plány, pokud jde o kapelu Moravius?

My teď makáme na programu, který budeme prezentovat na koncertech, a mezitím už chystáme další CD. Máme už připravených kolem sedmi věci, přičemž jedna z nich, konkrétně jde o song Morana, je už venku v podobě videoklipu. Připravujeme ovšem další překvapení pro naše fanoušky. Takže se všichni mají na co těšit a věřím, že se brzy uvidíme na nějakém koncertu.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.