Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Templfest přivítá Beatu Hlavenkovou. Novinkou bude talk show Tomáše Novotného

Templfest přivítá Beatu Hlavenkovou. Novinkou bude talk show Tomáše Novotného

4.3.2017 21:09 Hudba

Šestý ročník oblíbeného ostravského festivalu Templfest, jehož cílem je připomínat židovsko-křesťanské kořeny evropské civilizace, se uskuteční na několika místech v Ostravě ve dnech 21. až 26 března 2017. Hlavním hostem sobotního hudebního programu bude tentokrát skladatelka, zpěvačka a klavíristka Beata Hlavenková, ovšem i další body programu budou stát za návštěvu.

Zvětšit obrázek

Beata Hlavenková je absolventkou ostravské konzervatoře a umělkyní evropské úrovně.
Foto: Johana Posová

Templfest je ostravským festivalem, který se již 6 let věnuje židovsko-křesťanské kultuře a dialogu. Letošní ročník nabídne opět řadu hudebních vystoupení i přednášek, ochutnávku židovské kuchyně, filmové představení i výstavu fotografií. Novinkou bude talkshow a také divadelní představení. „Přivítáme umělce a přednášející z několika států, kromě České republiky to budou účinkující z Běloruska, Gruzie, Slovenska a také z Izraele. Potkáme se na mnoha místech Ostravy, v kulturním centru Cooltour, v Katedrále Božského Spasitele, kostele sv. Václava, Domě knihy, Minikině a divadle Stará Aréna, ale také na veřejných prostranstvích,“ říká zástupce pořadatelů Tomáš Bartonec.

Klezmerová kapela Simcha působí na domácí scéně úspěšně už řadu let, ale na Templfestu vystoupí poprvé, a to v čistě dámském složení. Zvuk další kapely, s názvem Shum Davar, která vystupuje v mezinárodním obsazení (Bělorusko, Gruzie, Slovensko a Česká republika) je charakteristický mísením vlivů lidové hudby z různých koutů střední a východní Evropy, zejména klezmeru, romské, slovenské, balkánské a běloruské hudby.

Legenda židovské hudby Tomáš Novotný představí meditativní „Žalmy v hebrejských kánonech“. Jako vrchol programu pak bude uveden projekt Theodoros, se kterým do Ostravy přijede jedna z vůdčích osobností jazzové a alternativní scény, klavíristka a skladatelka Beata Hlavenková. Za album Theodoros získala tato umělkyně žánrové ocenění Anděl, a to v kategorii jazz a blues.

Festival už podruhé přivítá s autorským čtením vrchního zemského rabína a spisovatele Karola Sidona. Profesor Alexandr Tomský přijede se svou přednáškou „Velké partnerství – židovské a řecké myšlení jako základ evropské civilizace“. Izraelsko – českým zástupcem mezi přednášejícími bude David Shorf, novinář a bývalý izraelský voják, který bude vyprávět o své blízkovýchodní zkušenosti.

Novinka letošního programu, čtvrteční talk show Tomáše Novotného ve Staré aréně, zaujme nejen osobou hlavního protagonisty, ale i zajímavými hosty, mezi kterými budou rabín Karol Sidon, ředitel TV Noe Leoš Ryška a senátor František Bublan.

Na Templfestu se objeví také slavná románová prvotina Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock v dnes již kultovním jevištním monodramatickém zpracování Jaroslava Achaba Haidlera.

„O gastroshow a ochutnávku se letos postará Pavlína Polohová a spolu s ní nahlédneme do světa židovské sváteční kuchyně,“ dodává Bartonec.

Výtvarnou stránku letos zastoupí výstava fotografií Zdeňka Poruby „Svatá země – Izrael“. V rámci filmové sekce nabídne Minikino Oskarem oceněné drama z roku 2007 režiséra Stefana Ruzowitského Ďáblova dílna a dokumentární film izraelského režiséra Gilada Barama z roku 2015 Koudelka fotografuje Svatou zemi.

Templfest v sobě již neodmyslitelně zahrnuje také duchovní rozměr. „K Ekumenické modlitbě večerních chval za Svatou zemi se sejdeme v kostele sv. Václava a ke mši svaté v neděli v katedrále Božského Spasitele. V týdnu konání festivalu bude také odhalena nová pamětní deska na Zeyerově ulici, poblíž místa, kde stávala hlavní ostravská synagoga,“ dodává Bartonec.

Podrobný program festivalu ZDE.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.