Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Desátý ročník cyklu Čtvero ročních období nabídne rekordní počet koncertů

Desátý ročník cyklu Čtvero ročních období nabídne rekordní počet koncertů

8.3.2017 19:30 Hudba

Přední domácí i zahraniční umělci a jedinečná atmosféra umocněná sakrálními prostorami moravskoslezských kostelů. Na to se mohou těšit návštěvníci koncertního cyklu Čtvero ročních období, za nímž stojí pořadatelé Svatováclavského hudebního festivalu. Letos poprvé je k dispozici zvýhodněné předplatné na celý cyklus. Lidé se můžou těšit na koncerty Štěpána Raka a Alfréda Strejčka, Stadlerova klarinetového kvarteta, italského souboru Classico Terzetto Italiano nebo Evy Dřízgové-Jirušové a dalších umělců.

Zvětšit obrázek

První dáma ostravské opery Eva Dřízgová-Jirušová.
Foto: Archiv

První koncerty se uskuteční v dubnu a další budou následovat v červnu, říjnu a prosinci. „Naším cílem je nabídnout veřejnosti kvalitní vážnou hudbu po celý rok, rozšířit řady příznivců vážné hudby a zároveň lidem otevřít kostely, aby mohli zažít jedinečnou atmosféru propojení duchovní hudby se sakrálními prostory. Proto nás těší, že jsme se domluvili na realizaci celoročního programu hned s šesticí měst a obcí v Moravskoslezském kraji. Každé roční období se tak lidé dočkají zajímavého koncertu, podzimní část je pak ještě doplněna o koncerty v rámci Svatováclavského hudebního festivalu,“ uvedl ředitel festivalu Igor Františák.

Na celoroční program se lidé mohou vydat do centra Ostravy a městského obvodu Ostrava-Jih, Staré Bělé, Frýdku-Místku, Jablunkova, Rychvaldu a Albrechtic. Během jarní části se pak individuální koncerty odehrají v Horní Suché a Dolním Benešově, v prvně zmíněné obci je program plánován i na podzim.

Z domácích interpretů cyklus uvede například Alfreda Strejčka, který bude recitovat za doprovodu světově proslulého kytaristy a skladatele Štěpána Raka. „Toto umělecké duo má za sebou stovky a stovky vystoupení v desítkách zemí po celém světě a jsem velice rád, že ho můžeme opět přivítat i v našem regionu. S ohledem na dubnový termín vystoupení pánové odehrají pašijový příběh, který přináší nejen věčnou inspiraci, ale i naději pro nás pro všechny,“ řekl Igor Františák.

Z českých umělců se posluchači mohou dále těšit na Stadlerovo klarinetové kvarteto, které se představí společně se sólistou Národního divadla moravskoslezského Martinem Gurbaľem. „V programu tohoto tělesa nebudou chybět skladby barokních mistrů a zazní i Biblické písně Antonína Dvořáka ve skvělé úpravě Aleše Pavlorka,“ doplnil Igor Františák, který patří mezi členy kvarteta.

Pozornost si zasluhuje i koncertní sbor Permoník ZUŠ Bedřicha Smetany Karviná, věnující se interpretaci sborové literatury pro dětské, dívčí a ženské sbory. Ve výčtu pak nelze zapomenout na respektovanou sopranistku Evu Dřízgovou-Jirušovou, na kterou se mohou těšit posluchači v době adventu.

Ze zahraničních umělců jmenujme vynikajícího varhaníka Andrzeje Białka z polského Krakova, italský soubor Classico Terzetto Italiano, Slovenský komorní orchestr Bohdana Warchala s uměleckým vedoucím Ewaldem Danelem či komorní orchestr INTER>Camerata z Wroclawi.

„Věřím, že se nám povedlo sestavit pestrou programovou nabídku se špičkovými umělci, jejichž koncerty přinesou díky sakrálním prostorům jedinečné a neopakovatelné zážitky. A budeme velice rádi, pokud cyklus Čtvero roční období přiláká jak příznivce vážné hudby, tak širokou veřejnost,“ řekla umělecká ředitelka SHF Eva Dřízgová-Jirušová.

Celoroční předplatné, které je letošní novinkou, lze zakoupit za zvýhodněnou cenu 500 korun, a to až do prvního dubnového koncertu. Předplatitelé navíc zdarma získají CD s nahrávkami toho nejlepšího ze Svatováclavského hudebního festivalu. Vedle předplatného je samozřejmě možné koupit si vstupenku také na jednotlivá vystoupení.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.