Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Do Vítkovic vtrhne Terminátor. Je to ideální prostředí, říkají pořadatelé festivalu Future Gate

Do Vítkovic vtrhne Terminátor. Je to ideální prostředí, říkají pořadatelé festivalu Future Gate

15.3.2017 00:00 Atd.

Terminátor, Akira, E.T. Mimozemšťan a další ikonické sci-fi filmy ovládnou Dolní oblast Vítkovice. Od pátku do soboty 18. března se zde na obří plátno Světa techniky stěhuje zavedený festival science fiction filmů Future Gate. Po Praze a Brně bude jeho další zastávka letos poprvé čerpat z genia loci oblasti Dolní Vítkovice. Letošní téma festivalu se nese ve znamení vztahu lidstva a inteligentních strojů.

Zvětšit obrázek

Arnold Schwarzennger ve filmu Terminátor.

Mezi promítanými snímky nechybí první Terminátor, film, který stvořil hned dvě legendy: Jamese Camerona a T-800, kyborga zabijáka s rakouským přízvukem a hláškou „I´ll be back“. Dalšími prezentovanými snímky jsou Akira, jedno z nejlepších cyberpunkových anime všech dob, které v době premiéry zapříčinilo novou vlnu popularity manga v Evropě a USA, a druhý nejnavštěvovanější film všech dob E.T. Mimozemšťan. Nebudou chybět ale ani dvě novinky, bláznivá komedie Moonwalkers o přistání, nebo spíše nepřistání na Měsíci a dystopické sci-fi Bílý král, které nabídne svět podobný tomu orwellovskému. Bližší informace k přehlídce poskytl Ostravanu mluvčí Future Gate Andrej Štůla.

Festival Future Gate se koná sice už čtvrtým ročníkem, ale v Ostravě teprve začíná. Proč mu to tak dlouho trvalo a jak vůbec došlo k tomu, že se do Ostravy vůbec dostává?

První ročník festivalu v Praze měl za cíl zjistit, jestli je o podobný druh akce u nás zájem. Byl to velmi úspěšný ročník, a tak jsme se rozhodli, že festival chceme organizovat i v dalších městech. Po Brně se tak festival rozšiřuje o Ostravu, která je nejenom velkým městem, ale zároveň je průmyslovým městem, kde to bude žánru science fiction slušet. Důležité pro naše rozhodnuté bylo i to, že Ostrava má vysokou technickou školu. Vidíme velké spojení mezi sci-fi a technologiemi. Toto spojení chceme do budoucna prohlubovat. Naší ambicí není jen diváky pobavit, ale též jim představit nové technologie a objevy vesmíru. Letos v Ostravě uvádíme v rámci doprovodného programu jen jednu přednášku, ale příště jim chceme přidat víc.

Industriální prostředí Dolní oblasti Vítkovice má silné genium loci, má vůbec tato lokalita konkurenci? Ani Praha nebo Brno, kde se Future Gate odehrává, předpokládám, něco takového nenabízí?

Po první návštěvě Dolní oblasti Vítkovice jsme byli rozhodnuti, že jde o to pravé místo. Těžko si představit lepší prostředí pro konání science fiction akce. V Praze a snad i v Brně jsou industriální lokality, ale žádná z nich nedosahuje atmosféry, kterou návštěvník má při pohybu v Dolních Vítkovicích. Je to skutečně jedinečné místo v České republice a my jsme moc rádi, že zde můžeme pořádat náš festival.

Je ale nutno říct, že v Ostravě je program festivalu ze všech tří míst nejchudší, koná se jen dva dny oproti pěti nebo čtyřem dnům v Praze a Brně. Nabízí pouze jednu přednášku a pět filmů, není to málo?

V Ostravě jde o první ročník. Pokud bude ze strany veřejnosti zájem, rádi příští rok festival rozšíříme o další filmy i doprovodný program.

Tématem letošního ročníku festivalu je vztah lidstva a inteligentních strojů, jak dramaturgové k tomuto tématu došli a v čem navazuje na předchozí ročníky?

Každý rok připravujeme atraktivní téma, které vychází z filmové kolekce. Letošním stěžejním filmem je pro nás Terminátor. Je to film, který všichni dobře známe, ale málokdo z nás jej viděl na velkém plátně. Původně natáčené béčko je dnes kultovkou, a to nejen kvůli Arnoldu Schwarzeneggerovi. Téma inteligentních strojů se v science fiction objevuje už od počátku a my víme, že jsme toto téma letos z daleka nevyčerpali.

Nepochybně jednou z největších atrakcí festivalu je promítání novodobé klasiky na velkém plátně, jako je nejen vlivný sci-fi horor Terminátor, ale i japonské anime Akira a rodinné sci-fi melodrama E. T. Mimozemšťan. Rada diváků si je ještě pamatuje z kin promítané z 35mm pásu, předpokládám, že na Future Gate už budou promítány v restaurovaných digitálních kopií?

Všechny filmy uváděné na festivalu budou promítnuty z digitální kopie. DCP je dnes celosvětový vysoký standart v kinech. Máme velkou radost, že se nám podařilo zajistit na DCP i film Akira, který byl doteď k vidění v kině v České republice snad jen jednou. Pro nás je kvalita obrazu a zvuku promítaných filmů důležitá, je to přeci jeden z důvodů, proč zajít na film do kina. A vidět filmové klasiky na pomyslném stříbrném plátně je velký zážitek. Pro úplnost musím dodat, že projekce „Ítího“ je věnována rodinám s dětmi, a tak jsme vybrali českou dabovanou verzi vydanou na BluRay, byť sami preferujeme originální verzi s titulky.

První díl Termionátora je dělaný v nezávislé produkci téměř na koleně, ve své době nepříliš známými tvůrci. Nebyla možnost uvést na Future Gate i další díly ze série Terminátor, kdy už se James Cameron jednoznačně prosadil?

Ano, příběh vzniku filmu Terminátor je velmi zajímavý. Z neznámého režiséra se stal jeden z největších filmových tvůrců. Z představitele hlavní role hollywoodská star. Cameron na svůj film vsadil všechno. Říká se, že pokud by film u diváků propadl, byl by to Cameronův konec u filmu. Naštěstí se tak nestalo a Cameron se postupně prosadil nejen v žánru science fiction. Do budoucna chceme uvést i další Terminátory, ale ne všechny. Ty novější bohužel jen žijí na slávě série.

V rámci doprovodného programu se uskuteční nejen přednáška herního vývojáře a producenta Martina Vaňa o vlivu sci-fi na počítačové hry, ale také výstava českých sci-fi kreslířů. O koho konkrétně půjde?

Jonáš Ledecký, Matyáš Namaie a Martin Pospíšil představí svá sci-fi díla. Jsou to mladí a velmi nadaní kreslíři. Loni vydali komiks o Karlu IV. a připravují další zajímavé projekty. Vedle nich je Jan Štěpánek matadorem, z jehož tvorby v časopisech Pevnost anebo Ikarie XB1 se můžeme těšit už řadu let.

Bude mít festival ještě nějaké další ozvláštnění? Třeba půjčovnu sci-fi kostýmů nebo nějaký merchandising?

Na festival dorazí fanoušci v kostýmech svých oblíbených sci-fi hrdinů. Můžeme se těšit na rytíře Jedi z Hvězdných válek, ale třeba i na Khulla Ničitele Galaxií se svou hordou poddaných. Všichni budou rádi, když se s nimi zájemci budou chtít vyfotit. I strašidelného Khulla zájem vždy potěší. Vedle toho budou mít návštěvníci možnost pořídit si něco na památku v našem sci-fi obchůdku. Festivalové tričko, placku, ale třeba i hrnek s Hvězdou smrti…

Už víte, jak to vypadá s dalším ročníkem?

Na dalším ročníku už pomalu začínáme pracovat. Chceme do něj více zapojit diváky. Chceme, aby se festival stal interaktivním místem, kde se návštěvníci nejen pobaví, ale kde se i něco zajímavého dozvědí. Bude se jednat o pátý ročník a chceme, aby šlo o poctu žánru science fiction. Ostatně každý rok je naším cílem, aby návštěvník z festivalu odcházel s pocitem, že aspoň na chvíli prožil budoucnost. Přijďte už v pátek a sobotu do Dolních Vítkovic, projděte naší bránou a ocitnete se v budoucnosti!

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.