Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Hodina kouzel v Televizním klubu ukázala, že Ostravu navštěvují mistři moderní magie

Hodina kouzel v Televizním klubu ukázala, že Ostravu navštěvují mistři moderní magie

18.3.2017 00:00 Atd.

Klasické iluzionistické triky, inovativní kouzla, ale třeba také mikromagie s kartami ovládají dvakrát ročně Televizní klub, restauraci v centru Ostravy. Pravidelně se tady scházejí špičkoví kouzelníci, členové Nové scény Ostrava pod vedením předsedkyně Jany Ponczové. Patří k nim uznávaní mistři svého oboru, vítězové řady českých, ale i mezinárodních soutěží. Pouze na jaře a na podzim jsou ochotni ukázat něco ze svého širokého repertoáru také úzkému okruhu štamgastů a pozvaných.

Zvětšit obrázek

Závěrečná děkovačka kouzelníků v Televizním klubu.
Foto: Josef Poncza

Atmosféra Televizního klubu je komorní, lidová. Na malém prostoru s barem a vyvýšenou terasou je jen pár stolů, a tak jakékoliv vystoupení se tady musí nutně stát téměř rodinnou záležitostí. Zvláště když na chod večera osobně dohlíží majitel klubu pan Hodek, který je jistým mecenášem vystupujících umělců. Kouzelníci se u něj scházejí pravidelně a Hodina kouzel je plodem jejich dlouholetého přátelství, ukázkou umění a plodem špičkování místních žurnalistů. Právě oni údajně dospěli k názoru, že když už se tady mágové pravidelně srocují, mohli by čas od času něco i předvést. Nechali se vyhecovat a z jednoho večera v roce 2014 se stala, jak je vidět, příjemná tradice.

Na Hodině kouzel zdaleka nejde jen o exhibici pro místní štamgasty nebo o levnou hospodskou zábavu, zvláště když mezi vystupujícími jsou uznávaní mistři mezinárodního formátu jako iluzionista Petr Kravčík, předseda Moravské kouzelnické unie Josef Poncza nebo držitel Grand Prix Stanislav Saldak. Kouzelnický veterán přijel z nedaleké Karviné, ale ten večer byli na programu i vzdálenější hosté z Příboru nebo Přerova. Jeden kouzelník neváhal přijet dokonce až z Žiliny. Zatím se ovšem jen rozkoukává, snad se do programu zapojí příště.

Kouzelníků je hodně, převažují sice ti ostřílení, ale i nějaká ta mladá tvář se najde, tentokrát přitom kupodivu chybí děti, stanou se tak vhodným terčem humoru dospěláků, kteří neváhají prásknout, co všechno se od nich dozvědí třeba na dětském hřišti v Přívoze. Děti jsou prostě vděčné a pro tento večer učiněným požehnáním. Hustota kouzelníků je tak velká, že vzhledem ke komorní povaze Televizního klubu nad publikem téměř převládají. Publikum také není obyčejné, tvoří je stálí zákazníci klubu a sem tam pozvaní nováčkové. Navštívit zdejší lokál je pro ně svým způsobem čest, protože žádný jiný klub s takovou koncentrací přesně dávkované magie v Ostravě zkrátka neexistuje.

Kouzelník Roman Vejmola při vystoupení. (Foto: Josef Poncza)

Ale nejen to, drama večera určují právě i nečekané excesy. U baru totiž sedí řadoví štamgasti, kteří u z titulu domácích chtějí do programu mermomocí vstoupit, byť třeba neudrží kartu. To pro ně ale nehraje roli. Jeden z nich, ostřílený kovboj v koženém klobouku má natolik upito, že se odhodlává zapojit do samotné show, zatím jen pokřikováním na pana Kravčíka. Prý na něj zapomněl s mícháním při své předpovědi čísel ve sportce. Sice jsme teprve na začátku, ale napětí už houstne.

Je to trik, není to trik? Obvykle se říká, že kouzelníci mají nastrčené pomocníky inkognito v publiku. I tento by jim snad mohl být, nebýt ovšem jeho zmatečného pokřiku. Nakonec je v plné parádě i v kovbojském taktně vyveden panem Hodkem.

Kouzelník Petr Kravčík. (Foto: Josef Poncza)

O něco hůře dopadne mladá dáma sedící u baru, která odmítne asistovat při dalším kouzle. Petr Kravčík nad ní vyřkne „kletbu“: Počkejte, až se ráno probudíte a podíváte se do zrcadla! Ne, ani tato hrozba s černovláskou nehne. Další dobrovolnice už je ale na scéně, přestože je Eva v klubu poprvé, také ji někteří podezřívají z kouzelnického spiklenectví. Petr Kravčík ji zapojí do své světové premiéry, kouzla s vybarvováním omalovánky na dálku. Vybarvován je namalovaný sportovec, a to připravenými fixy o pěti barvách. Vše jde jak po másle, kouzelník už má předem vybarvený vzor zapečetěn v obálce a teď se pomocí své „telepatie“ snaží ovládnout asistentku. Je otočen a pravděpodobně na fixy nevidí, jaký je pak úžas, když se právě dokončená omalovánka shoduje s tou vloženou do obálky. To není pochopitelně vše! V obálce jsou i jiné vybarvené vzory. Na žádost obecenstva se ukazuje, že jsou všechny navlas stejné, následuje údiv, ale show nekončí. Petr Kravčík se před publikem odhalí, pod svou uniformou má kuriózní sportovní obleček s vázankou, přesně jako omalovánka, ve stejných barvách: „Já už jsem dnes v poledne věděl, jaké barvy si zvolíte,“ ukazuje se ohromené asistentce, která evidentně nic nechápe. Jakým způsobem toto kouzlo vzniklo, zůstává tajemstvím několikanásobného mistra republiky v magii.

Ladislav Horák ukazuje kouzlo s novinami. (Foto: Josef Poncza)

Vystupujících je celá řada, na pouhou hodinu zdaleka nestačí. Ladislav Horák si stylově připravil kouzlo s novinami, jako by tušil, že Televizní klub hojně navštěvují reportéři. Roztrhané je zmačká a před nechápajícím obecenstvem je v mžiku rozbalí, rozevře a je to opravdu k nevíře, jsou jako nové, možná ještě lepší, než ty předchozí. Titulky článků i fotografie se zcela shodují. Roman Vejmola má podobně laděné minimalistické kouzlo, ale místo novin mu poslouží dvoumetrový provaz, hravě z něj udělá čtyři konce a naopak, nepsanou povinností je nechat kolovat rekvizitu v publiku. Zaskakující Stanislav Dvořák alias Klamalino vsadil na kouzelné karty s ruským folklórem.

Stanislav Saldak kouzlil i s živými hrdličkami. (Foto: Josef Poncza)

Vrcholem večera je ovšem pompézní příchod skutečného mistra, Stanislava Saldaka, jehož velikost souzní i s vysokou postavou. Na rozdíl od svých kolegů Mistr neplýtvá slovy, spustí hudbu z přehrávače a ve smokingu s cylindrem zaujme vládcovský postoj. Jakoby zaplnil celý klub, jeho vystoupení se skládá s nepřetržitého iluzionismu, čísla s kruhy, barevnými šátky, závoji, hůlkami a zapálenou cigaretou korunují hrdličky. Zjevují se zcela nečekaně, jako by z jiné dimenze, poslušně usedají na bidýlko a tetelí se vedle sebe, nakonec jsou čtyři.

V jednu chvíli to vypadá, že v Televizním klubu ožila starodávná prvorepubliková atmosféra, kdy ještě v Ostravě hostoval Oldřich Nový, prostě kouzelnická noblesa, žádné skotačení v kraťasech nebo s umouněnými nosy. Příjemně strávený večer sice oficiálně končí v tom nejlepším, kouzelnicí ale ještě nemizí, naopak se srocují v zákulisí, začíná jejich pravidelná porada. Kdo ví, s čím překvapí příště…

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.