Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival Kino na hranici opět putuje po kraji za svými diváky

Festival Kino na hranici opět putuje po kraji za svými diváky

21.3.2017 00:00 Atd.

Těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici se opět vydává na cesty. V březnu a dubnu zavítá postupně do čtyř měst v Moravskoslezském kraji. Cílem je naladit diváky na polské filmové vlny a pozvat je na devatenáctý ročník festivalu, který se v Českém Těšíně a Cieszyně uskuteční na přelomu dubna a května, a to ve dnech 28. dubna až 3. května 2017.

Zvětšit obrázek

Film Andrezeje Wajdy Mžitky bude putovat po Moravskoslezském kraji.
Foto: Kino na hranici

„Rádi bychom pobídli české diváky ke sledování polské kinematografie, která je v posledních letech na vzestupu, což dokazuje řada cen získaných na prestižních mezinárodních festivalech. Právě nová polská kinematografie je jednou z hlavních dramaturgických linek naší přehlídky, a to hned vedle nové české a slovenské kinematografie,“ nechali se slyšet organizátoři.

Druhou skupinkou diváků, kvůli kterým se Kino na hranici opět vydalo na cesty, jsou věrní návštěvníci této jedinečné kulturní akce. „Touto formou chceme našim divákům zkrátit dobu čekání na další ročník přehlídky. S trochou nadsázky dá hovořit o jakémsi filmovém aperitivu,“ doplnili organizátoři.

Pro moravská a slezská kina organizátoři zvolili poslední film legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy Mžitky, kterého inspirovaly osudy vynikajícího malíře, průkopníka konstruktivismu, teoretika umění a oblíbeného pedagoga Władysława Strzemińského, který musel v poslední etapě svého života čelit nevůli stalinistického režimu. V hlavní roli se představí charismatický polský herec Boguslaw Linda.

Kino na hranici na cestě se postupně, od 28. března do 18. dubna 2017, zastaví v Ostravě, Karviné, Bohumíně a Frýdku-Místku. Diváci, kteří se projekce filmu zúčastní, budou zařazeni do losování o akreditaci na aktuální ročník přehlídky Kino na Hranici.

Termíny projekcí
Ostrava, Minikino Kavárna 28.3. 2017, 19.30 hodin, vstupné 70Kč (členové Filmového klubu 50 Kč)
Karviná, Kino EX 31.3. 2017, 19 hodin, vstupné 50 Kč
Bohumín, Restaurace a hotel Pod Zeleným dubem, 8.4. 2017, 18.00 hodin, vstupné 50 Kč
Frýdek-Místek, Kino Vlast, 18.4. 2017,19.00 hodin, vstupné 70 Kč (členové Filmového klubu 50 Kč)

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.