Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S Vladimírem Šmehlíkem o festivalu Kulturpunkt, který v Ostravě zahájí Česko-německé kulturní jaro

S Vladimírem Šmehlíkem o festivalu Kulturpunkt, který v Ostravě zahájí Česko-německé kulturní jaro

27.3.2017 05:17 Atd.

Der Kulturpunkt, festival na počest česko-německých vztahů, vstupuje do svého sedmého ročníku. Poprvé v historii přiveze do Ostravy mluvící rouru Poeziomat s verši Heinricha Heineho. Tradiční hosté Jaroslav Rudiš a Martin Becker letos představí nový program autorského čtení. Bude pokřtěna mapa po stopách ostravské židovské kultury. V kině si střihne maratón na filmovém páse legendární Lola běží o život. Der Kulturpunkt se stane významným průsečíkem česko-německých vztahů a na slavnostním zahájení nebude chybět ani celorepublikový start Česko-německého kulturního jara 2017. Dramaturg přehlídky Vladimír Šmehlík pro Ostravan.cz vypíchnul nejzajímavější body více jak měsíc a půl trvajícího programu.

Zvětšit obrázek

Dramaturg ostravského klubu Atlantik Vladimír Šmehlík.
Foto: Ladislav Vrchovský

Zahajujete ve čtvrtek 30. března v Domě kultury města Ostravy za přítomnosti zástupce Velvyslanectví Spolkové republiky Německo, ještě před tím ale Ostrava poprvé pozná, co je to Poeziomat…

Ano, ještě před slavnostním zahájením budeme před Filozofickou fakultou u Atlantiku instalovat Poeziomat. Bude zaměřen na německou poezii v originálním znění a v českých překladech a na českou poezii v němčině. Zejména v něm budou básně Heinricha Heineho, který slaví dvousté výročí. Studenti katedry germanistiky v čele s paní doktorkou Šebestovou připravují Literaturu na pochodu, což je literární happening sestavený z básní Heinricha Heineho. Takže to bude taková předzvěst samotného zahájení, které se uskuteční v Domě kultury města Ostravy.

Poeziomat bude mít letos ostravskou premiéru, jak se vám jej podařilo získat?

V Ostravě míváme pravidelně Literaturu na pochodu, happening německé poezie, který studenti připravují už sedmým rokem. Letos poprvé jsme se spojili s pražským Café Neustadt a s berlínským Haus für Poesie a podařilo se nám do Ostravy Poeziomat dostat. Celý měsíc tak bude k dispozici na prostranství u Atlantiku. Lidé si tak budou moct kdykoliv přijít poslechnout z mluvící roury básně v němčině.

Co to vlastně ten Poeziomat je?

Dvěstěpadesát kilo těžký mluvící „periskop“ s knoflíky a reproduktorem. Začali s ním Pražáci z Café Neustadt a dnes jej najdeš po celém světě, v Berlíně, v New Yorku, v Rusku a letos poprvé také v Ostravě.

V čem se liší letošní Kulturpunkt od předchozích ročníků?

Každý ročník je v něčem jiný, ten letošní se podstatně liší v tom, že je spojen s celostátním německo-českým projektem k výročí dvacetiletí od podepsání česko-německé deklarace. Tedy zásadní mezistátní úmluvy, která vyrovnávala vzájemné vztahy České republiky a Spolkové republiky Německo. Je to významné výročí ve vztazích obou zemí. Máme vzdělávací akce, celou filmovou sekci, poezii, autorské duo Jaroslava Rudiše a Martina Beckera, dvojici Čecha a Němce, kteří společně tvoří a píšou.

To už jsou vaši stálí hosté, s čím novým přijedou?
12. dubna představí svůj nový projekt pod názvem O vlacích, kufrech a hospodách. Znají se více než deset let. Během čtení budou mluvit o nejdůležitějších zastávkách svého česko-německého přátelství a vyprávět o zážitcích z cest v různých jídelních vozech evropských dálkových vlaků. Přečtou také své nové, doposud nezveřejněné historky. Martin Becker kromě toho představí úryvky ze své knihy Gebrauchsansweisung für Prag und Tschechien.

Atlantik dělá některé projekty na pokračování a dotahuje je úspěšně do konce, jedním z nich je už loni ohlášené vydání mapy takzvaných Stolperteinů?

Ano, společně s výtvarnicí Lenkou Kocierzovou připravujeme mapu Stolpersteinů, památečních kamenů, které jsou umístěny na ostravských chodnících na památku židovských obětí. Společně s nimi budou na mapě zanesena místa zmizelých synagog a dalších židovských památek. Věříme, že mapa poslouží návštěvníkům města, kteří se zajímají o minulost Ostravy a o kulturní rozměr města z hlediska židovské kultury.

Letos vypravujete speciální vlak až do Prahy, proč?

Ano, ve spolupráci s Národní galerií a Goethe Institutem vypravíme 20. května speciální vlak z Ostravy do Prahy. Bude to speciální vagon určený k přepravě na výstavu německého výtvarníka Gerhardta Richtera v Národní galerii. Zájemce v něm zdarma odvezeme a v Praze na ně čeká celý doprovodný program. Kdo tuto anabázi absolvovat nechce, může s námi posedět na pivu u takzvaného Stammtisch, zejména pokud se chce seznámit se studiem němčiny na Ostravské univerzitě.

Jaké je divácké zázemí festivalu? Chodí na něj německá komunita? Je vůbec v Ostravě přítomná?

Divácká návštěvnost se odvíjí od toho, že festival je menšinový. Německá kultura není v Ostravě tak populární jako třeba Francouzská. Z 80 procent se publikum etabluje z Němců žijících v Ostravě, a ze studentů katedry germanistiky. Chodí k nám ale také lidé, kteří jsou zaměstnaní v nadnárodních firmách jako jsou Siemens, Okin nebo Tieto, kdy ke své práci pravidelně používají němčinu.

A jak je na tom široká veřejnost, čím chcete oslovit diváky němčiny méně znalé?

Pro veřejnost máme připravenu filmovou sekci, půjde o retrospektivu ke dvacetiletí novodobých česko-německých vztahů. Zajímavostí je například projekce slavného filmu Toma Tykwera Lola běží pro život, která bude promítána z původního filmového pásu 35mm. Bude promítána v Minikině, kde je ještě zachována původní technika. Ale protože je promítačka na pás jenom jedna, musí se diváci připravit i na přestávku, než se vymění kotouče s pásem. Pak máme připravenu na 18. dubna celoměstskou hru o hledání německých stop v centru Ostravy. Lidé si mohou zaběhat po centru, hledat stopy německých osobností, třeba architektů, kteří se podíleli na budování Moravské Ostravy. Bude to soutěž vhodná i pro starší generace a dost možná právě babičky nebo dědečkové pomohou účastníkům různé záludnosti vyřešit. Začínáme ve 14 hodin před Atlantikem.

Pravidelnou součástí Kulturpunktu se staly zájezdy do Německa, kam to bude letos?

V rámci každého Kulturpunktu pořádáme zájezd za našimi partnery do Německa. Předloni jsme navštívili Drážďany, loni jsme se vydali po stopách císaře Karla IV, tedy Norimberk a Bavorsko. Letos to bude po stopách českých emigrantů v Německu, konkrétně v Berlíně. Tam strávíme tři dny ve čtvrti Neukölln, kde se nachází oblast Böhmische Rixdorf, tedy Český Rixdorf – čtvrť, kterou založili čeští emigranti., když byli vyhnání z českých zemí. Paralelně s tím a vedle festivalu Der Kulturpunkt bude probíhat festival Pro náměstí na Náměstí Edvarda Beneše. Organizátoři tohoto festivalu přivezou z Rixdorfu  do Ostravy originální bistro Rixbox, které bude v Ostravě celý měsíc nabízet berlínský street food. Jeho návštěvníci tak budou moci ochutnávat originální německé speciality přímo v centru Ostravy.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.