Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Obrovská rána pro tuzemskou pop music. Ostrava lituje odchodu legendární zpěvačky

Obrovská rána pro tuzemskou pop music. Ostrava lituje odchodu legendární zpěvačky

27.3.2017 15:28 Hudba

Odešla nejlepší zpěvačka tuzemské pop music. Je to černý den nejen pro ostravskou hudbu. Budeš nám chybět, jsi nenahraditelná. Takové ohlasy lze slyšet z úst nejbližších spolupracovníků zpěvačky Věry Špinarové, která zemřela v neděli 26. března 2017 ve věku 65 let, a dalších ostravských muzikantů. Soustrast pozůstalým i fanouškům, kteří Věru Špinarovou opravdu milovali, vyjádřil i primátor Ostravy Tomáš Macura.

Zvětšit obrázek

Věra Špinarová během festivalu Colours of Ostrava v roce 2009.
Foto: Aleš Honus

Richard Piskala (vedoucí programu Českého rozhlasu Ostrava): Je to černý den pro ostravskou, a potažmo i pro celou českou populární hudbu. Co dál k tomu dodat? To, že Věra disponovala naprosto unikátním, hutným a skutečně velkým hlasem a že z ní doslova sálala neuvěřitelná energie? To přece ví každý, kdo ji slyšel zpívat a zažil na koncertě. Myslím, že odešla největší zpěvačka naší pop music. A odešla velmi předčasně. Věrko, snad mohu napsat za všechny z ostravského rozhlasu – děkujeme za krásné písničky, koncerty u nás v rozhlase, natáčení s Ostravským rozhlasovým orchestrem, rozhovory ve vysílání a prostě za všechno. Měli jsme a máme vás moc rádi!

Jaromír Nohavica (zpěvák, skladatel a textař): Měl jsem ji moc rád. Jako zpěvačku i kamarádku. Skvělá baba. To, co dělala, dělala vždy naplno. Zpívala do posledního dechu. Smekám.

Petr Šiška (hudební producent): Co říct, když odejde největší hlas naší hudební scény, kamarádka a parťák se kterým prožijete dlouhá léta v dobrém i ve zlém? Těžko se mi hledají slova o zpěvačce, pro niž jsem napsal ty nejlepší texty ve svém životě. Celý život zasvětila muzice, žila jako rockerka a jako rockerka taky v průběhu vyprodaného koncertu odešla do nebeského baru. Dám si dnes pořádného panáka, pustím pár tvých písní a hold pokecáme příště až tam nahoře, budeš mi chybět Věris….!!!

Andonis Civopulos (kytarista a skladatel): S Věrkou jsem začal hrát v roce 1975 a hráli jsme spolu do roku 1987. Byl jsem moc rád, že mě do kapely Ivo Pavlíka angažovali, protože Věrka byla famózní zpěvačka a taky jsem dostal příležitost uplatnit svoje písničky. Prožili jsme spolu hodně pěkného času jak v Česku, tak v zahraničí. Věrka to vždy uměla pořádně rozjet, a v tom byla její síla. A ten hlas prostě fantazie, nikdo na ni tady neměl. Spolupráci jsem s ní obnovil v roce 2005, kdy jsme natočili vlastně její poslední řadové CD. Bylo v plánu natočit nové, bohužel už se nám to nepovede. Je mi moc líto že nám Věrka odešla, nikdy na ni nezapomenu.

Boris Urbánek, skladatel, jazzman: Těžko hledám slova. Věrka byla a stále je součástí mého života. Jedna z nejčistších duší, které jsem kdy potkal. Moje myšlenky jsou u Věruščiných nejbližších. Syna Adama a vnučky Johanky, kterou tak milovala. Sám za sebe děkuji osudu, že jsme si mohli být s Věrkou tak blízcí.

Rudy Horvat (kytarista a skladatel): Je mi opravdu moc smutno. S Věrkou jsem se poprvé setkal před mnoha lety na Ostravském Slunohradu, každý koncert byl pro mě obrovský zážitek, byl jsem hrdý, že u nás máme tak úžasný velký hlas. Nejde tomu vůbec věřit. Bude nám chybět.

Eliška Mrázová (zpěvačka a písničkářka): Těžce se mi hledají slova … Zemřela nejlepší česká zpěvačka a můj největší vzor… Úžasná dáma bez známky ega či jakéhokoliv povýšení nad obyčejnými lidmi, se kterými zůstávala denně v kontaktu. Ostravská patriotka, ostravský poklad . Mít hlas jako „Špinarka“, to už je ustálený citát a každý zpěvák se silným hlasem ho minimálně jednou za život uslyšel a jsem si jistá, že ještě uslyší… RIP, Věro Špinarová! Měli jsme vás moc rádi…

Petr Vitásek (kytarista a skladatel): Před lety se mi dostalo té cti hrát nějakou dobu v doprovodné skupině Věry Špinarové a natočit s ní také pár písniček. Byl to největší zážitek v mém hudebním životě. Když to Věra na koncertě rozbalila, naskočila mi pokaždé husí kůže, přestože jsem ty písničky slyšel už mnohokrát. Spolu s Věrkou odešel ten největší hlas u nás. Je mi to moc líto.

Jiří Pospíšil (hudební režisér): Mám pocit, že to bylo v roce 1976, kdy mi Ivo Pavlík přinesl nahrávku nového hitu skupiny ABBA Fernando s přáním, abych přepsal aranžmá této skladby pro jeho novou hudební skupinu a Věrku Špinarovou. Takový přepis je mnohahodinová práce, při které při přepisu jednotlivých nástrojových partů neustále posloucháte sólisty – zpěváky, takže jsem znal každý jejich nádech či výrazový odstín. V duchu jsem si při této práci několikrát řekl: „Hm, Věrko, tak nevím, jak se s tímto poradíš, tohle je hodně dobré!“ Ale způsob, jakým se posléze Věra tohoto úkolu při nahrávání ve studiu zhostila, považuji dodnes za obdivuhodný. ABBA píseň Fernando zpívala dokonale – Věra Špinarová ji zazpívala jinak, ale neméně dobře. Když jsem ji po vydání desky o svých pochybnostech řekl, začala se smát, a plácla mě po rameni. Prostě, kámoška! Dnes vím, že nejen kámoška, ale také velká umělkyně. Šéfové nebeských chórů možná ani netuší, jakou získali posilu. Tak, ahoj Věrko!

Vladimír Hron (bavič, moderátor): Zemřela Věra Špinarová. Zpráva, která mě zastihla ve chvíli, kdy jsem si připravoval otázky k rozhovoru do mého televizního pořadu „Poslední zhasne“, kde jsem se měl s Věrou za pár týdnů setkat. Jak osudové… Věra Špinarová, kterou jsem poprvé zaznamenal jako mladý chlapec, když zazářila na nebi české pop music jako „Meteor lásky“. Stejná Věra, kterou jsme všichni kluci viděli ve svých snech, jak s námi nasedá na „Bílou Jawu 250“, a nebo jsme snili o tom, že nás vezme „Raketou na Mars“ (ostatně, byla to přeci naše „Kosmická láska“). Kdo by tehdy nechtěl být jejím „Valentinem“, neposlouchat její naléhavé „Hej, lásko nečekej“ a nevžít se do role romantického pistolníka při poslechu neskonale nádherné balady „Jednoho dne se vrátíš“… Jako by to bylo včera, kdy jsme spolu zpívali a vyváděli různé legrácky při televizních natáčeních s režisérem Františkem Polákem. Věrka byla velmi energická a dokázala si ze sebe udělat i legraci, když bylo třeba. Bude mi chybět. Myslím, že bude chybět nám všem…

Tomáš Macura (primátor města Ostravy): Tato zpráva se musela dotknout každého Ostravana. V neděli 26. března zemřela ve věku 65 let populární ostravská zpěvačka Věra Špinarová. Malá vzrůstem, velká hlasem, osobnost, která si dokázala získat snad každého člověka. Obdivovali ji umělci, zástupci kulturní scény, členové společenských elit i řadoví dělníci a horníci, k nimž měla obzvlášť vřelý vztah. Milovala ji celá Ostrava, k níž se po celý život hlásila a kterou vždy podporovala, například při kandidatuře na získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015. Nezapomenutelný hlas Věry Špinarové umlkl. Chtěl bych jménem města Ostravy i jménem svým vyslovit všem pozůstalým, přátelům a obdivovatelům upřímnou a hlubokou soustrast. Ostrava nezapomene. Ostrava smutní s Vámi.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.