Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Dům umění v Ostravě chystá novou expozici, která představí jeho prvního ředitele

Dům umění v Ostravě chystá novou expozici, která představí jeho prvního ředitele

30.3.2017 00:00 Obraz & Slovo

Četník, soudní úředník, milovník a ochránce umění. Jen málokterý Ostravan zná jméno a příběh Aloise Sprušila, prvního ředitele ostravského Domu umění, který se zasloužil o rozšíření galerijních sbírek i jejich záchranu během druhé světové války. Galerie výtvarného umění v Ostravě nyní připravila výstavu, která tuto pozoruhodnou osobnost a její činnost přiblíží široké veřejnosti.

Zvětšit obrázek

Bedřich Feigel: Podobizna A. Sprušila (1938)
Repro: GVU v Ostravě

Výstava s názvem Trvalý odkaz budoucnosti / Alois Sprušil a sbírky v letech 1926–1946, bude slavnostně zahájena v úterý v 17 hodin v ostravském Domě umění. Expozice seznámí návštěvníky s příběhem Aloise Sprušila, kterému se během dvaceti let vedení Domu umění podařilo rozšířit galerijní sbírky zhruba o dva tisíce položek. Prezentovány budou malby, grafiky, plastiky i Sprušilova osobní korespondence s vybranými umělci. Vernisáž zahájí Jiří Jůza, kurátor výstavy a ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě. Expozici je možno navštívit do 11. června 20017.

Nenápadný soudní úředník, avšak výrazná osobnost ostravské kulturní scény Alois Sprušil se po svém příchodu do Ostravy velmi rychle spřátelil se stavitelem a sběratelem umění Františkem Jurečkem. Dokonce se stal spoluzakladatelem jeho Spolku pro vystavení a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě. Jureček se prostřednictvím spolku zasloužil i o výstavbu ostravského Domu umění. Zároveň mu těsně před svou smrtí odkázal svou sbírku více než stovky uměleckých děl, kterou po otevření veřejnosti jako první čestný ředitel a kurátor spravoval právě Alois Sprušil.

Pořádal výstavy, seznamoval veřejnost s českými umělci ze všech koutů tehdejšího Československa a příležitostně i ze zahraničí. Propagoval umění, přednášel a především rozšiřoval galerijní sbírky. Během dvaceti let se mu podařilo rozšířit původní Jurečkův fond ze sto dvaceti na dva tisíce sto položek. Sprušil díla kupoval, ale také je získával darem od vystavujících umělců i mecenášů, čímž vytvořil galerii a sbírku, která patřila tehdejšímu Československu.

„Na jeho odkaz jsme dodnes pyšní a měli bychom ho dále rozvíjet,“ říká Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě, a pokračuje: „Naprosto zásadní byla Sprušilova role v období druhé světové války. Svým diplomatickým uměním se mu podařilo vést Dům umění a vystavovat v něm české umění po celou válku. Svou předvídavost i odvahu prokázal v roce 1944, kdy se mu za pomoci předsedy spolku Eduarda Šebely podařilo převést a ukrýt to nejcennější z galerijních sbírek v Kunčicích pod Ondřejníkem. Bombardování, které v Ostravě následovalo, významně poškodilo střechu Domu umění i další části budovy a určitě by zasáhlo, ne-li zničilo, většinu umění nejen z Jurečkova odkazu.“

Výstava kromě Sprušilovy osobnosti představí i ta nejlepší umělecká díla, o které galerijní sbírky za svého působení rozšířil. Představena bude například tvorba Quido Mánesa, Antonína Procházky, Jaroslava Čermáka, Františka Kavána, Václava Špály, Jana Zrzavého, Endre Nemese, Otakara Nejedlého, Vincence Beneše, Jana Trampoty, Jaroslava Panušky, Rudolfa Kremličky, Jana Baucha, Josefa Čapka, Georgese Karse, Maxe Švabinského, Jakuba Bauernfreunda, Vojtěcha Sapíka, Břetislava Bendy, Josefa Václava Myslbeka, Augustina Handzela, Jana Štursy, Otto Gutfreunda, Konstantina Alexejeviče Korovina nebo Františka Koblihy.

Expozici doprovodí vzdělávací programy pro školy a veřejnost, které je možno objednávat u Jany Sedlákové telefonicky na 734 437 181, nebo emailem na sedlakova@gvuo.cz. Výstava bude v Domě umění v Ostravě otevřena úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Pro zájemce se uskuteční ve čtvrtek 6. 4. 2017 v 17 hodin komentovaná prohlídka. Plné vstupné činí 40 korun a zlevněné 20 korun, volný vstup pro seniory a v neděli.

Zdroj: Tisková zpráva GVU v Ostravě

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.