Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Proslulé duo Alfréd Strejček a Štěpán Rak odehraje v Moravskoslezském kraji sérii koncertů

Proslulé duo Alfréd Strejček a Štěpán Rak odehraje v Moravskoslezském kraji sérii koncertů

30.3.2017 21:33 Hudba

Koncertní cyklus Čtvero ročních období, pořádaný Svatováclavským hudebním festivalem, uvede ve své první jarní části vynikajícího recitátora Alfreda Strejčka a proslulého kytaristu Štěpána Raka. Koncertní šňůra tohoto uměleckého dua začíná v pátek 7. dubna v Albrechticích, o den později se přesouvá do Jablunkova a Dolního Benešova a 9. dubna končí v Horní Suché a Ostravě-Zábřehu. Koncerty se odehrají v místních kostelech a s ohledem na před velikonoční termín koncertů posluchačům nabídnou originálně zpracovaný pašijový příběh.

Zvětšit obrázek

Štěpán Rak (vlevo) a Alfréd Strejčkem během jednoho z koncertů.
Foto: Archiv

„Pánové Strejček a Rak jsou v hudebním světě pojem a velice mě těší, že patří mezi umělce, které letos představíme v rámci cyklu Čtvero ročních období. Rád bych proto na jarní koncert pozval všechny příznivce kvalitní hudby a věřím, že to bude příjemné zastavení před velikonočními svátky,“ uvedl ředitel Svatováclavského hudebního festivalu Igor Františák.

Koncertům obou umělců bude předcházet beseda v Domě knihy Knihcentrum.cz, která se uskuteční 7. dubna v 15 hodin. Kromě zajímavostí ze společné tvorby Alfreda Strejčka a Štěpána Raka se návštěvníci budou moci seznámit s knihou Dvanáct znamení lásky Štěpána Urbana, k níž Štěpán Rak napsal úvodník. „Beseda s oběma pány je první, kterou v letošním roce připravujeme. V rámci cyklu Čtvero ročních období i celého Svatováclavského hudebního festivalu se pak budou v Ostravě konat i další besedy s umělci, které jistě potěší fanoušky a zpestří festivalový program,“ doplnil Igor Františák.

Alfred Strejček a Štěpán Rak mají na kontě stovky vystoupení nejen doma, ale také v zahraničí. O jejich kvalitách svědčí mimo jiné ocenění UNESCO za koncertní počin k poctě J. A. Komenského Vivat Comenius. Za pozornost stojí i sólové dráhy obou umělců – Štěpán Rak byl v roce 2000 jmenován vůbec prvním vysokoškolským profesorem kytary v České republice. A jeho proslulost je tak velká, že byl jako první kytarista na světě pozván k sólovému vystoupení na slavné moskevské konzervatoři P. I. Čajkovského. Rakovo kytarové mistrovství pak korunuje nezaměnitelný hlas Alfreda Strejčka, který se zapsal do povědomí televizních diváků i rozhlasových posluchačů. Kromě úspěšné kariéry herce, moderátora a hudebníka je Strejček rovněž vyhledávaným interpretem melodramatických děl, na nichž spolupracuje s tuzemskými nejvýznamnějšími orchestry, soubory i dirigenty, kupříkladu s Českou filharmonií, Janáčkovým kvartetem, Kvartetem Martinů, Jiřím Bělohlávkem a dalšími.

V Albrechticích, Jablunkově a v Ostravě-Zábřehu je jarní koncert Alfreda Strejčka a Štěpána Raka součástí celoročního programu, na něž je možné zakoupit si vedle samostatných vstupenek také zvýhodněné předplatné. Za cyklus čtyř koncertů návštěvníci zaplatí 500 korun, přičemž jako dárek dostanou CD s nahrávkami toho nejlepšího ze Svatováclavského hudebního festivalu. Nabídka platí do prvního dubnového koncertu. V Dolním Benešově a Horní Suché se pak konají samostatné koncerty. Vstupenka stojí 150 korun, přičemž senioři, studenti a držitelé průkazu ZTP, resp. ZTP/P mají nárok na zlevněné vstupné ve výši 100 korun.

Koncerty Alfreda Strejčka a Štěpána Raka

  1. 4. 2017, 18:00 hod., Albrechtice – Evangelický kostel
  2. 4. 2017, 15:00 hod., Jablunkov – kostel Božího Těla
  3. 4. 2017, 18:30 hod., Dolní Benešov – kostel Sv. Martina
  4. 4. 2017, 15:00 hod., Horní Suchá – Sbor Církev bratrská
  5. 4. 2017, 18:00 hod., Ostrava-Zábřeh – kostel sv. Ducha

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.