Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Od Vesmírné odysey k Obrázkům z výstavy. Vyhraj vstupenky na koncert filharmonie a Josepha Mooga

Od Vesmírné odysey k Obrázkům z výstavy. Vyhraj vstupenky na koncert filharmonie a Josepha Mooga

18.4.2017 00:00 Hudba

Geniální skladby, které rozhodně stojí za to slyšet naživo, nabídne čtvrteční a páteční koncert Janáčkovy filharmonie (20. a 21. dubna 2017) v Domě kultury města Ostravy. Na své si přijdou nejenom ctitelé klasické hudby, ale i filmoví nadšenci a dokonce i fanoušci artrockové hudby 70. let a legendární kapely Emerson, Lake and Palmer. A právě ti mají největší šanci vyhrát dvě vstupenky na páteční koncert.

Zvětšit obrázek

Klavírista Joseph Moog bude hostem Janáčkovy filharmonie.
Foto: Archiv umělce

Ale popořádku – koncert zahájí Ligetiho skladba Atmosphères. Ta je známá zejména z kultovního filmu 2001: Vesmírná Odyssea. Jde o skladbu, která ve filmu doprovází sekvenci letu k Jupiteru. Perličkou je, že režisér jaksi opomenul Ligetiho požádat o svolení k použití a celý incident pak měl dlouhou a nepříjemnou soudní dohru.

Ve druhé části koncertu vystoupí třicetiletý a velmi úspěšný britský klavírista, mimo jiné držitel Grammy, Joseph Moog, který přednese Rubinsteinův Koncert pro klavír a orchestr č. 4 op. 70. Skladba zazní v podání ostravského orchestru poprvé v historii.

Velká očekávání jsou pak spojena s třetí a poslední částí koncertu, během které zazní slavné Obrázky z výstavy ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského. Hudební pásmo, které skladatel napsal na základě dojmů z výtvarných děl Musorgského přítele Viktora Hartmana, v sedmdesátých letech minulého století zpopularizovala britská rocková kapela Emerson, Lake and Palmer.

Dvě vstupenky na páteční koncert v Domě kultury města Ostravy vyhraje jeden z čtenářů, kteří správně odpoví na následující otázku: Jak se jmenuje slavné album kapely Emerson Lake and Palmer, na kterém zní Musorgského hudba?

Odpovědi posílejte v průběhu úterka do 20 hodin na e-mail info@ostravan.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme jednoho čtenáře.

Dodatek: Soutěž je již uzavřena a vylosovaná výherkyně byla o výhře informována.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.