Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Přehlídku venkovských divadel Štivadlo 2017 vyhrál soubor Pod zámkem z Kyjovic

Přehlídku venkovských divadel Štivadlo 2017 vyhrál soubor Pod zámkem z Kyjovic

1.5.2017 20:36 Divadlo

Dva poslední dubnové víkendy byly ve Štítině u Opavy věnovány krajské postupové přehlídce venkovských divadelních souborů Štivadlo. Letos si vítězství z přehlídky, kterou pořádá místní divadelní soubor ŠAMU Štítina, odvezlo divadlo Pod zámkem, který funguje při TJ Sokol Kyjovice. Ochotníci zabodovali s inscenací komedie D. Tristrama Opačné pohlaví.

Zvětšit obrázek

Kyjovické Divadlo pod Zámkem s vítěznou inscenací Opačné pohlaví.
Foto: Archiv autora

Organizátoři pozvali do soutěže o postup na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou celkem šest soutěžních představení. Poslední ze šestice, Divadelní soubor Kozlovice, se sice nakonec pro nemoc v hereckém souboru z účasti omluvil, ale jak zaznělo po náhradním programu, všechno zlé je k něčemu dobré. Náhradníkem byl Divadelní soubor DUHA Polná, který přijel mimo soutěž s již nominovanou inscenací na letošní národní přehlídku činoherních a hudebně-zábavných divadel Divadelní piknik Volyně. Šlo o inscenaci hry Aldo Nicolaje Tři na lavičce v režii Petra Vaňka.

Dalším hostem letošního Štivadla byl místní Dětský divadelní soubor při Základní škole Heliodora Píky. Děti pod vedením Lukáše Vlčka, herce ŠAMU, předvedly dvě inscenace: Začarovanou třídu s tématem protiromského rasismu a Neomluvím se, loutkovou pohádku inspirovanou ruskou lidovou pohádkou Vasja a sedm maminek. Práce tohoto souboru vykazuje trvalý kvalitativní vzestup.

První soutěžní inscenací byla hra M. Camolettiho A do pyžam v provedení štítinského souboru ŠAMU. Bulvární komedie, která nepatří k nejlepším textům svého autora, pobavila publikum hlavně díky výborným hereckým výkonům dvou představitelů mužských rolí, Lukáše Vlčka a Ondřeje Bendy.

Propadlo Václavovice soutěžilo s inscenovaným textem svého vedoucího Stanislava Koláře Zatrpklý pyroman. Představení vykazovalo mnoho slabin a v divácké soutěži skončilo na posledním místě.

Naopak pohádka Pavlík je nemocný v provedení Dodivadla Dobroslavice z pera člena souboru Milana Šťastného si získala jak dětské, tak dospělé diváky, a patřila k tomu lepšímu co bylo k vidění.

Divadlo Pod zámkem při TJ Sokol Kyjovice nastudovalo komedii D. Tristrama Opačné pohlaví. Soubor známý z několikaleté účasti v soutěži předvedl zatím nejlepší výkon ve své historii.

DS Osvětové besedy Velká Bystřice přijel s vlastní úpravou textu F. Wedekinda Probuzení jara. Inscenace oslovila publikum zejména samotným textem, ale i scénograficko-režijním uchopením.

Již zmíněný mimosoutěžní host, DUHA Polná, byl důstojným završením celé přehlídky. Vysoce nadprůměrná inscenace Tři na lavičce s tématem stáří a s ním spojeným osaměním člověka byla skutečným vrcholem celé přehlídky. Ve všech svých složkách vysoce nadprůměrná inscenace s vynikajícími hereckými výkony ukázala divákům úroveň ochotnického divadla v České republice v tom nejlepším slova smyslu.

Štítinské publikum, které podobně jako diváci většiny divadel upřednostňuje komedie a oddechové tituly, se při zhlédnutí hry Tři na lavičce seznámilo s potenciálem, který v sobě nese vskutku kvalitní výchozí text. A tak v průběhu něco málo přes hodinu trvajícího představení se z hlediště často ozýval bouřlivý smích, ale nakonec se objevily u nemalého počtu diváků i slzy dojetí.

Odborná porota pracující ve složení Veronika Otlíková, Ladislav Vrchovský a Dušan Zakopal nominovala do programu národní přehlídky komedii Opačné pohlaví v režii Silivie Grygarové v provedení Divadla pod Zámkem z Kyjovic. Dále doporučila k postupu další dvě inscenace – na prvním místě komedii M. Camolettiho A do pyžam! v provedení domácího souboru ŠAMU Štítina a ve druhém pořadí tragédii F. Wedekinda Probuzení jara v režii Tomáše Hradila v provedení DS Osvětové besedy Velká Bystřice.

Letošní Štivadlo svou kvalitativní úrovní překonalo předchozí ročníky. Bylo důkazem stoupající úrovně ochotnického divadla v obcích s počtem obyvatel menším než pět tisíc. Úroveň neprofesionálního divadla ale stoupá v celé České republice, ať již v malých obcích nebo ve velkých sídelních centrech. Je třeba říct, že někteří ochotníci zdárně konkurují profesionálním divadelníkům. A platí to i o některých nejlepších inscenacích, které letos štítinské publikum mělo možnost spatřit. Jen tak dál!

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.