Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Lars von Trier, Maryša i internetoví hejtři aneb Bezruči zveřejňují program příští sezóny

Lars von Trier, Maryša i internetoví hejtři aneb Bezruči zveřejňují program příští sezóny

4.5.2017 00:00 Divadlo

Divadlo Petra Bezruče představuje příští sezónu s podtitulem Někdo to rád Bezruč. Diváci se mohou těšit na kontroverzní příběh Velký sešit, komedii Kdo je tady ředitel?, současný pohled na klasická díla Maryša a Miláček nebo na aktuální téma internetových diskuzí v autorské inscenaci s názvem #nejsemrasista_ale.

Zvětšit obrázek

Zleva Michal Sedláček, Pavla Gajdošíková a Norbert Lichý na vizuálu k nové sezóně.
Foto: Divadlo Petra Bezruče

První inscenací sezóny 2017/2018 bude divadelní adaptace kontroverzního románu Velký sešit švýcarské autorky maďarského původu Agoty Kristofové. Dvojčata Claus a Lucas jsou teprve malí chlapci, a už jsou nuceni každodenně se vyrovnávat se surovostí a cynismem světa zmítaného válkou. Jak si s tím poradí? Rozhodnou se být cynickými a surovými taky. Příběh, sledující zrod zla a ohebnost morálních pravidel, bude na českých jevištích uveden poprvé a režírovat jej bude oceňovaný slovenský režisér Marián Amsler.

S druhou premiérou se k Bezručům vrátí slavný dánský filmový režisér Lars von Trier – tentokrát překvapivě s komedií. V režii Janky Ryšánek Schmiedtové uvedou Bezruči divadelní adaptaci jeho filmu Kdo je tady ředitel? Zápletka úspěšné komedie je v podstatě jednoduchá – ředitel jedné firmy chce být se svými podřízenými zadobře, a tak se vydává za řadového zaměstnance.

Všechna nepopulární rozhodnutí tak může svádět na smyšleného ředitele, kterého nikdo nikdy neviděl. Když je však přítomnost ředitele ve firmě najednou opravdu potřeba, začne ta pravá švanda – nedorozumění, záměny a bizarní situace. A možná přijde i Islanďan!

V lednu se Bezruči pod režijním vedením Janky Ryšánek Schmiedtové chopí nejklasičtějšího díla českého dramatu – Maryši Aloise a Viléma Mrštíkových. Tragický příběh nešťastné dívky donucené podlehnout společenskému a rodinnému nátlaku zná asi každý. Co je ale na tomto příběhu současného? Jakým očekáváním, požadavkům a „dobrým radám“ jsme vystaveni my? My víme, co je pro tebe dobré, dcero naše.

Současnou interpretaci klasického díla přinese i čtvrtá premiéra sezóny v režii mladého režiséra Michala Skočovského – tentokrát se bude jednat o divadelní adaptaci románu Guy de Maupassanta Miláček. Příběh mladého bezohledného muže toužícího po kariéře je především svědectvím o době, která už pevná morální pravidla, slušnost a ohleduplnost nepovažuje za důležitá. Proč jde Georges Duroy přes mrtvoly? Protože může. No prostě miláček!

Autorskou inscenací na současné téma uzavře sezónu oceňovaný mladý režisér – Braňo Holiček. Projektu vznikajícímu přímo pro Bezruče dal název #nejsemrasista_ale a zaměří se v něm především na prostředí internetových diskusí. Právě tam totiž pod pláštěm anonymity a hrdosti na vlastní názor tak často bují sdílená nenávist a strach. Kde se vzaly? A mohou se z diskusních fór probojovat i do naší každodennosti? #vstupte_do_diskuse #vas_nazor_nas_zajima.

Zdroj: Tisková zpráva Divadla Petra Bezruče

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.