Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravu v létě čeká invaze katalánské kultury včetně obřích lidských pyramid

Ostravu v létě čeká invaze katalánské kultury včetně obřích lidských pyramid

4.5.2017 14:53 Atd.

Obří draci chrlící oheň, sudy plné hořícího rumu, mnohapatrové lidské pyramidy, gigantické loutky, to vše v pravém katalánském podání nabídne sedmý ročník Festivalu v ulicích. Do Ostravy totiž přijede přes dvě stě padesát katalánských umělců, aby 30. června a 1. července proměnili centrum města a nově i Slezskoostravský hrad. Informace o chystaném programu zveřejnili pořadatelé festivalu ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Zvětšit obrázek

Tak vypadají proslulé katalánské castells. Ukázku letos zažije Festival v uliucích.
Foto: Castelltherapy.com

„Festival v ulicích se osamostatňuje od Colours of Ostrava a narůstá do rozměrů, srovnatelných s Colours z doby, kdy se konaly na Slezskoostravském hradě a v jeho okolí,“ shodují se Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích a Zlata Holušová, ředitelka Colours of Ostrava. A shodně dodávají ke změně místa konání: „Vracíme se.“

Katalánci navštíví Ostravu díky akci Evropská historie v ostravských ulicích, která se s Festivalem v ulicích prováže díky 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Účast katalánských umělců bude obrovská vzhledem k úzké spolupráci mezi vedením města a Barcelonou. „Nebude to jenom kus španělské kultury, ale celá komunita v centru města. Nejen její prvky, ale celá její část. Věřím, že to ovlivní i atmosféru Festivalu v ulicích,“ uvedla Petra Hradilová.

Asi největší lahůdkou budou lidské věže, takzvané Castells se svou 200letou novodobou tradicí z města Valls. Od roku 2010 je zapsalo UNESCO na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva.

V sobotu večer se na Masarykově náměstí bude konat velkolepá show s katalánskými maskami ve tvaru draků, kteří chrlí proudy ohnivých jisker. Po oba dny se budou konat v Ostravě průvody, každý po jiné trase. Cílem bude Slezskoostravský hrad, kde se Katalánci představí se svými národními tradicemi.

K vidění bude například krojovaný tanec s holemi tedy Ball de bastons, vycházející z tradic pastýřských tanců s „valaškami“. Mezi diváky se budou procházet postavy z festivalového bestiáře, oheň plivající draci, lev nebo býk. Tedy typické obří masky zvané Capgrossos s velkou hlavou, které se vydávají na rozmanitá procesí už od 18. století.

Tradiční katalánský orchestr zvaný Cobla doprovodí národní kruhový tanec Sardana. Publikum ovanou krvelačné tlamy draků, kteří mají šupiny jako plazi a netopýří křídla. Nebudou chybět ďáblové, postavy z dávných náboženských procesí, kde symbolizovaly boj dobra se zlem. V noci získají nadpřirozený charakter díky šlehajícímu ohni. Doprovodí je zvuky gralla, tedy tradičního dechového nástroje s pronikavým zvukem. Grallers jsou rovněž nezbytnou součástí stavby lidské věže, na jejichž vrcholky se vzpínají do deseti nebo patnáctimetrové výšky už jen děti. Všechny přítomné roztančí tradiční katalánská hudba a kolový tanec Sardana. Přihlížet budou gigantičtí obři, další druh masek, které prý už dávno nejsou jen toporně kráčející postavy, ale nabídnou i složité choreografie.

Specialitou katalánských slavností na Festivalu v ulicích bude „Hořící rum“.  Pochází z doby, kdy mnoho katalánců odplulo na Kubu. „K této tradici jsme se dostali náhodně, při výběru z nabídnutých aktivit se katalánské straně do snímků ze slavností připletla také fotografie s hořícími hrnci. Když jsme ji viděli, neváhali jsme a řekli: – To chceme!, uvedla Petra Hradilová. Směs rumu, kávových zrn, cukru, citronové kůry, koření se skořicí se zapálí na cca 10 minut. Část alkoholu se spálí a zbytek se pije ještě horký.

„Příjezd umělců ze Španělska je výsledkem několikaměsíčního jednání s katalánskými organizacemi a městem Barcelonou. Kromě akcí, které organizujeme v průběhu celého roku, chceme dát našim oslavám i širší evropský kontext. Kontext, který si Ostrava vzhledem ke svému významu zaslouží. Tato akce přitáhne opět pozornost celé České republiky k Ostravě a jejím oslavám“, říká náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Aktivitu doplní i další organizace. Například mobilní hospic Ondrášek, který pečuje o nevyléčitelně nemocné v rodinném okruhu a přírodní organizace Salamandr, která se stará o beskydskou krajinu, včetně sledování mizející vody a udržování přírodních mokřad. Jejich činnost podpoří výtěžky z oblíbené soutěže ArcelorMittal Tanec pro život.

Vedle katalánské slavnosti bude důraz položen na hudební program, složený z domácích i cizích kapel. Přijede například Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Lenny, Xavier Baumaxa, rakouští The Weight, italští Flo, Kel Assouf z Belgie, Thom Artway, Emma Smetana, Malata nebo Prago Union. Horkokrevné slavnosti podpořené Barcelonou však jednoznačně strhují pozornost.

„Doufám, že k nám Katalánci přivezou barcelonské teplo a cele se tak propojí s unikátním výročím Ostravy,“ říká Zlata Holušová.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.