Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jiří Burian vystoupí s ostravskou cimbálovkou Friš. Na Štěrkovnu přiveze projekt Bohemia

Jiří Burian vystoupí s ostravskou cimbálovkou Friš. Na Štěrkovnu přiveze projekt Bohemia

8.5.2017 00:00 Hudba

Hudební projekt Bohemia, pod nímž jsou podepsáni Jiří Burian a Lenka Kovaříková, zazní zcela mimořádně na jediném letošním festivalu v České republice. Pro vystoupení na Štěrkovna Open Music v Hlučíně se hudebníci spojí s ostravskou cimbálovou muzikou Friš. V neděli o tom informovali pořadatelé.

Zvětšit obrázek

Členové cimbálové muziky Friš.
Foto: Archiv souboru

Hudebník, producent a DJ Jiří Burian je synem písničkáře Jana Buriana. Je znám mimo jiné z kapel Southpaw, Republic of Two nebo z aktuálního projektu Kapitán Demo. Album Bohemia představuje zajímavé vybočení z jeho produkce – jsou na něm klasické české lidovky v moderním a velmi nečekaném pojetí. Písně jako Vyletěla holubička ze skály, Holka modrooká, Černé oči jděte spát nebo Ó hřebíčku zahradnický na albu z roku 2013 zní ve velmi neobvyklých aranžmá. Jako zpěváci na něm hostují například Zdeněk Svěrák, Jaromír Švejdík, Monika Načeva, Milan Cais nebo herečka Veronika Lazorčáková.

„Projekt uvádíme živě jen na výjimečných místech a velmi zřídka. Hráli jsme ho v Praze na křtu desky Burian – Bohemia v MeetFactory a také na Expo v Miláně,“ prozradil Jiří Burian.

Na Štěrkovně přitom písně zazní poprvé v historii nejenom tak, jak je znají fanoušci z alba, ale i v tradiční podobě v podání ostravské cimbálové muziky Friš. „Všichni se těšíme. V Hlučíně jsme dosud nehráli, mnozí jsme tam ještě ani nebyli, přitom od kolegů muzikantů jsme na hlučínský festival i výjimečné prostředí slyšeli samou chválu,“ doplnil producent a hudební autor Jiří Burian.

„Nápad hrát české lidové písně v klasické úpravě, s minimální mírou stylizace, proti jejich moderní podobě se nám hodně zamlouval,“ řekl primáš ostravské muziky Petr Kuřil. „Hrát budeme v tradičním nástrojovém obsazení typickém pro českou lidovou píseň s maximálním respektem k jejímu charakteru,“ dodal.

Bohemia je jen jedním z celé řady speciálních projektů, na které se mohou návštěvníci 13. ročníku festivalu Štěrkovna Open Music těšit. I letos se bude opakovat loni úspěšný souboj kapel v balkánských rytmech Balkan Battle Live, přibude pocta Radimu Hladíkovi v podání Luboše Pospíšila a kapely 5P, stejně jako koncert kapely Limetal tvořené členy bývalé skupiny Citron, která vystoupí v doprovodu dudáka a smyčcového tria.

Festival se odehraje na březích Hlučínského jezera 28. a 29. července na dvou plnohodnotných hudebních scénách. Vystoupí na něm dále třeba Aneta Langerová, Tata bojs, Vojta Dyk, N.O.H.A., Mňága a Žďorp, Sto zvířat a další kapely. Děti se mohou opět těšit na ČEZ Cirkulum Art scénu, chybět nebude Perplex poetická scéna.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.