Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jednou budete rádi, že jste byli u toho, zve ředitelka Janáčkovy konzervatoře na koncert absolventů

Jednou budete rádi, že jste byli u toho, zve ředitelka Janáčkovy konzervatoře na koncert absolventů

10.5.2017 00:00 Hudba

Čtyři vynikající letošní absolventi Janáčkovy konzervatoře Ostrava budou hlavními protagonisty koncertu, který se uskuteční 24. května v Domě kultury města Ostravy. Spolu s Janáčkovou filharmonií pod taktovkou Stanislava Vavřínka se představí mladé talenty na samotném startu své kariéry. Je docela možné, že to dotáhnou až na nejlepší světová pódia. A jak tvrdí ředitelka konzervatoře Soňa Javůrková v rozhovoru pro Ostravan.cz, návštěvníci možná jednou budou rádi vzpomínat, že byli osobně přítomni u jejich uměleckých začátků.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Janáčkovy konzervatoře Ostrava Soňa Javůrková.
Foto: Karel Kita

Dne 24. května se uskuteční koncert vybraných absolventů Janáčkovy konzervatoře s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Na pozvánce jsou čtyři jména. Čemu tito čtyři absolventi vděčí za to, že byli vybráni právě oni? Jak těžké bylo vybrat účastníky koncertu?

Vystoupení absolventů Janáčkovy konzervatoře s orchestrem Janáčkovy filharmonie Ostrava se stalo již tradičním vyvrcholením absolventských koncertů, na kterých se představují všichni studenti závěrečných ročníků daného školního roku svými sólovými výkony. Jen ti nejlepší se na začátku prosince zúčastňují výběrové předehrávky, ze které vzejdou budoucí sólisté koncertu s Janáčkovou filharmonií. Tak tomu bylo i v tomto školním roce. Ke konkurzu se přihlásilo sedm studentů. Ve výběrové komisi zasedli vedoucí oddělení, zástupkyně ředitelky, ředitel filharmonie Jan Žemla a já. Výběr nebyl opravdu nijak jednoduchý, protože všichni zahráli skvěle, ale časový prostor koncertu je omezen. I tentokrát se komise jednomyslně shodla a vybrala čtyři sólisty. Lze říci, že studenti za to, že byli vybráni, vděčí své píli a talentu, příslovečnému štěstí a svým portfoliím, která jsou už nyní dosti bohatá. Já zase vděčím panu řediteli Žemlovi a celé filharmonii za vstřícnost a ochotu podpořit naše studenty na prestižním koncertě.

Můžete stručně představit tyto čtyři studenty, případně jejich dosavadní úspěchy?

Barbora Jirásková studuje zpěv u své maminky Marty Jiráskové.  Během svého studia se zúčastnila s velkým úspěchem mnoha soutěží. Vloni vyhrála svou kategorii v soutěžní přehlídce konzervatoří a hudebních gymnázií. Její hlas je ozdobou mnoha vystoupení, kterými reprezentuje Janáčkovu konzervatoř a celý Moravskoslezský kraj doma i v zahraničí.

Zdeněk Halata je úspěšným trumpetistou ve třídě Jiřího Tesaříka. I on se zúčastnil soutěžních klání, ze kterých přivezl cenné vavříny. Plní si vzorně nejen své studijní povinnosti, ale rád je i překračuje tím, že vystupuje s nejrůznějšími soubory, se kterými rozdává radost hudby vážné, ale i populární.

Martin Schubert studuje hru na violoncello u Jiřího Zedníčka. Také on je ověnčen cenami ze soutěží. Kromě Symfonického orchestru JKO je Martin členem smyčcového kvartetu, se kterým již vystoupil na mnoha koncertech a významných akcích.

Dirigenti nemají tolik možností představit své dovednosti. Tomáš Stanček ze třídy Jaromíra Javůrka však díky svému nadání, pohotovosti a schopnostem již v průběhu studia dostal příležitost dirigovat Symfonický i Komorní orchestr JKO na významných koncertech školy. Spolupracuje také se smíšeným pěveckým sborem. Stojí za hudebním nastudováním Vánočního CD Janáčkovy konzervatoře s autorskou prací ostravské skladatelky Ireny Szurmanové. Byl šéfdirigentem Velkého dechového orchestru Frýdek – Místek, s nímž se zúčastnil tuzemských i zahraničních festivalů.  V roce 2016 debutoval na festivalu Janáčkův máj uvedením skladby Časojasnění pro komorní orchestr od Przemyslawa Schellera.

Na programu koncertu jsou jak známé melodie, tak i skladby, které nepatří k příliš často hraným. Jak vznikala dramaturgie koncertu? Bylo volbou každého z absolventů, s čím se publiku představí?

Ano, volba repertoáru je na domluvě studenta se svým pedagogem. Pedagog hlavního oboru je ten, který umí nejlépe odhadnout schopnosti a naturel svého studenta a také výběrem umí podtrhnout ty nejlepší stránky svého svěřence. Jedním z důležitých aspektů je také otázka dostupnosti notového materiálu a jeho cena. Asi to všichni čtenáři nevědí, ale platí se nejen autorská práva, ale také práva vydavatelská. Pokud orchestrální materiál nevlastníme, musíme jej buď zakoupit, nebo zapůjčit. Mnohdy je cena za zapůjčení notového materiálu vyšší než jeho koupě. Takže pokud je vybraná skladba příliš finančně náročná, tak zvolí student s pedagogem nějakou „levnější“ variantu. Návrhy skladeb tak známe již na konci června.

Koncert se uskuteční v době, kdy se v Ostravě již bude konat festival Janáčkův máj. Nepřemýšleli jste s manželem, který je ředitelem Janáčkova máje, o tom, že by se koncert zařadil do oficiálního programu festivalu?

Na volbě termínu mají vliv dvě věci, a to je doba, kdy se absolutoria mohou podle zákona konat, a druhou jsou časové možnosti filharmonie. To, že je termín shodný s konáním Janáčkova máje, je jen náhoda. Nad dramaturgií Janáčkova máje doma společně s manželem skutečně nediskutujeme. Program festival připomínkuji jen jako členka umělecké rady. Dle mého soudu však tento koncert na festivalové podium nepatří.

Jak byste pozvala čtenáře Ostravanu, kteří zatím stále ještě váhají, zda na koncert přijít?

Vážení a milí přátelé krásného umění, přijďte si poslechnout hudbu v podání uměleckého mládí. Sólisté, kteří se představí za doprovodu renomovaného profesionálního orchestrálního tělesa, již dnes svými výkony přesvědčují, že mají před sebou slibnou uměleckou dráhu. Zatím jejich jména nejsou známá, ale jednou budete rádi, že jste byli u jejich uměleckých začátků. Věřím, že toho nebudete litovat. Neméně lákavým faktem je, že za dirigentským pultem bude stát vynikající dirigent Stanislav Vavřínek.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.