Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Na druhý ročník Meltingpotu přijede Sugata Mitra, který inspiroval Milionáře z chatrče, a mnoho dalších

Na druhý ročník Meltingpotu přijede Sugata Mitra, který inspiroval Milionáře z chatrče, a mnoho dalších

11.5.2017 00:00 Atd.

Pořadatelé druhého ročníku mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, který proběhne od 19. do 22. července po boku festivalu Colours of Ostrava v Dolních Vítkovicích v Ostravě, zveřejnili ve čtvrtek první jména přednášejících.

Zvětšit obrázek

Z prvního ročníku fóra Meltingpot.
Foto: Matyáš Theuer

Přijedou například Ben Aaronovitch, autor série městských fantasy z Londýna, Karima Bennoune, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí, Sugata Mitra, indický informatik a autor proslulého experimentu Hole-in-the-Wall, který inspiroval knihu Q & A, předlohu filmu Milionář z chatrče, Ben C. Solomon, válečný zpravodaj New York Times, držitel Pulitzerovy ceny, World Press Photo i Grand Prix z Cannes Lions, Mark Gungor, legendární popularizátor manželství, Sharon Weinberger, expertka na otázky národní bezpečnosti v oblasti vědy a nových technologií, česko-americký ekonom Milan Zelený, Cyril Mooney, sestra řádu Loreto a průkopnice inkluzivního vzdělávání, Miloslav Stingl, český cestovatel, etnograf a spisovatel, Arkadij Ostrovskij, znalec současného Ruska a autor oceňované knihy The Invention of Russia, Dan Millman, autor románu Cesta pokojného bojovníka, nebo populární polský novinář a spisovatel Mariusz Szczygiel.

„Jde o osobnosti, které nejenže dosáhly velkých úspěchů a staly se inspirací pro mnoho lidí, ale také dokáží o svých životech zajímavě vyprávět a diskutovat,” říká ředitel pořádajícího neziskového spolku Antonín Parma. „První potvrzená jména reprezentují neobvyklou šíři oblastí a myšlenek, které letošní Meltingpot nabídne – reformy vzdělávání, osobní rozvoj, ekonomii, hudba a další formy umění, ochranu lidských práv a národních zájmů či cestovatelství nebo zdravý životní styl,” dodává.

Na osmi scénách vystoupí více než 150 osobností z celého světa. „Nechceme být další konferencí, ale spíše platformou, prostředím, kde si návštěvníci skrze osobní příběhy našich hostů dobijí energii a získají věrohodný pocit, že dává smysl přinášet pozitivní řešení bez ohledu na téma,” doplňuje Antonín Parma.

K dalším potvrzeným hostům patří například Pajtim Statovci, albánský autor oceňované prvotiny Moje kočka Jugoslávie, Matthias Fifka, profesor ekonomiky a etiky na Norimberské univerzitě, římskokatolický kněz Zbigniew Jan Czendlik, profesor historie Igor Lukeš, český filozof, sociolog a esejista Václav Bělohradský, John Hawken, psychoterapeut, konzultant, učitel tantry a šamanismu, profesionální fotograf a ochránce přírody, Karl Amman, shakespearolog Martin Hilský nebo geolog a spisovatel Václav Cílek. Další jména budou ještě přibývat.

Mezinárodní fórum Meltingpot je přístupné všem návštěvníkům v areálu festivalu Colours of Ostrava.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.