Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ředitelka festivalu Move Fest Jana Ryšlavá: Češi se stále ještě učí vystupovat z šedi

Ředitelka festivalu Move Fest Jana Ryšlavá: Češi se stále ještě učí vystupovat z šedi

22.5.2017 15:50 Divadlo

Move Fest je festivalem současného tance, nového cirkusu a fyzického divadla. Přípravy letošního ročníku s podtitulem Tanec a móda právě vrcholí. Letos budou mít návštěvníci kulturního centra Cooltour možnost vidět to nejkvalitnější, co se urodilo na evropském tanečním poli. Proběhne i dlouho očekávaná premiéra tanečního filmu o známém módním domu Ostravica Textilia s názvem Luxury Memories. Součástí programu bude efektní „fashion battle“.

Zvětšit obrázek

Taneční pedagožka Jana Ryšlavá.
Foto: Move Ostrava

Za několik dnů začne Move Fest 2017. Když se vás zeptám, jestli je mezi účastníky nějaký váš favorit, kdo by to byl?

Na tohle bych vám mohla odpovědět, že takovým favoritem je každý host, který vystoupí. Spíše vám ale povím, co bylo letos nejtěžší získat do programu. To je představení Coco Chanel, společný projekt Jo Strømgren Kompani z Norska a Ulrike Quade company z Holandska. Už jen to že se povedlo je přivést k nám, je obrovský úspěch. Navíc se jedná o jediné plánované uvedení v České republice.

A co ti ostatní?

Každé představení zastupuje jiný styl a jiný žánr. Klasická pantomima v současném pojetí v představení Sólo Radima Vizváryho ještě v Ostravě nebyla. Stejně tak představení Vu. Etienne Manceau (laureát Circus Next) vytvořil minimalistické představení bez jediného slova, ale člověk přesně ví, co se v každém okamžiku děje. Divák může vnímat pohyb, který je krásně načasovaný a není zatížen ničím zbytečným. Sledovat hodinu Etienna, jak se snaží uvařit si čaj, je nádherným lidským způsobem napínavé a neskutečně vtipné.

Radim Vizváry je držitelem Ceny Thálie. Česká klasická pantomima byla svého času špičková v celosvětovém měřítku. Co on sám přidává k této tradici nového?

Jeho představení je složeno z etud. Radim neuvěřitelně bravurně přechází z jedné polohy do druhé. Jsou tam prvky pohybového a tanečního divadla, ale také bílá pantomima. Jedná se o velmi precizní a krásný průřez žánrem. Pokud se ale ještě mohu vrátit k celkovém programu, tak máme ještě další skvělé kousky. Čistě taneční představení přijede až z Brazílie. Jeho název je O Crivo a jde o mužský a velmi mužný duet, který je zároveň velmi silný vizuálně a svým způsobem je až abstraktní. Ani letos nebude chybět nový cirkus. Představení Husí krky od Cirkusu Tety je zase duetem čistě ženským, který režíroval Radim Vizváry. Z celého Move Festu nedokážu vyzdvihnout jedno představení nad druhé. Všechno to jsou skvělé věci.

Jednu věc jste nezmínila – workshop Pojďme psát o tanci …

Ano, to je kurz vedený publicistkami a odbornicemi Lucií Dercsényiovou a Petrou Dotlačilovou. Je jedinečnou příležitostí, jak získat zkušenosti s profesionální reflexí děl pohybového divadla a tance a zároveň se stát externím dopisovatelem odborného média. Workshop je pro účastníky zdarma, podmínkou je pouze účast na všech představeních ostravské přehlídky a poskytnutí průběžných výstupů k uveřejnění na webovém portálu Taneční aktuality. Festival vybraným zájemcům zajistí volný vstup na představení. Informace jsou na webu Move Festu.

Vy jste propagátorkou tance. Já když vidím vztah k tanci u jiných národů, zejména těch žijících v zemích blíže k rovníku, když vidím jak lidé tančí na ulicích v Argentině, Brazílii, na Kubě, ale také třeba v Chorvatsku, v Itálii a ve Španělsku, tak si říkám, že my Češi, Moravané, Slezané jsme až na výjimky „národem netančících“. Proč je tomu tak?

Myslím si, že to přirozeně vychází z toho, že jižanské národy jsou mnohem otevřenější. Část života tráví jakoby na veřejnosti. Když procházíte Itálií, tak se tam na ulici například pere a věší prádlo. Lidé mnohem víc času tráví ve veřejném prostoru. My jsme umírněnější, uměřenější. A podíl na tom mají i léta komunismu, tedy té nesvobody mezi roky 1948 až 1989. V té době nikdo nechtěl vyčnívat a upozorňovat na sebe. Asi se ještě pořád učíme vystupovat z té šedi, která tady panovala.

Vy sama byste vlastní prací chtěla tuto situaci posunout k větší náklonnosti k tanci obecně?

Rádi bychom tancem oživili ta místa, kam lidé v Ostravě chodí. V centru města pořádáme oslavy Mezinárodního dne tance. Nejen že máme část programu v létě realizovanou před Cooltourem na zahrádce, ale chceme oživit i nábřeží Ostravice. Tančírna na břehu řeky, o které se v poslední době mluví, by se nám hodně líbila. Nápady máme, ale zdá se, že to bude dlouhodobější proces.

V Cooltouru vznikla Move Dance Company. Domácí soubor zaměřený na současný tanec. Ostrava něco podobného poznala v devadesátých letech, kdy nynější šéfka baletu Národního divadla moravskoslezského Lenka Dřímalová vedla taneční skupinu moderního tance při Vysoké škole báňské. Byl to ve své době špičkový soubor v rámci republiky. Je něco podobného i vaším cílem s vaší company?

Spousta ostravských talentů vzešla od Lenky Dřímalové. Je škoda, že se souboru nepodařilo udržet kontinuitu.  Našim cílem je vybudovat profesionální soubor s kvalitní produkcí, který nabídne práci místním tanečníkům. Důležité pro nás je, aby po studiích nemuseli opouštět město, ale mohli zde nastartovat kariéru a tvořit. Rádi také spojujeme taneční prvky s divadelními principy.  Jsme tedy otevření i hercům. Důležité pro nás je s našimi představeními jezdit mimo Ostravu a mimo republiku aby bylo vidět, že i tady vznikají kvalitní taneční a pohybová představení.

Působíte jako pedagožka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Zároveň vedete Move Dance Company. V čem je rozdíl z hlediska těch, kteří procházejí vašima rukama na konzervatoři a v company?

Tady členové souboru mají k dispozici rozvrh Move Dance Studia a mohou si sami vybrat, na jaké lekce přijdou. Povinností jsou tři lekce za týden, ale mohou si vybrat, jestli půjdou dvakrát na jógu a jednou na balet nebo na současný tanec, jógu a jazz. K tomu máme společné tréninky a zkoušky. Na konzervatoři je vzdělávací proces pevně dán osnovami. Členové Move Dance Company navíc pracují, dělají své vlastní projekty, hrají v představeních, učí a tak dále. To všechno promítají do práce v souboru, což je další přidaná hodnota.

Přesto: co navíc získají na rozdíl od studentů konzervatoře, kteří k vám do Coltouru na lekce a tréninky nechodí?

Je to prostě jiný druh práce. Konzervatoř má taky obor klasického tance a obor současného tance. Potřeby každého z nich jsou samozřejmě dost odlišné.  Klasické osmileté baletní studium obsahuje hodně baletní techniky a je více zaměřené na formu. V oboru současný tanec se zaměřujeme jak na technickou vybavenost studentů, tak na tvorbu a kreativitu. Ale obě studijní větve mají pevně daný rozvrh, který podléhá schválenému školnímu výukovému plánu. V company funguje větší volnost, zaměření tréninků můžeme kdykoliv uzpůsobit momentálním potřebám. Velkou výhodou je, že jednotliví tanečníci pochází z různých prostředí, mají jiné dovednosti, takže se hodně obohacujeme i vzájemně.

A Move Dance Company je personálně už hotový soubor?

V této chvíli nepřipravujeme další konkurz, ale naše řady rozšíří další hostující umělci na externí bázi. A to nejen ze světa tanečního, ale i z dalších uměleckých disciplín, ať třeba hudebníků, nebo DJů.

Co připravujete?

V rámci festivalu Move Fest Ostrava budeme 27. května premiérovat taneční film Ostravica Textilia: Luxury Memories, který jsme natočili před rokem právě v Ostravici Textilii. Nejnovější premiéra představení nás pak čeká již 22. června. Jedná se o představení Carpet Diem, na jehož ukázce work in progress jste se byl podívat. Na jevišti jsem spolu s Jindřichem Panským s Losers Cirque Company a režii dělá Jiří Hajdyla. Dále připravujeme novou premiéru ve spolupráci s Marko Běhalem. Tématem budou chemické sloučeniny, jejichž reakce budeme převádět do pohybových akcí.

Můžete Marko Běhala představit ostravskému publiku, které ho ještě nezná?

Marco je český tanečník, který se usadil ve Stockholmu a právě dokončuje studium na Stockholmské univerzitě pro tanec a nový cirkus DOCH. Ostravští diváci měli možnost vidět jeho práci na Etudách těla nebo na jevišti Janáčkovy konzervatoře, kde vytvořil krátkou choreografii pro studentky třetího ročníku oboru současný tanec.

A datum uvedení?

V této chvíli mohu říci, že to bude v průběhu podzimu.

Move fest Ostrava 2017 se uskuteční od  24. května do 28. května 2017. Více na webu movefest.cz.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.