Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V Ostravě má vzniknout stálé letní kino. Stačí k tomu jen málo, říkají nadšenci z Cineportu

V Ostravě má vzniknout stálé letní kino. Stačí k tomu jen málo, říkají nadšenci z Cineportu

23.5.2017 18:06 Atd.

Kino Cineport na někdejším Dole Hlubina funguje už zhruba půl roku. Tříčlenný tým Veronika Kusá, David Mírek a Jan Dvořák už stihl uspořádat stovky promítání, řadu festivalů i dalších akcí. Nyní chce Cineport vybudovat letní kino, které bude představovat rozšíření jeho nabídky. Na crowfundingovém portále HitHit byl spuštěn „mezigalaktický“ projekt a veřejnost může na vybudování stálého letního kina v Ostravě přispět. Pokud se to podaří, mohlo by se začít promítat už letos. Zástupci Cineportu odpověděli deníku Ostravan.cz na několik otázek v souvislosti s chystaným projektem.

Zvětšit obrázek

Zleva David Mírek, Jan Dvořák, Veronika Kusá a Marta Pilařová ze spolku Hlásím se k továrně.
Foto: Archiv Cineportu

Cineport před pár dny oznámil záměr vybudovat letní kino a na tento projekt se snaží získat peníze od dárců, kteří za svůj příspěvek získají atraktivní odměny. Jak tento nápad vznikl?

O Cineport se staráme ve svém volném čase, děláme to pro radost a lásku k filmu. Vybavit letní kino potřebnou technikou, to bychom si však dovolit nemohli. Proto jsme založili kampaň na HitHitu a spoléháme na to, že náš projekt nadchne i ostatní, kteří by v Ostravě měli rádi stálé letní kino. Budeme tak zároveň vědět, že má naše práce smysl a že je o ni zájem. Lidé nám přispějí na vybavení kina a my už se postaráme o jeho pravidelný provoz.

Venkovní prostor před budovou kina se už několik let využívá ke koncertům, banketům nebo divadelním představením, proč tady ještě vlastně nic takového jako je letní kino nevzniklo?

Příležitostné letní kino na Hlubině fungovalo i v minulých letech. Minulý rok jsme pouštěli například Franka. Technika se však vždycky musela půjčovat, nebylo dostatek židlí a chyběl také personál, který by se o kino mohl pravidelně starat. Prostor před Maryčkou je úžasný a má skvělou atmosféru, byla by škoda ho nevyužít. O zřízení letního kina si to přímo říká a s programem koncertů, divadel nebo grilovaček se to nijak nebije. Naopak.

Proč se na techniku, zejména venkovní projektor, ozvučení a plátno nemyslelo už při budování Cineportu?

V rámci rekonstrukce Provozu Hlubina vzniklo 17 ateliérů, 7 hudebních zkušeben, nahrávací studio, dva kinosály, filmařský openspace, opravily se Staré koupelny a Kompresorovna. Vznikla kreativní čtvrť, které je Cineport součástí. Letní kino není stavba, je to pouze rozšíření programu. Stačí málo, aby vzniklo – diváci, program a AV technika. Věříme, že genius loci Dolu Hlubina přesvědčí Ostravany, aby do letního kina chodili pravidelně.

Projektu jste dali název Rozmarný letňák. To už byste klidně mohli promítat třeba na prostěradlo zavěšené na prádelní šnůře…

Co máte proti prostěradlu? (smích) Umíte si představit atmosféru němých filmů na prostěradle? To je nápad, panečku. Díky za inspiraci. Už si to píšeme… Ale teď vážně. Pokud se nám na Hithitu nepodaří vybrat potřebnou částku, je pravděpodobné, že na prostěradlo nakonec promítat budeme. V Cineportu si ale dáváme záležet na kvalitním filmovém zážitku, takže film na prostěradle bude jedině tehdy, pokud to bude korespondovat s programem. Technicky již máme kino vymyšlené.

Čím budete tedy „rozmarní“?

Přístupem. Programem. Občerstvením. Z ohlasů návštěvníků víme, že si při návštěvě našeho kina nejvíce cení osobního přístupu, s lidmi si povídáme, říkáme jim zajímavosti o filmech a každý náš neúspěch, jako je třeba malý počet diváků nebo selhání techniky, bereme s úsměvem a snažíme se jim ho vynahradit. Naše diváky si prostě hýčkáme a chceme, aby se u nás cítili dobře a vraceli se. Sledování filmu je přeci jen komunitní záležitostí, atmosféru kina nebo letňáku vám obývák nenahradí. Kromě toho sestavujeme program tak, aby kromě filmových novinek přinášel i něco, co udělá radost nám i divákům. Tento měsíc to byl například Vetřelčí speciál, kdy jsme uspořádali přednášku o mytologii tohoto fenoménu. Kromě premiéry nového dílu jsme zavzpomínali také na kultovní jedničku. Ve spolupráci s Lukášem Lebedou jsme zde také měli Odpad Film Fest, nejen filmovou bizár akci pro otrlé diváky. Nebo jsme si hned dvěma snímky připomněli Šíleného Maxe. Na prvního máje jsme zase zároveň promítali La La Land a Rocca, dokument o slavném pornoherci. Uhodnete, ve kterém sále bylo více diváků?

Jste malé kino klubového ražení, které je rádo, že je rádo a každý měsíc končí na nule. Jak vlastně financujete jeho provoz?

To, že končíme na nule, neznamená, že to nestačí na provoz kina… Znamená to, že nejsme ztrátoví. Jsme skromní, ale myslíme si, že dobré kino by se mělo uživit samo. I pouhým nákupem v našem Bistru u Nekřupa a Nešustila nám diváci pomůžou. Inspirací Cineportu jsou skvělá jednosálová kina u nás i v zahraničí, která fungují díky svým divákům. V Ostravě se jednosálová kina překvapivě dotují, ale jejich program se moc neliší od multiplexů. Proč tomu tak je, tomu nerozumíme. My si jdeme naší cestou, která je bez financí složitá, ale je to naše rozhodnutí. Od města Ostravy jsme dostali 70 tisíc korun, které použijeme na tisk a výlep programů.

V kosmickém klipu na HitHitu spoléháte na základnu filmových nadšenců. Myslíte, že jejich síla je reálná?

Všichni jsme filmoví fanoušci a je otázka, jestli do našeho koníčku dokážeme i investovat. Díky stoupající návštěvnosti našeho kina a jeho rozmarnému programu, ve kterém si své oblíbené body může najít skutečně každý, věříme, že se nám podaří oslovit dostatečný počet lidí, abychom letňák otevřeli.  A nebojte, další videa ještě přijdou…

Zaujalo mě, že Rozmarný letňák chcete vybavit originálními lehátky nebo sedačkami. Jak by mohly vypadat?

Pořídíme plážová lehátka ideálně s pruhovanou látkou a pak je dozdobíme a podepíšeme jmény těch, kteří si je adoptovali v rámci odměny za svůj finanční příspěvek. Možná i nějaký polštářek k tomu přihodíme. Spolupracujeme s Fajnou dílnou, která nám pomůže. Už teď od ní máme před Maryčkou nábytek.

Program prý zatím tvoříte, více než konkrétní tituly by mě ale zajímalo, jak často hodláte letňák provozovat. Bude se promítat každý den? Pouze po setmění?

Třikrát až čtyřikrát do týdne. A filmy samozřejmě za tmy. Před Provozem Hlubina budou určitě probíhat i další akce, už zmíněné bankety, koncerty, divadla… Budeme dělat celodenní festiválky, kde třeba lidé odpoledne přijdou na koncert a večer je bude čekat tematicky zvolený film.

Můžeme se těšit i na nějaký opravdový špek? Třeba na nějakou nekonvenční tematickou projekci až do rána?

Určitě. Můžete se těšit na pohodové letní snímky, filmovou klasiku, speciální tematické večery nebo maratony seriálů a filmových ság. Plánujeme například speciální akci zaměřenou na snímky producenta Čestmíra Kopeckého. Léto na Hlubině bude prostě rozmarně filmové.

Podpořit projekt Rozmarný letňák můžete ZDE.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.