Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Svatováclavský hudební festival nabídne 35 koncertů. Novinkou budou workshopy pro děti, besedy a filmy

Svatováclavský hudební festival nabídne 35 koncertů. Novinkou budou workshopy pro děti, besedy a filmy

3.6.2017 07:29 Hudba

Svatováclavský hudební festival zahájil předprodej na všechny koncerty letošního 14. ročníku, který se uskuteční od 4. do 28. září. Festival uvede 35 koncertů ve dvacítce měst a obcí Moravskoslezského kraje. Kromě toho se návštěvníci nově dočkají také besed s umělci, workshopů, výstav a filmových projekcí.

Zvětšit obrázek

Dirigent Václav Luks, umělecký vedoucí Collegium 1704.
Foto: Ivan Korč

Mezi účinkujícími již tradičně nebudou chybět špičkové soubory a interpreti na poli duchovní a tzv. staré hudby, a to například Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem, Český filharmonický sbor Brno, sopranistky Simona Šaturová či Hana Blažíková, barytonista Tomáš Král, přední hráč na příčnou barokní flétnu Barthold Kuijken, světově uznávaní cembalisté Ewald Demeyere a Mahan Esfahani a mnoho dalších. Zpestřením bude koncert zpěváka Dana Bárty s velmi speciálním programem.

„Srdečně zvu všechny příznivce kvalitní hudby na Svatováclavský hudební festival, který patří mezi nejvýznamnější akce svého druhu v Česku i střední Evropě. Modernizovali jsme formát festivalu a kromě tradičních festivalových koncertů nově nabízíme také besedy s umělci, výstavy fotografií, workshopy pro děti a filmové projekce s odborným výkladem,“ uvedl ředitel Svatováclavského hudebního festivalu Igor Františák.

Koncerty zazní ve 29 kostelech celého Moravskoslezského kraje. Festival bude 4. září slavnostně otevřen zahajovacím koncertem v katedrále Božského Spasitele v Ostravě, kde vystoupí Filharmonie Brno a Český filharmonický sbor Brno pod taktovkou Ondřeje Vrabce. Společně se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou a švýcarským barytonistou Rudolfem Rosenem uvedou jedno z nejvýznamnějších duchovních děl, Brahmsovo Německé requiem.

Sopranistka Kateřina Kněžíková. (Foto: Ivan Korč)

„Obě tělesa v Česku patří mezi absolutní špičky a skvělé renomé mají i v zahraničí. O kvalitách Kateřiny Kněžíkové pak svědčí mimo jiné fakt, že si ji ke dvěma koncertním provedením Mozartovy opery Don Giovanni vybral slavný tenorista Plácido Domingo,“ říká Igor Františák.

„Velikou radost mám z účinkování vynikajícího barytonisty Tomáše Krále, jenž představí novodobé premiéry raně barokních skladeb pocházejících z vratislavského archivu. Za pozornost rovněž stojí soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704, v jejichž podání zazní pod taktovkou dirigenta Václava Lukse slavné Mozartovo Requiem. Dále bych zmínil komorní orchestr L’armonia terrena, řízený dirigentem Zdeňkem Klaudou, který se věnuje uvádění nově objevených skladeb českého klasicismu. Na SHF společně se sopranistkou Simonou Šaturovou a mezzosopranistkou Markétou Cukrovou představí novodobou premiéru díla Stabat Mater Jakuba Jana Ryby,“ říká Františák.

Sopranistka Simona Šaturová. (Foto: Archiv)

Mezi účinkujícími nebude chybět ani Janáčkova filharmonie Ostrava, která pod vedením svého šéfdirigenta Heika Mathiase Förstera provede koncert k 500. výročí publikace Lutherových 95 tezí, v rámci něhož zazní skladby Bacha, Brahmse a Mendelssohna.

„Pro milovníky středověké duchovní hudby jsme připravili koncert souboru Schola Gregoriana Pragensis. Ten patří mezi přední interprety ve svém oboru a na festivalu se představí společně se sopranistkou a hráčkou na gotickou harfu Hanou Blažíkovou. Výjimečným zážitkem jistě bude vystoupení legendárního belgického hráče na barokní příčnou flétnu Bartholda Kuijkena a cembalisty Ewalda Demeyera, kteří představí flétnové skladby J. S. Bacha a jeho synů. Zvláště mladé publikum bych pak rád upozornil na crossoverový projekt Dana Bárty s jazzovým triem Roberta Balzara a Filharmonií Brno, kteří překračují hranice hudebních žánrů a představují známé skladby od Led Zeppelin, Björk, Jamiroquai a dalších interpretů v osobitých orchestrálních aranžích,“ láká Igor Františák.

Zpěvák Dan Bárta bude vystoupí na SHF. (Foto: Ivan Korč)

Festival bude uzavírat jedinečný koncert v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách, kde zazní rozsáhlá oratorní trilogie Dětství Ježíšovo francouzského skladatele Hectora Berlioze ve výjimečném podání Filharmonie Brno, Českého filharmonického sboru, skvělých francouzských sólistů a dirigenta Philippa Bernolda, který toto monumentální dílo nastuduje a uvede 28. září na závěrečném koncertu festivalu.

Hudební program letošního ročníku obohatí besedy v Knihcentru Ostrava, v rámci nichž se návštěvníci festivalu mohou osobně setkat se sopranistkami Kateřinou Kněžíkovou a Veronikou Holbovou, barytonistou Tomášem Králem, italským dirigentem Paolem Gattem či klarinetistou a současně ředitelem SHF Igorem Františákem.

Filmoví příznivci by si pak neměli nechat ujít promítání v kavárně Minikino v centru Ostravy. „Vybrali jsme dva ceněné filmy spojené se světem vážné hudby. V tom prvním se diváci seznámí s životními osudy Farinelliho, jednoho z nejobdivovanějších operních pěvců-kastrátů 18. století. V tom druhém pro změnu nahlédnou do posledních dní skladatele Gustava Mahlera. Promítání filmu bude předcházet úvodní slovo v podání muzikologa Martina Čurdy, který pohovoří o relevantních hudebně-historických a životopisných souvislostech, o otázkách tvůrčí licence v žánru biografického filmu a o roli hudby jako prostředku filmového vyprávění.“ přiblížil Igor Františák.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.