Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jsme tady pro druhé, říká pořadatel festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil

Jsme tady pro druhé, říká pořadatel festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil

6.6.2017 05:46 Hudba

Jaromír Nohavica, Zbigniew Czendlik, americké reggae Christafari, Slam poetry, Lenka Dusilová, Voxel… To jsou jen střípky z nabitého programu festivalu Slezská lilie, který se letos uskuteční ve dnech 8., 10. a 11. června. Slezská lilie vstoupí do kostelů, ale také do ulic a veřejných prostranství. O aktuálním programu jsme si povídali s programovým ředitelem, produkčním a muzikantem Lukášem Hradilem.

Zvětšit obrázek

Pořadatel festivalu Slezská lilie a muzikant Lukáš Hradil.
Foto: Archiv

Když se řekne Slezská lilie, v první chvíli se asi většině lidem vybaví rostlina. Čím tě inspirovala k názvu hudebního festivalu?

Název festivalu byl vymyšlen dávno předtím, než jsem k němu přišel. Lilie je symbolem čistoty a jakési neposkvrněnosti – i v tom nenáboženském smyslu slova.

Který ročník se letos vlastně koná? Když se ohlédneš k počátkům, jak velký kus cesty jste ušlapali?

Je to s podivem, ale když jsme to počítali, vyšla nám číslovka sedm. Za tu dobu se z původně zamýšlené přehlídky tzv. schol, tedy kapel, které obvykle doprovázejí mše či bohoslužby, stal poměrně respektovaný festival s pevným místem v kalendáři kulturních akcí. Kromě domácích interpretů festival každoročně představuje i zajímavé interprety zahraniční křesťanské scény.

Festival se letos uskuteční ve dnech: 8., 10. a 11. června. To je proti předchozím ročníkům o den navíc. Proč jste se rozhodli k tomuto kroku?

Letos jsme se rozhodli pro jakési „předkolo“ na Masarykově náměstí, kde se v rámci festivalu kromě koncertů budou prezentovat nejrůznější křesťanská média. Jak to bude v budoucnu, to ví jen sám Bůh – myslím, že právě u našeho festivalu je toto rčení vcelku na místě. Příjemným završením dne, konkrétně 8. června, bude koncert Jaromíra Nohavici v kostele sv. Antonína z Padovy. Jarek na festivalu zahraje pro festival, výtěžek tohoto koncertu bude mimo jiné věnován právě farnosti, ve které celá Slezská lilie vznikla.

Jarek také v jedné písni s nadsázkou zpívá „Arab mi šaha na babu, já mu snad oči vydlabu, …“. To zrovna nevytváří pocit sounáležitosti…

Jarek Nohavica svou sounáležitost vyjádřil už tím, že se vzdal veškerých výnosů z koncertu ve prospěch pořadatele s pevným vědomím, že se jedná právě o ostravskou farnost, která se nachází spíše na periferii města. To je pro nás dostatečně přesvědčivé gesto a doufáme, že ho takto budou vnímat i ostatní.

S jakým programem Jarek vystoupí? Chystá něco speciálního?

To je jen na domluvě Jaromíra Nohavici s jeho vnitřním hlasem; je možné, že právě při tomto koncertu bude naslouchat i hlasu shůry. Třeba právě tím to bude speciální!

Na jakých místech letos se letos rozezní koncerty a přednášky? Kde všude Lilie vykvete?

Jak už jsme uvedli, kromě čtvrtečního Masarykova náměstí a kostela sv. Antonína z Padovy i jeho okolí v Ostravě – Kunčičkách ve čtvrtek a v neděli, letos zopakujeme loňské úspěšné umístění scény před katedrálu Božského Spasitele a kostela sv. Václava v centru Ostravy, kde bude přednášet známý farář Zbigniew Czendlik a své sólové recitály zde odehrají třeba Slávek Klecandr a Roman Dostál, členové legendární skupiny Oboroh.

Zpěváka Adama Bubíka jsem na festivalu zaregistroval i v loňském roce. Není vhodnější zamíchat kartami účinkujících trochu razantněji? Co nového od Adama můžeme očekávat?

Adama jsme zařadili na Masarykovo náměstí s vědomím, že má šanci oslovit i kolemjdoucí, tedy nejen návštěvníky festivalu, kteří se přišli podívat na předem vybraný program. Kromě toho Adam se za rok přesunul spíše k polsky zpívaným písním, pod vedením špičkového polského producenta natočil několik opravdu dobrých singlů podpořených klipy a je připraven prosadit se na polské i české scéně. Baví mě sledovat dynamiku a posun u mladých hudebníků – a Adam Bubík je jedním z nich.

10. června proběhne hlavní hudební program tradičně před katedrálou Božského Spasitele. Ten zahájí v 17 hodin Fusion Lite, o kterých jsem dosud neslyšel. Můžeš k nim prozradit něco blíž, prosím?

Fusion Lite je spíše sbor než kapela – pro mnoho mladých lidí se po zapojení do Fusion otevře příležitost osahat si hudební tvorbu „zevnitř“ a nebýt pouze pasivními příjemci. Sborů Fusion je ve světě i v České republice několik, a toto bude takový regionální výběr.

Následovat bude projekt Ostrava zpívá gospel, s nímž vystoupí zpěvačka Lenka Dusilová. Jak došlo k tomuto spojení a co od něj můžeme očekávat?

„Ostrava zpívá gospel“ je skvělý nápad, který vzniknul jednou před Vánocemi a jeho smyslem bylo zapojit širší veřejnost z Ostravy a okolí do kulturního dění pod pracovním heslem „zpívat může každý“ – s trochou nadsázky někdy doslova zpěváci z ulice pod vedením zkušeného sbormistra a za doprovodu profesionální kapely dokážou divy! Z toho zpívání se stala již tradice, nicméně, toto je první „nevánoční“ vystoupení tohoto souboru; proto také nacvičili píseň Lenky Dusilové, a troufám si říct, že to bude asi pro všechny velká výzva a překvapení zároveň.

Headlinerem sobotního večera jsou američtí Christafari – nakopávající reggae, které by vzkřísilo i mrtvého. Čím tě jejich hudba oslovila?

Hudbu Christafari sleduji už opravdu hodně dlouho. Jsou poctiví a důslední v tom, co mají křesťané dělat především – přinášet dobrou zprávu. Reggae hudba se k tomu zdá být nanejvýš vhodná. Festival se koná v létě a kvalitní reggae s výrazně pozitivním nábojem na místě v centru města, kde za normálních okolností parkují auta, je podle mě něco, co si Ostrava prostě žádá.

Jak hodnotíš jejich čerstvé album Hearts Of Fire? Budou hrát hlavně aktuální songy?

Necítím se jakkoli kompetentní k hodnocení alba – jsem produkční a pořadatel koncertů, nikoli hudební kritik. Nicméně jako aktivní muzikant musím ocenit nápaditost kapely, která ačkoli hraje prakticky stále jen jeden styl, přesto ani na chvíli nenudí… sám vlastně nevím, jak to dělají, ale je to tak.

Lenka Dusilová se v programu festivalu objevuje dvakrát. V sobotu před osmou vystoupí také v sólovém recitálu přímo v Katedrále. Pokud vím, Lenka ale dlouho žádné album nevydala. Představí tedy průřez svou tvorbou?

Lenka Dusilová je člověk, který dokáže svou tvorbou bourat bariéry, což je jedna z hlavních myšlenek festivalu. Kromě společného vystoupení se souborem Ostrava zpívá gospel, uvede svůj sólový recitál uvnitř v katedrále, což je samo o sobě vcelku neobvyklé spojení, které překračuje určité vnitřní hranice.

Festival v sobotu hudebně uzavře Voxel. Věřím, že vyvolá euforické reakce mladých fanynek a přitáhne publikum. Stejně tak si zřejmě vyslouží jízlivé komentáře muzikantů, kteří hledají intenzivnější výraz a méně nasládlý styl. Čím ti připadá tato hudba zajímavá, že vyvolává tak protichůdné reakce?

Voxel bude na samotný závěr večera vystupovat v katedrále sám s kytarou. Z toho je patrný záměr, že tento prostor je věnován sólistům, zatímco místo před katedrálou kapelám souborům. Mě Voxel svou tvorbou nijak neuráží, je civilní, autentický a svůj. Doufám, že lidí s podobným pohledem se sejde toho večera v katedrále více.

V programu mne zaujalo také jméno Ellen Makumbirofa, které téměř nelze vyslovit. Jedná se o skvělou básnířku Slam poetry, která slova chrlí jako drak oheň. Jaká bude její role?

Ellen sama své jméno vyslovit dokáže a k tomu umí vyslovit ještě spoustu dalších věcí a myšlenek, které formuluje ve vlastních písních nebo právě prostřednictvím Slam poetry, což je žánr, který je u nás dnes na vzestupu. Sám jsem zvědav, jaký koktejl pro nás tato exotická hudebně-poetická barmanka v kostele sv. Václava namíchá.

Festival Slezská lilie doprovází spousta přednášek a zajímavých hostů. Které bys rád zmínil?

Už jsem zmínil Zbigniewa Czendlika, který v sobotu 10. června v kostele sv. Václava v centru Ostravy rozvine téma „spěchejme milovat lidi“ a za pozornost jistě stojí pražský salesiánský kněz Ladislav Heryán. Tento undergroundový farář, který pracuje především s mladými lidmi, často na okraji společnosti, v neděli fundovaně a plnohodnotně zastoupí původně avizovaného Guye Gilberta, který se ze zdravotních důvodů festivalu v Ostravě – Kunčičkách nemůže zúčastnit. Bez povšimnutí nelze nechat ani cestopisné vyprávění Dariusze Sputa (zakladatele Slezské lilie a správce farnosti v Ostravě – Kunčičkách) a Leoše Ryšky (Saleziána a ředitele televize Noe) s podtitulem „faráři na cestách“. Televize Noe je zároveň mediálním partnerem celého festivalu.

Co považuješ na Slezské lilii za největší přínos? Šíření křesťanských, humanitárních hodnot? Hudbu? Festival má i značný edukační rozměr…

V této otázce se nachází zároveň i odpověď… je to kombinace všeho výše popsaného. Chybí tam ještě dva pojmy – atmosféra a sounáležitost, těch si také velmi cením. Vzdělávací charakter vnímám jednak v představení méně známých umělců širší veřejnosti, ale také v možnosti prezentovat křesťanské hodnoty jinými, možná pro někoho méně obvyklými způsoby. A v neposlední řadě je zde charitativní rozměr: Každý ročník festivalu podpoří jeden konkrétní projekt, letos je to díky Diecézní charitě ostravsko-opavské, která je jedním ze spoluorganizátorů, nový projekt rozvoje domácí péče na Bruntálsku.

Na které účinkující se ty osobně nejvíc těšíš?

Můžu zodpovědně říct, že úplně na všechny, nicméně Christafari jsem ještě neměl možnost nikdy vidět hrát živě, takže odpověď se sama nabízí.

Jaké je tvé aktuální přání k průběhu a vyznění aktuálního ročníku Slezské lilie?

Aby se ve všech odhledech naplnilo hlavní heslo festivalu, které zní: Jsme tu pro druhé.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.