Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Ostravská galerie se na týden změní v umělecké kadeřnictví. Přijďte se nechat ostříhat

Ostravská galerie se na týden změní v umělecké kadeřnictví. Přijďte se nechat ostříhat

8.6.2017 06:10 Obraz & Slovo

Stříhají sebe i své kamarády a nyní upraví účes i návštěvníkům ostravské galerie PLATO, která se na týden promění v provizorní kadeřnický salon. Představí se v něm řada výtvarných umělců právě v roli kadeřníků. Autorkou projektu je Johana Střížková, loňská finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého, která živou sochu či sociální plastiku, jak projekt nazývá, zahájí 14. června v 18 hodin.

Zvětšit obrázek

Z akce Johany Střížkové Předjednání v rámci doprovodného programu Ceny Jindřichy Chalupeckého.
Foto: Archiv umělkyně

Kromě této mladé umělkyně budou stříhat zkušení zástupci pražské a ostravské umělecké scény, a to od 15. do 21. června, a to denně mezi 14. a 18. hodinou včetně soboty a neděle. Mimořádné večerní stříhání proběhne v pátek 16. června od 19 hodin s nevšedním hudebním doprovodem.

Johanka Střížková, která projekt S02O pro ostravskou městskou galerii připravila, ve své tvorbě často pracuje s motivy těla a jeho fragmentů, mezi nimiž právě vlasy patří k těm častým. Nejprve stříhala kamarády, pak své služby s velkým úspěchem nabídla i návštěvníkům Klubovny v pražských Dejvicích a se stříháním pracuje i v rámci dalších uměleckých akcí.

„Na stříhání mě zajímají chvíle, kdy se člověk zklidní a vloží svou důvěru do rukou někoho jiného. V krátký moment je zapotřebí vycítit povahu a osobnost člověka, který se usadil na židli přede mnou. Vytvářím sochu z daného vlasového materiálu a pracuji se souvislostmi módy, vkusu dané osoby i místem kde se stříhání koná,“ říká umělkyně.

Johanu Střížkovou kromě krátkého důvěrného vztahu, který vzniká mezi kadeřníkem/umělcem a návštěvníky/zákazníky, zajímají i situace a konstelace vyvstávající během akce mezi umělcem, stříhaným a čekajícími či přihlížejícími. Svou performanci nazývá živou sochou a sociální plastikou: „Stříhání jako umělecký počin je nutné chápat v kontextu. Očisty, zkrášlování, rekultivizace, inovace. Od začátku lidského bytí sloužily vlasy jako maska našich osobností. Živá socha může být chápána jako proces samotného střihání, zároveň jako prostor, kde se stříhání odehrává, a počet stříhaných a stříhajících a jejich ,choreografie‘.“

Vedle Johany Střížkové své kadeřnické služby v galerii nabídnou umělkyně a DJka Štěpánka Sigmundová, student brněnské FAVU Matěj Sláma, umělkyně Marie Hladíková, fotografka, moderátorka Radia Wave a asistentka v Intermediálním ateliéru FAMU Tereza Havlínková a šperkařka Sára Milesson. Ostravskou scénu zastoupí fotografka Lenka Glisníková, intermediální umělkyně Denisa Fialová a malířka Lenka Liberdová.

V pátek 16. června se k nim připojí i Tom Holič. Kadeřník z Brna se naopak představí v roli umělce a v PLATO vystoupí jako hudebník. Jeho improvizovaný koncert začne v 19 hodin a prodlouží otevírací dobu provizorního salonu. Improvizovaná koláž zvuků trumpety, syntetizéru a vokálu bude hrát k poslechu a práci umělců až do 22 hodin.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.