Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravská muzejní noc se rozsvítí na rekordním počtu míst

Ostravská muzejní noc se rozsvítí na rekordním počtu míst

8.6.2017 00:45 Atd.

Devátý ročník Ostravské muzejní noci se uskuteční v sobotu 10. června 2017. Od sedmnácti hodin do půlnoci oživí Ostravu festival, jehož cílem je rozšířit povědomí  o kulturním životě ve městě. V letošním roce představí své zázemí veřejnosti zdarma téměř čtyřicet institucí. A jedno je jisté, do půlnoci všechno obejít nestihnete. Program si proto naplánujte dopředu.

Zvětšit obrázek

O loňskou Ostravskou muzejní noc byl velký zájem i v Domě umění v Ostravě
Foto: GVU v Ostravě

V 17.30 hodin bude Ostravská muzejní noc zahájena před budovou Nové radnice na Prokešově náměstí foukáním do pouťových frkaček, a to vše v rámci oslav sedmi set padesátileté historie města Ostravy.

„Pokud doma máte trumpetky, píšťalky, rumba koule, řehtačky nebo cokoliv dalšího, co vydává hlasitý zvuk, vezměte je s sebou na slavnostní zahájení,“ vyzývá Andrea Węglarzyová, koordinátorka festivalu, a pokračuje „Společně odstartujeme další ročník Ostravské muzejní noci. Drobné pouťové frkačky budeme na místě rozdávat zdarma.“

Kromě galerií a muzeí se festivalu pravidelně účastní také knihovny (Knihovna města Ostravy), umělecké školy (Janáčkova konzervatoř v Ostravě nebo Lidová konzervatoř a Múzická škola), technické památky (Důl Michal, Landek Park, Dolní oblast a Svět techniky), Národní památkový ústav, Nová radnice i Minikino Kavárna. Již druhým rokem se k Ostravské muzejní noci připojuje festival Cirkulum a nově také Slezská lilie a Centrum Pant.

Dospělí návštěvníci se mohou těšit na Pevnost BookYard v Moravskoslezské vědecké knihovně, rozeznění varhan v Janáčkově filharmonii Ostrava, komentované prohlídky ve Výstavní síni Chagall nebo v Muzeu a galerii Mlejn, kde mají výstavu mlýnků.

Svou pracovnou zájemce provede primátor Tomáš Macura a zpřístupněná bude i vyhlídka z radniční věže. Lekce francouzštiny nabídne Alliance Française Ostrava, vychytávky ze života nevidomých si můžete vyzkoušet v TyfloCentru Ostrava. Volné prohlídky výstav a další aktivity budou připraveny ve všech galeriích, Industrial Gallery, Galerii Magna, Industrial Gallery, Slezskoostravské galerii, galerii Jáma 10 i PLATO nevyjímaje.

Stará aréna připravila interaktivní prohlídku budovy, Cooltour Ostrava zahradní večírek Garden Chill, Antikvariát a klub Fiducia pak komentovanou procházku po bývalém hřbitově, dnešním sadu Milady Horákové.

„Program pro děti a jejich doprovod je připraven téměř ve všech organizacích. Doporučujeme navštívit depozitář Dopravního podniku Ostrava s nejstaršími tramvajemi i autobusy, Hasičské muzeum města Ostravy, kde si děti nejen prohlédnou, ale i vyzkoušejí hasičskou techniku, nebo vlakové zázemí včetně malé dráhy v Železničním muzeu moravskoslezském,“ doplňuje Jana Šrubařová, koordinátorka festivalu, a pokračuje: „Kdo nemá rád techniku, může navštívit klauna Hopsalína v Parníku nebo si ve Výstavní síni Sokolská 26 nechat pomalovat obličej a pak si prohlédnout třeba Miniuni – Svět miniatur nebo nahrávací studio v Českém rozhlase Ostrava.“

Většina institucí zároveň připravila výtvarné a tvůrčí dílny pro děti i dospělé. Ty můžete absolvovat v Galerii výtvarného umění v Ostravě i Ostravském muzeu. Na závěr si pak děti třeba mohou opéct buřty na zahradách Střední umělecké školy, Ostrava a Klubu Atlantik.

Čtyři autobusové linky zdarma budou také letos od pěti hodin až do půlnoci co dvacet minut vyjíždět ze stanice Výstaviště do všech koutů města, kde se festival koná. Podrobné informace o programu včetně časového harmonogramu Ostravské muzejní noci naleznete i na Facebooku Ostravská muzejní noc a v tištěných brožurkách.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.