Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáček, jak ho neznáte: Ostravští studenti na Hukvaldech oživí jeho soukromou korespondenci

Janáček, jak ho neznáte: Ostravští studenti na Hukvaldech oživí jeho soukromou korespondenci

15.6.2017 08:24 Hudba

Festival Janáčkovy Hukvaldy už za týden opět naplní hudbou areál nejnavštěvovanějšího hradu v Moravskoslezském kraji. Letošní zahajovací večer přitom 23. června přinese něco úplně jiného, než na co byli návštěvníci v posledních letech zvyklí. Studenti ostravské konzervatoře, která nese mistrovo jméno, totiž připravují úplně nový a pozoruhodný scénický tvar, který dá ctitelům Janáčka nahlédnout do skladatelovy duše včetně jeho vztahu k ženám.

Zvětšit obrázek

Leoš Janáček je nejvýznamnějším skladatelem vzešlým z Moravskoslezského kraje.
Foto: Archiv

Zahajovací večer představí premiéru nového scénického pásma složeného ze skladatelovy soukromé korespondence i jeho publikovaných textů. Během večera zazní známé Janáčkovy melodie v úpravách pro žesťové nástroje a v podání členů žesťového souboru Janáčkovy opery Brno – NdBrass.

Režie představení, ve kterém bude účinkovat deset studentů Janáčkovy konzervatoře,  se ujal známý ostravský režisér a umělecký pedagog Václav Klemens. Toho před časem oslovil ředitel festivalu Jaromír Javůrek a požádal ho o spolupráci.

„Ten nápad se mi docela zamlouval. Půjde o montáž sestavenou z Janáčkových fejetonů a dopisů, ale také třeba z básní Vrchlického, Sládka, Sovy a dalších českých básníků. Jedním z témat bude Janáčkův vztah k Hukvaldům a také k ženám, speciálně ke Kamile Stösslové, která se pro něj stala velkou múzou a inspirací,“ řekl režisér Václav Klemens o představení, které vzniká na konzervatoři pod jeho vedením. „Nemáme ambice být historicky věrní, pouze se pokusíme Janáčkovy texty volně interpretovat,“ dodal.

Představení, ve kterém bude účinkovat pět chlapců a pět dívek, by mohlo alespoň trochu přispět k popularizaci Leoše Janáčka, který v České republice a dokonce ani ve svém rodném kraji stále nenachází takové docenění, jaké by si zasloužil. „Na Janáčka se v zahraničí stojí fronty, u nás tomu tak bohužel tak úplně není,“ posteskl si Javůrek ve středu na tiskové konferenci.

„Těžko říct, proč tomu tak je, vždyť Janáčkova hudba je opravdu nádherná, velmi niterná. Možná stále neumíme jeho dílo lidem předat, možná je to pro ně něco moderního, neuchopitelného, nesrozumitelného. Je zvláštní, že v cizině mu rozumí více než doma,“ podotkla ředitelka Janáčkovy konzervatoře Soňa Javůrková.

Čtyřiadvacátý ročník festivalu Janáčkovy Hukvaldy se uskuteční během tří letních víkendů od 23. června do 8. července. Na hradě i v podhradí bude samozřejmě znít nejenom hudba Leoše Janáčka, ale i řady dalších skladatelů. Lidé se mohou těšit na barokní operu Antonia Vivaldiho, romantické melodie Smetany, Dvořáka a Griega, ale i hudbu dvacátého století. Své místo v programu našel i muzikál na lidovou notu Kubo v podání Těšínského divadla.

Mezi hlavní tváře letošního ročníku patří například světoznámá houslistka Hana Kotková, v Dánsku žijící brněnská violoncellistka Michaela Fukačová a v Německu působící vynikající slovenská varhanice Bernadetta Šuňavská. Výraznou festivalovou tváří bude také hornistka Kateřina Javůrková. Vystoupí Orbis Trio, Janáčkův komorní orchestr, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a celá řada dalších umělců.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.