Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Přednádraží jsme si připadali jak ve městě duchů, tvrdí bubeník Adam Harazim z Cocaine Party

Na Přednádraží jsme si připadali jak ve městě duchů, tvrdí bubeník Adam Harazim z Cocaine Party

8.7.2017 20:20 Hudba

U kapely Cocaine Party máte jedinou jistotu. Jistého zde není vůbec nic. Její žánrová nespoutanost je natolik variabilní, že by mohla figurovat v rockovém slabikáři v kapitole o tom, jak se zdárně vyhnout stereotypním písním. Také koncertní tah na bránu této kapely by se mohl vyučovat. Zkrátka nemálo důvodů pro to, aby tito chasníci z Opavska dostali prostor v kulturním deníku Ostravan.cz. O aktuální situaci v Cocaine Party jsme si povídali s bubeníkem této zdravě nečitelné smečky Adamem Harazimem.

Zvětšit obrázek

Z koncertu kapely Cocaine Party.
Foto: Michael Kotzur

Vaše poslední studiová nahrávka spatřila světlo hudebního světa v roce 2015. Máte v plánu v dohledné době vydat další studiový počin?

Rozhodně máme. Aktuálně máme připravené dvě demonahrávky, na které chceme po jejich nahrání ve studiu natočit klipy. Otázkou stále zůstává, kde a následně kdy. Nějaké typy už máme, a pokud vše půjde podle plánu, tak na podzim by mělo být vše hotovo.

A co nové album? V jakém duchu by se mělo nést? 

Album je záležitost spíše do budoucna. Momentálně se chceme spíše zaměřit na jednotlivé songy s klipy. Tvorba se stále vyvíjí, ale i nadále chceme, aby si nahrávky zachovaly energii a syrovost.

Zkuste kapelu po hudební stránce představit těm, kteří ji dosud neznají?

Hlavní důraz klademe na pódiovou show, spontánnost a energii. Chceme být při hraní vždy sami sebou a koncert si pokud možno co nejvíce užít. Věřím, že naše odlišnost oproti mnoha jiným kapelám je právě v naší přirozenosti, takže každý koncert může přinést něco jiného, jedinečného. Hodně lidí pak zpětně oceňuje naše nasazení a naši dravost, což nás moc těší.

Se všemi těmito atributy se dá po zhlédnutí vašeho vystoupení v rámci Slezskoostravského Rock-Festu souhlasit, ale přece jenom, není důležitější kvalita jednotlivých písní než pódiová show?

Samozřejmě. Od jednotlivých písní se odvíjí vše ostatní. Těžko se můžete vyřádit na pódiu, pokud tomu neodpovídá nálada samotného songu. Reagujeme podle toho, co zrovna hrajeme a jak to vnímá naše okolí. Naše songy musí v prvé řadě bavit nás a musíme si tedy za tím, co hrajeme, naplno stát. Pak už to jde všechno samo.

Ve vašich písních mícháte spoustu žánrů, včetně rock´n´rollu, grunge, punku, rocku. Vznikají vaše písně právě proto jednodušeji, anebo naopak složitěji? 

Určitě jednodušeji, protože hrajeme to, co chceme hrát a s žánry si hlavu příliš nelámeme. Jde spíš o to, aby každý člen měl ze samotného výsledku radost a cítil to stejně jako ostatní.

Každopádně vaše songy působí energicky, dravě, ale na druhé straně i neurvale až zahořkle… Vkládáte tyto elementy do vaší tvorby záměrně, nebo to prostě vyplývá ze situace?  

Při skládání songů vše vyplývá z pocitů, které v té době máme, nebo nám už nějakou dobu leží v hlavě a chceme je vyjádřit. Onu energii a dravost se však snažíme vždy zachovat. Mám pocit, že už to k nám tak nějak patří. Navíc není nic lepšího než tu nahromaděnou energii vypustit na samotném koncertě.

Z koncertu Cocaine Party. (Foto: Michael Kotzur)

Chápete dneska název Cocaine Party spíše jako provokaci, případně metaforu, nebo dokonce jako životní styl? 

Jako jakási metafora to bylo myšleno při samotném vzniku, kdy nám název evokoval nespoutanost, dravost, takové synonymum pro rock’n’roll. Částečná provokace to měla být vždy, což se kupodivu stále daří. Životní styl bych v tom určitě nehledal. (smích)

Patříte ke kapelám, které si zakládají na image… Proč zrovna preferujete „motýlkovou image“ slušných hochů? Hodláte u této varianty setrvat, anebo přemýšlíte nad změnou? 

Vždy se mi líbilo, když kapela působila jako celek a ne jako několik náhodně poskládaných lidí vedle sebe. Takový menší kmen se svými zvyky, které se nebojí prezentovat. Image slušňáků byla jasná už od počátku, kdy jsme chtěli jít do co největšího kontrastu s tím, co hrajeme. Díky tomu jsme měli všechny outfity slazené vždy do kombinace černo-bílé. Do budoucna změnu plánujeme, ale zatím ještě máme v plánu naše bílé košile párkrát propotit.

Která kapela má podle vás onu image nejlépe propracovanou? Ke komu v tomto směru vzhlížíte a chcete tohoto interpreta překonat?

V tomto směru to budou jednoznačně The Hives a The Computers. Obě tyto kapely milujeme a byly nám v naší tvorbě velkou inspirací. Nevím, zda slovo překonat je namístě. Spíše se snažíme jít vlastní cestou, dělat věci spontánně a nezávisle na kapelách, které máme rádi. Ta inspirace se sice do vlastní tvorby vždycky alespoň částečně promítne, ale snažíme se tomu dávat jiný směr, což si myslím, že se nám zatím daří, protože každý v kapele hledá inspiraci v jiných kapelách různého žánru. Samozřejmě podstatnou část toho, co posloucháme, máme společnou a nechceme se příliš omezovat na hraní pouze jednoho žánru. Díky tomu se téměř vždy shodneme na tom, co chceme společně hrát.

Máte na svém kontě zdařilý videoklip Sometimes, který se natáčel mimo jiné v ostravském v Přednádraží… Proč jste si vybrali zrovna tuto lokalitu? Dokonce vás tam podle všeho přijeli zkontrolovat policisté…

Lokalit, kde se klip natáčel, bylo mnoho a vždy jsme pečlivě vybírali ta podle nás nejlepší místa pro jednotlivé scény. Opět jsme chtěli silný kontrast mezi feťáckým squatem a zářivým Candylandem. Obešli jsme s Radimem Kallerem, který klip natáčel, několik míst, a toto jednoznačně zvítězilo pro svoji jedinečnou atmosféru. Člověk si připadal jak ve městě duchů. Policie přijela pouze na obhlídku a upozornila nás na možná rizika, nic zásadního se nedělo. Nejtěžší bylo v ten den vydržet v tom studeném počasí, kdy hlavně náš kamarád Honza Drábek, který hrál zmrzlináře, měl co dělat, aby neumrzl.

Z koncertu Cocaine Party. (Foto: Michael Kotzur)

Neuvažovali jste se s ohledem na vaši tvorbu pohlédnout po zahraničních štacích (vydavatelství, turné)? Dá se předpokládat, že by vaše písně mohly nezávislé labely (zejména v Anglii) oslovit… Zkoušeli jste to, máte to v plánu?

Vydavatelství jsme zatím neřešili, ale zahrát si mimo Českou republiku je pořád náš velký sen. Už jsme se jednou pokoušeli něco naplánovat, ale bohužel to nakonec neklaplo. Rozhodně se však tohoto cíle nevzdáváme.

Jaké emoce by měla vaše hudba u fanoušků vyvolávat?  

Jsme rádi, když naše hudba vyvolá jakékoliv emoce. Není nic horšího, než když vás něco nechá úplně chladným. Samozřejmě jsme raději za ty pozitivní. (smích) Pro nás je největším zadostiučiněním, když si fanoušci užívají koncert společně s námi. Dodává nám to pak mnohem větší drive a vždy se to pak podepíše na celkové atmosféře koncertu.

Můžete zhodnotit hudební scénu na Opavsku? 

Myslím si, že opavská scéna, co se týká zázemí, si nemá vůbec na co stěžovat. Kvalitních a zajímavých kapel z Opavy a okolí je také víc než dost a věřím, že každý posluchač si najde to své. Co se týká spolupráce mezi kapelami, je to různé. Někdy narazíte na někoho s přehnaným sebevědomím a je lepší se mu raději vyhnout, ale pak tu máte na opačné straně spoustu skvělých lidí, kteří si napříč věkem a hudebními žánry vždy rádi podají pomocnou ruku a díky tomu mohou vznikat vynikající projekty a neopakovatelné akce. Před těmito lidmi hluboce smekám a jsem rád, že jsem měl možnost je poznat a s řadou z nich se potkávat na pódiích.

Kde byste Cocaine Party chtěli vidět za deset let? 

Budu považovat za úspěch, jestli za deset let ještě vůbec nějaká Cocaine Party bude. (smích) Pokud ano, tak jen doufám, že budeme pořád ta stejná parta bláznů a kamarádů, která hraje pro radost, a hlavně pro lidi, kteří se umějí dobře bavit.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.