Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostrava Kamera Oko se blíží. Letos se bude promítat v Grossmannově vile i na dalších neobvyklých místech

Ostrava Kamera Oko se blíží. Letos se bude promítat v Grossmannově vile i na dalších neobvyklých místech

21.8.2017 00:01 Atd.

Architektura ve filmu bude hlavním tématem 9. ročníku Ostrava Kamera OKO, mezinárodního kameramanského festivalu, který se bude konat od 22. do 28. září 2017 v Ostravě. Téma architektury se přitom promítne i do projekčních míst. Filmy budou moci návštěvníci vidět na místech, kde se dosud ještě nikdy nepromítalo.

Zvětšit obrázek

Vizuál blížícího se festivalu Ostrava Kamera Oko.

„Návštěvníci Ostrava Kamera Oko budou mít příležitost navštívit v průběhu festivalu architektonicky poutavá místa po celém městě. Část programu se uskuteční například v Grossmannově vile, jedinečné stavbě Františka Grossmanna z roku 1923 poblíž krajského úřadu,“ říká Gabriela Knýblová, ředitelka festivalu.

Grossmannova vila je chráněná památka, která v minulosti sloužila také jako mateřská škola nebo školní družina. „Nyní bude před plánovanou rekonstrukcí jedinečně přístupná návštěvníkům festivalu. V dobových interiérech vily uspořádáme projekci celovečerního němého filmu Gustava Machatého z roku 1929 Erotikon,“ upřesňuje Gabriela Knýblová. Projekce se bude konat za doprovodu živé hudby ostravského uskupení Forma. Součástí bude uvedení nového projektu Formy, kdy s pomocí videomappingu skupina rozšíří realitu příběhu uvnitř i vně filmového plátna.

K dalším neobvyklým lokalitám, kde se bude promítat, bude patřit Nová radnice nebo známý Oblouk v Ostravě-Porubě. „Půjde o jedinečnou atmosféru pro site-specific projekce snímků o architektuře.  Ve spolupráci s ostravskou platformou pro současné umění PLATO pak v prostorách Kanceláře pro současné umění připravujeme prezentaci Janka Rubeše. Bude se věnovat pořadu o architektuře Gebrian versus, jehož je Rubeš kameramanem,“ vysvětluje Nela Klajbanová, tisková mluvčí festivalu. Součástí OKO bude také ostravská Pecha Kucha Night v jedinečných prostorách budovy na ulici Fráni Šrámka 5.

Festival bude zahájen v bývalých koupelnách v areálu Dolní oblasti Vítkovic francouzským dramatem Les fantômes d’Ismaël. Ten se stal zahajovacím snímkem letošního festivalu v Cannes. Velká část programu se tradičně odehraje v jednosálových a dvousálových ostravských kinech Art, Cineport, Minikino nebo Luna. V Minikině se kromě pravidelných projekcí celovečerních snímků představí projekt Paneláci, který se věnuje výstavbám panelákových komplexů v městské krajině. Kino Art, sídlící v neoklasicistní budově Domu kultury města Ostravy, bude promítat snímky spjaté s architekturou každý den po dobu festivalu vždy v 17:00 a 19:30.

Nebudou chybět ani další exkluzivní premiéry. „OKO uvede v předpremiéře snímky Měsíc Jupitera, Jmenuji se Hladový Bizon nebo nový Hřebejkův film Zahradnictví: Dezertér. V rámci programu proběhne také projekce nově zrekonstruované české klasiky Miloše Formana Černý Petr.

„V rámci spolupráce s Goethe Institutem uvedeme také architektonické krásy poetické kinematografie německého režiséra Wima Wenderse, například snímky Nebe  nad Berlínem, Alice ve městech neb Lisabonský Příběh,říká Gabriela Knýblová

Dětský návštěvník OKO se dočká filmového maratonu se všemi sedmi díly série Harry Potter.  Programová sekce Encore pak uvede na plátnech kin výjimečné filmy uplynulého roku, které spojuje výborná práce s kamerou, např. Jarmuschova Patersona, který pracuje s poetikou všednodennosti, lingvistické sci-fi Denise Villeneuva Příchozí nebo slovenský snímek Pátá loď, který překvapuje skvělými výkony dětských neherců.

Kromě projekcí celovečerních hraných a dokumentárních filmů program nabídne také úvodní slova odborníků, prezentace, workshopy, diskuzní panely, setkání s filmovými tvůrci tedy masterclasses nebo soutěž krátkometrážních a celovečerních filmů.

Akreditace je možné zakoupit za zvýhodněnou cenu online do 31. srpna nebo v průběhu září na vybraných místech v Ostravě. Podrobný program festival zveřejní v nejbližší době na svém webu.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.