Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Písně Love Hurts a Dream On jsme na koncertech nikdy nevynechali, říká baskytarista Nazareth Pete Agnew

Písně Love Hurts a Dream On jsme na koncertech nikdy nevynechali, říká baskytarista Nazareth Pete Agnew

6.9.2017 08:47 Hudba

Skotská rocková kapela Nazareth míří do Ostravy, a proto kulturní deník Ostravan.cz oslovil baskytaristu Petea Agnewa. Jedinému původnímu členovi této nestárnoucí legendy jsme položili několik všetečných otázek. Baskytarista mimo jiné prozradil, proč by měl blížící se koncert navštívit i fanoušek, který už viděl živé vystoupení Nazareth nesčetněkrát, ale zároveň se zmínil také o tom, kdy vyjde nová deska Nazareth, jejichž koncert se v Ostravě uskuteční 30. září v Bonver Aréně (bývalá hala Tatran).

Zvětšit obrázek

Zakládající člen Nazareth Pete Agnew.
Foto: Archiv kapely

Co vás napadne jako první věc, když se řekne Česká republika. Je to pivo, krásné ženy, fotbal, nebo něco jiného?

Samozřejmě jsou to všechny možnosti, které uvádíte, a ještě bych doplnil Prahu, která je opravdu překrásná!

Skupina Nazareth vznikla v roce 1968. Když zvážíme, jak častá jsou vaše vystoupení v ČR, co jste věděli o Československu v té době?

Při několika prvních našich návštěvách v Československu jsme viděli pouze Prahu, kterou jsme si zamilovali, protože je to moc pěkné město. Dokonce i v té době bylo k dispozici veškeré vybavení, které byste očekávali ve velkoměstě v jakékoli jiné zemi, ačkoliv zboží a služby byly omezené v porovnání s naší domovinou. Koncertní publikum na druhé straně, jak jsme pak zjistili, bylo úplně stejně rozjeté, jako kdekoli jinde na světě. A pak jediné jiné místo, kde jsme tenkrát hráli, byl Most, a tam to zas tak pěkné nebylo. Takže jsme zbytek země vůbec neviděli.

Jak moc se publikum od té doby změnilo? Vidíte nějaké rozdíly?

Od té doby jsme již v ČR koncertovali mnohokrát, a to nejen ve větších městech, ale také v těch menších. Mohu říct, že když se mě ptají na nejoblíbenější země, kde rádi hrajeme, řadíme ČR do Top 5. V roce 2011 jsme přijeli pracovat na desce do studií Sono u Prahy a sem se pravidelně vracíme pracovat na různých projektech. Také když máme prostor mezi koncerty tady, navštívíme v Praze naše známé, kterých tu už máme mnoho. Takže jak vidíte, ČR se vcelku stala součástí našeho pracovního i osobního života.

Během vaší kariéry jste poskytli stovky rozhovorů. Co konkrétně na nich máte nebo nemáte rádi?

Abych byl upřímný, vzpomínám na staré časy, kdy se novinář vyptal na otázky a odpovědi si sám zapsal. Dnes se snad předpokládá, že je každý spisovatel, protože řada rozhovorů se odehrává přes e-mail.

Vaše největší hity jsou Love Hurts a Dream On. Můžete spočítat, kolikrát jste tyto písně hráli na koncertech? A naopak, umíte si představit vystoupení bez nich, či stalo se to vůbec někdy?

Ne, tak to skutečně nedokážu říct, kolikrát jsme tyto písně hráli. Stovky a stovky….Nemohu předstírat, že tyto písně „miluji“, nicméně zároveň nemohu říct, že je „nesnáším“. Jsme si velmi vědomi faktu, že tyto písně nám daly slávu až do dnešních dní a je nám neustále připomínáno, a to na každém koncertu, jak moc tyto písně naši fanoušci milují. Musíte pamatovat také na to, že my sice ty písně slyšíme pořád na turné, ale diváci je slyší třeba jenom jednou na koncertě a skupina si je vždy vědoma toho, že každé vystoupení je třeba podat na maximum. Samozřejmě to nefunguje každý večer, ale snažíme se o to. Reakce publika může úroveň výkon hodně pozvednout, přirovnal bych to k fanouškům na fotbalovém zápase. A jestli jsme se někdy odvážili vynechat tyto písně? Ne, nevynechali a nevynecháme! Myslím, že by fanoušci pak žádali vrátit vstupné…a oprávněně!

Pete Agnew se současným zpěvákem. (Foto: Archiv kapely)

Když skupinu v roce 2013 opustil zpěvák Dan McCafferty kvůli zdravotním problémům, zvažovali jste rozpad kapely? Proč jste pak vzali na pozici zpěváka Lintona Osborna a poté vašeho nynějšího vokalistu Carla Sentance? Proč konkrétně tyto dva? Byly i jiné možnosti?

Když nás Dan musel opustit, byl to pro mě hrozně zvláštní pocit nemít ho po mém boku na scéně, vždyť jsme spolu v jedné kapele hráli 48 let. Pak jsme udělali chybný krok, když jsme ho nahradili nevyhovujícím zpěvákem. Naštěstí se všechno změnilo, když jsme vzali Carla Sentance. Kapela díky němu omládla a vzrušující živá vystoupení nám získávají vynikající ohlasy všude, kde po světě hrajeme. Takže si zase užíváme mnoho zábavy na scéně a těšíme se na každé další vystoupení.

Pracujete na nové desce s vaším novým zpěvákem Carlem Sentancem? Jak se bude lišit od vaší poslední desky Rock’n’Roll Telephone z roku 2014

Ano, pracujeme, ale protože je všechno v procesu, nerad bych prozrazoval nějaké detaily. Co však mohu říct, je, že v březnu 2018 by měla být deska natočená, a to v naší aktuální sestavě.

Bude se vystoupení v Ostravě nějak lišit od těch předchozích v ČR? Proč by měl přijít i fanoušek, který vás již viděl mnohokrát?

Playlist zůstává většinou stejný od města k městu, pouze občas uděláme změnu, když víme, že některé písně jsou více oblíbené v té dané zemi než jinde. Vystoupení je však vždycky speciální tou energií, kterou do toho dáváme a kterou dostáváme od publika nazpět. Atmosféra koncertu je pokaždé jiná, takže klidně může přijít i někdo, kdo nás viděl mnohokrát!

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.