Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Korejský prolog i ostrý start s brilantní houslistkou Fabiolou Kim. Filharmonie začíná novou sezónu

Korejský prolog i ostrý start s brilantní houslistkou Fabiolou Kim. Filharmonie začíná novou sezónu

11.9.2017 00:00 Hudba

Mimořádný koncert připravila Janáčkova filharmonie Ostrava pro své posluchače na 13. září na od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy. Večer bude patřit oceňované současné korejské skladatelce Soonmee Kang. Koncert, na němž zazní i Mendelssohnova Symfonie č. 5 Reformační, bude jakýmsi prologem právě začínající 64. sezóny, která oficiálně odstartuje až o týden později, 21. září slavnostním zahajovacím koncertem, na němž se představí brilantní houslistka Fabiola Kim.

Zvětšit obrázek

Fabiola Kim bude hlavní protagonistkou zahajovacího koncertu sezóny.
Foto: Janáčkova filharmonie

Na koncertu 13. září zazní celkem tři skladby korejské skladatelky Soonmee Kang, a to kompozice nazvané Do We Come From Where We Are Going, Children, Their Pureness a Barachum. V první zmiňované skladbě se skladatelka pokusila vyjádřit krásu přírody a života v ní. „Ve skladbě využila také korejskou tradiční bambusovou flétnu deageum,“ uvedla mluvčí filharmonie Jana Knižátková.

Ve druhé skladbě večera se zase představí další tradiční korejský nástroj kajagum, který se řadí mezi citery. Má dvanáct strun, ale existují také verze s 21 a více strunami.

Zahajovací koncert nabídne Suka, Brucha a Dvořáka

Oficiálně nová sezóna začne 21. září 2017, kdy posluchači uslyší díla tří mladíků: třicetiletého Suka, osmadvacetiletého Brucha a čtyřiadvacetiletého Dvořáka. Oba Češi se celým svým skladatelským odkazem zařadili do pomyslné světové síně slávy a výčet jejich pravidelně prováděných děl nebere konce. Naproti tomu Bruch ve svém obsáhlém díle nikdy nepřekonal popularitu svého Prvního koncertu pro housle a orchestr, který budou moci slyšet Ostravané.

„Posluchači jej vyslechnou v podání Fabioly Kim, kterou v New York Times nazvali brilantní sólistkou, jež hraje s mimořádnou přesností a zanícením. Houslistka Fabiola Kim je jedním z nejdynamičtějších hráčů své generace se širokou škálou repertoáru od klasiky až po soudobou hudbu,“ dodala Knižátková.

Slavný Bruchův koncert doplní díla dvou příbuzných, zetě Suka a tchána Dvořáka. Leitmotiv Sukovy Pragy upomene na husitský chorál, v tomto případě na obléhání Prahy vojsky Jana Žižky, jak je básnicky zpracoval Svatopluk Čech. Dvořák svoji wagnerovsky extravagantní a citově i dramaticky nesmírně silnou Druhou symfonii slyšel jen jednou, v přepracované verzi 23 let po jejím zkomponování. Dílo je unikátním svědectvím o mladém Dvořákovi, který dlouhá léta v krajní chudobě marně čekal na úspěch. Takřka veškeré své tehdejší dílo spálil, Symfonie B dur však byla ušetřena kuriózním způsobem: nechal si ji vyvázat, nakonec ale neměl vazači čím zaplatit, a ten si ji ponechal v zástavě.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.