Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadelní festival Spectaculo Interesse bude letos spektakulárnější než kdykoliv dříve

Divadelní festival Spectaculo Interesse bude letos spektakulárnější než kdykoliv dříve

21.9.2017 00:00 Divadlo

Letošní ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse se zapíše do historie jako ten nejspektakulárnější. Díky velkorysému příspěvku města z něj chtějí organizátoři udělat opravdu nezapomenutelnou záležitost. V Trojhalí tak budou k vidění obří loutky vyrobené ze speciálního materiálu a přijedou soubory nejen z Evropy, ale také ze zámoří. Ve čtvrtek o tom informovali organizátoři festivalu, který se uskuteční od 1. do 6. října a nabídne 21 soutěžních a 16 nesoutěžních představení.

Zvětšit obrázek

Loutky Dundu budou k vidění v Trojhalí na Karolině.
Foto: Spectaculo Interesse

„Spectaculo Interesse je součástí kulturního dění v Ostravě už 22 let, první ročník se konal v roce 1995, ale ještě nebyl takto pojmenován. Nebyli jsme si tehdy jisti, zda si nás diváci najdou a zda festival získá takové postavení, jaké si vydobyl v rámci Česka,“ řekla novinářům ředitelka pořadatelského Divadla loutek Jarmila Hájková.

Zároveň poděkovala sponzorům, kteří umožnili realizovat nápady loutkoherců. „Někdo to musí vždycky zaplatit. Statutární město Ostrava nám přispělo kolem 2,8 milionů korun, takže můžeme pozvat i nákladný německý soubor s obřími loutkami, kraj nás podpořil půl milionem korun a přispěli i další sponzoři, takže i díky nim vyroste na Masarykově náměstí šapitó,“ uvedla Hájková.

„Připadám si skoro jako pamětník,“ doplnil ji náměstek primátora Zbyněk Pražák. „Přitom 22 let není až tak dlouhá doba. V úvodu jsme přemýšleli o tom, jak bychom zviditelnili loutky, které byly vždy takovou popelkou. Pak se stalo, že jsme byli první město, které v novodobé historii postavilo samostatnou budovu Divadla loutek. Během těch let jsme zažili s festivalem Spectaculo Interesse mnoho perliček. Přijeli k nám Brazilci, Korejci, Japonci či Kanaďané. Pamatuji, jak odněkud z východu přijel soubor v dřevěném autobuse. Ujeli tři tisíce kilometrů a v Ostravě nakupovali mouku, cukr a kosmetiku,“ zrekapituloval vývoj festivalu Zbyněk Pražák.

Festival začínal v daleko menších poměrech s rozpočtem půl milionu, dnes je to přes tři a půl milionu. „Spectaculo je dnes známo nejen v Evropě, ale také po světě. Díky němu máme možnost sledovat, jak se vyvíjí loutkoherectví ve světě. To je to nej, co může nabídnout, aby nám neujel vlak. Mnoho diváků sem právě proto jezdí, aby měli pocit, že jim vlak neujíždí,“ dodal Pražák.

Festival vzkvétá a přitom se drží své podstaty – loutek. „Spectaculo se vybrušuje a utvrzuje své kontury. Přitom na všech plakátech máme zdůrazněno, že jeho základem jsou stále loutky. Je to pro nás kritérium. Inscenace pro něj vybíráme tak, aby se v nich s loutkami stále pracovalo. Přitom ale ještě převládá ta základní představa, že loutka rovná se marioneta. Dnes už to není pravda. Chceme podchytit soudobé tendence,“ vysvětluje k dramaturgii festivalu Václav Klemens, umělecký šéf Divadla loutek Ostrava.

Největší atrakcí letošního programu budou obří světelné loutky Dundu z německého Stuttgartu. „Chtěli jsme vyjít do města, aby loutky nebyly jen pro vybranou klientelu v uzavřeném prostoru. Proto na Masarykově náměstí vyroste šapitó s pouličním divadlem a v Trojhalí budou loutky Dundu vyrobené ze speciálního materiálu,“ shodují se Václav Klemens a dramaturgyně Daniela Jirmanová.

„Chtěli jsme vyjít do města s něčím úžasným a báječným, velkolepým. V Bialsko-Biale jsem před lety viděla představení, které mě naprosto fascinovalo, byl to právě tento německý soubor. Přitom nás ale upozornili, že v okamžiku, když bude třeba jenom mlha, tak třicet minut před představením oznámí, že nevystoupí. Proto se jejich inscenace přesouvá do zastřešeného Trojhalí,“ vysvětlila Jarmila Hájková, ředitelka Divadla loutek. K vidění tady budou obří světelné koule, které animuje až deset lidí. I tak jde jen o „prostřední“ variantu. Ve výsledku by mohlo přijet až třicet animátorů, ale město přispělo jen na menší variantu. Přesto by podle Pražáka mělo jít o něco, co Ostravu učiní na dlouho nezapomenutelnou. „Je to od nás takový první krok k představě, aby se na Vánoce místo do Vídně jezdilo do Ostravy,“ říká Zbyněk Pražák. Cena za uvedení této inscenace činí kolem sedm set tisíc korun.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.