Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Luděk Lednický a Jakub Vašek: Ve Frýdku-Místku chceme založit profesionální divadlo

Luděk Lednický a Jakub Vašek: Ve Frýdku-Místku chceme založit profesionální divadlo

27.9.2017 00:00 Divadlo

Luděk Lednický je podle vlastních slov zapálený neprofesionální divadelník, který se zaučuje v kurzu režie na konzervatoři u režiséra Václava Klemense. A touží dělat profesionálně divadlo v divadelně zatím nenaplněném městě s pomlčkou. Jakub Vašek je student čtvrtého ročníku Janáčovy konzervatoře v Ostravě. Také on miluje divadlo a chce ho dělat po svém. S oběma jsme si povídali o jejich současném divadelním snu – založit ve Frýdku-Místku profesionální stálou divadelní scénu.

Zvětšit obrázek

Zleva Luděk Lednický a Jakub Vašek při rozhovoru s Ostravanem.
Foto: Ladislav Vrchovský

Co se skrývá pod slovy Divadelní uskupení FM?

Luděk Lednický: Cílem Divadelního uskupení FM je vytvářet podmínky pro vlastní divadelní tvorbu a její výsledky nabídnout profesionálním hercům k realizaci. Myšlenka se zrodila v loňském roce na základě hry, kterou jsme napsali společně s Jakubem Vaškem. Oba máme vlastní amatérské divadelní soubory, které si navzájem pomáhají při přípravě vlastních divadelních představení, při tom jsme se navzájem poznali, lépe řečeno sčuchli, a tím to všechno začalo.

Z kterých souborů pocházíte?

Luděk Lednický: Já jsem ze souboru DNA, což je Divadlo Nadšených Amatérů.

Jakub Vašek: Můj soubor se jmenuje Komorní divadlo Arté.

Kde budete svůj projekt realizovat? Máte vlastní budovu, nebo jste někde v pronajatých prostorách?

Luděk Lednický: První inscenace bude odehrána na Nové scéně Vlast. Ta spadá pod příspěvkovou organizaci Kultura FM.

V pozvánce na premiéru jsou následující jména herců:  Libor Hruška, Karel Zima , Lukáš Melník , Jakub Vašek a hlas Norberta Lichého. Libor Hruška hraje v pražském divadle Na Jezerce, Karel Zima je znám z televizních seriálů, Lukáš Melník je členem Divadla Petra Bezruče. Je to tak?

Jakub Vašek: Ano.

Jak došlo ke spolupráci těchto herců? Konkrétně třeba k účasti Lukáše Melníka …

Jakub Vašek: Jednoho dne jsme hledali náhradu za pražského herce, který na poslední chvíli nabídku k účinkování v naší hře odmítl. Došli jsme k závěru, že by bylo dobré mít v inscenaci i ostravského herce. Když jsme viděli Lukáše Melníka v představení hry Škola základ života, tak jsme si ho hned odchytili a nabídli mu roli, kterou přijal.

Chcete i nadále angažovat profesionální herce?

Luděk Lednický: Ano, chceme dávat dohromady týmy z profesionálních herců, aby ve Frýdku-Místku hráli divadlo. Mohou být odkudkoliv, třeba z Brna nebo z jiných měst.

To není levná záležitost …

Luděk Lednický: Máme peníze od sponzorů a tento projekt, kterým začínáme, je podporován i městem Frýdek-Místek. Naše vize byly vyslyšeny natolik, že to naše partnery nadchlo.

Jakou roli by mohlo sehrát divadlo ve Frýdku – Místku?

Jakub Vašek: Na začátku by mělo seznamovat lidi se světem divadla jako takovým.

Luděk Lednický: Seznamovat lidi s životem těch, kteří žijí divadlem. Všichni žijeme nějaký všední život. A někteří z nás žijí divadlem. Když se tyto dva světy propojí, vznikne cosi zajímavého. Okamžitě se rozšíří obzor lidí. Poznají způsob vidění režisérů, herců. Poznají zákulisí divadla. To samo o sobě je velice atraktivní. Každá práce člověku něco dává a něco bere. Jsou v tom krásná propojení. I ve hře Ztracený z dvojice o tom mluvíme a věřím, že si každý divák v této věci najde něco o sobě a pro sebe.

Takže jste zároveň autoři i produkční. Otázky režie, dramaturgie, scénografie budete také zadávat profesionálům?

Jakub Vašek: Tyto věci zatím řešíme my dva společně.

Teď k vaší hře s názvem Ztracený z dvojice. O čem je?

Luděk Lednický: Je to příběh o divadle. O přátelství. Konzervativní bard, který má za sebou úspěšnou dlouholetou hereckou kariéru, vlastní divadlo se svým životním kolegou. Jednoho dne jeden z nich nepřijde na představení. Tím se spustí další děj, mění se jejich život i život lidí kolem nich.

Je to tedy o divadelním zákulisí, o životě lidí, kteří žijí divadlem. Můžete charakterizovat další postavy?

Jakub Vašek: Hlavní postava onoho barda, o kterém jsme mluvili, se jmenuje Saša. Reprezentuje určitý typ člověka. Má rád divadlo, nemá rád film. Jeho parťák, jménem Bronisław, je volnomyšlenkář, takzvaně „užívací“ typ. Jsou zpočátku nerozlučnou dvojicí, ale jak se dále ukáže, Bronisław má poněkud jiné představy o životě. Další postavou je jejich manažer Karel, kterého hraje již zmiňovaný Lukáš Melník. Ten hraje muže s tvrdším vztahem k životu, je to bývalý kaskadér a vidí všechno jinak než dva předchozí. Další postavou je mladý herec, který hraje ve filmech a v laciných seriálech, jménem Václav Ledový. Tento mladík má být náhradou za Bronisława. Pátým účastníkem je hudebník Jaroslav Pszczolka, který hraje přímo na jevišti a doprovází celé představení svojí hrou na kytaru. Úplně posledním účastníkem je pouze hlas Norberta Lichého v roli inspicienta.

Můžete blíže představit zmíněného hudebníka?

Jakub Vašek: Pan Jaroslav Pszczolka je můj profesor na konzervatoři, který mimo jiné působí jako písničkář s originální tvorbou . My jsme původně chtěli jednu kapelu z Frýdku-Místku, která by nám nahrála hudbu k představení, ale pak jsme dostali nápad, že by se do této inscenace více hodila živá hudba. Tak jsme oslovili pana Pszczolku který už na první schůzce podle vyprávění, o čem hra je, přesně věděl, jaké melodie by do hry pasovaly a souhlasil s návrhem , že by na jevišti jen neseděl a nehrál na kytaru, ale i herecky reagoval.

Rezignovali jste na ženskou postavu…

Luděk Lednický: V této hře ano, v dalších už tato strategie pravděpodobně nebude.

Premiéra bude 30. září. Jak to je s reprízami?

Jakub Vašek: Do konce roku jich bude pět.

Luděk Lednický: Budeme hrát v Kulturním domě v Lískovci, ve Vratimově, pak v Luhačovicích, následně v Divadle Mír v Ostravě a nakonec se v prosinci vrátíme na místo premiéry. Představení bude žít v příštích letech do té doby, dokud o ně bude zájem.

Máte určitě v plánu další společné hry …

Luděk Lednický: Máme rozpracovaný jeden text o Frýdku-Místku. Jedná se symbolicky o vztahy mezi Frýdkem a Místkem.

Jaké jsou vztahy mezi Frýdkem a Místkem podle vás?

Jakub Vašek: To všechno řekneme v připravované hře (smích).

Mezi Frýdkem a Místkem teče Ostravice, je to hranice mezi Moravou a Slezskem …

Luděk Lednický: Ano, je to hranice. V oficiálním logu města byla vyjádřena pomlčkou. Nyní je tam místo pomlčky vlnovka. To může mít mnoho významů. Každý si pod tím představuje něco jiného. Někdo to vidí jako řeku, někdo jako otřesy mezi sebou. V té další hře se možná dotkneme i aktuální společenské situace v našem městě.

Jak se díváte na Frýdek-Místek a místní možnosti nabízené milovníkům a přátelům divadla?

Luděk Lednický: Na rovinu?

Jistě.

Luděk Lednický: Místní kultura tvorby je pro mnohé obyvatele města věcí neznámou. V nabídce jsou představení pražských divadel nebo pohostinská vystoupení Těšínského divadla, občas tu zahraje někdo další odjinud. Většinou jde o komerční záležitosti. Lákadlem bývá nějaká slavná herecká osobnost. Naučit tady lidi, aby přišli na místní tvorbu, bude obtížné, ale jdeme do toho. Lidé tady chodí do divadla na něco atraktivního, ale vlastně mnohdy opravdu jdou jen za slavným jménem, o konkrétní hře někdy neví nic. Je rozdíl chodit do divadla a na divadlo.

Má Frýdek-Místek podle vás potenciál pro úspěšné fungování místní profesionální stálé scény?

Luděk Lednický: To je náš cíl. Aby ten potenciál, který není malý, byl využit. Náš projekt k tomu směřuje. Chceme se pokusit vytvořit místní profesionální divadlo.

Jakub Vašek: Je tady budova Slezanu, tam by mohlo možná vzniknout divadlo. Zatím je tam naše zkušebna, ale to je teprve začátek.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.