Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blíží se třetí ročník festivalu Musica Pura. I letos přijede Marius Preda, tentokrát zahraje se svými syny

Blíží se třetí ročník festivalu Musica Pura. I letos přijede Marius Preda, tentokrát zahraje se svými syny

3.10.2017 00:00 Hudba

Už jen sedm týdnů dělí příznivce ryzí, tedy pravdivé a čisté hudby od vypuknutí 3. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Musica Pura, který se uskuteční od 22. do 25. listopadu v Ostravě. Čtyřdenní svátek instrumentálních i pěveckých kreací inspirovaných lidovou hudbou přináší opět po roce pestrobarevnou paletu žánrů v podání stovky účinkujících, domácími počínaje a těmi z druhého konce Evropy konče. I letos se můžou posluchači těšit na geniálního hráče na cimbál Maria Predu, který tentokrát do Ostravy dorazí se svými dvěma syny.

Zvětšit obrázek

Marius Preda na prvním ročníku festivalu Musica Pura.
Foto: Ivan Korč

„Z pozice uměleckého ředitele a dramaturga mohu s uspokojením potvrdit nezměněné složení organizačního týmu festivalu, ve kterém opět s radostí vítám v již stvrzených pozicích Halinu Františákovou a Kláru Blažkovou. Organizační trojlístek budou příznačně provázet také tři koncerty  v již velmi dobře osvědčeném Divadelním sále Domu kultury města Ostravy. Novinkou však bude nový koncertní prostor Studia 1 Českého rozhlasu Ostrava, kde se uskuteční čtvrteční festivalový program,“ prozradil ředitel festivalu Jan Rokyta. Vstupenky se dají koupit na předprodejních místech, která jsou uvedena na webových stránkách festivalu.

Zahajovací koncert festivalu dostal příznačný název Moravské metropolitní muzicírování a bude ve znamení setkání dvou velkých orchestrů z obou největších moravských měst. Po úspěchu obou předcházejících ročníků se letos na festivalovém pódiu objeví členové ostravských cimbálových muzik Friš, Tolar, Šmykňa a Technik, aby do třetice přiložili ruku ke společnému folklornímu dílu v rezidenčním tělese Ostrava Cimbalom Orchestra. Jejich vzácným hostem bude Orchestr lidových nástrojů Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Profesionální folklorní těleso z Brna pod primášským smyčcem uměleckého vedoucího Jaromíra Kučery předvede své instrumentální i pěvecké umění a spolu s dívčím sborem a celou řadou sólistů zavede posluchače do různých koutů Moravy, na Slovensko i do Rumunska. Zahajovací koncert má benefiční charakter a část z výtěžku vstupenek bude věnována podpoře hudebního vzdělávání romských dětí.

Ve čtvrtek 23. listopadu festival zamíří do koncertního studia Českého rozhlasu Ostrava. Úspěchy ověnčený slovenský Balkansambel přinese do moravskoslezské metropole symbiózu balkánské hudby a jazzových ingrediencí, okořeněných neobvyklou invencí a poctivou aranžérskou prací multiinstrumentalisty a uměleckého vedoucího Marka Pastírika. Na své si přijdou fandové tradičního bulharského folkloru, ale i milovníci jazzu či worldmusic.

Osobnost slezského barda Petra Bezruče je opředena spory o autorství Slezských písní. Zdá se dokonce, jako kdyby si česká společnost chtěla více užívat senzace z této rozporuplné diskuze než veršů samotných, o jejichž nadčasovosti a genialitě není pochyb. Svého Petra Bezruče přijde moudrým a lety procítěným přednesem uctít český herec a recitátor Alfred Strejček, sekundovat mu bude nejen jeho dlouholetý souputník a kytarový virtuóz Štěpán Rak, ale i nadžánrová kapela Ensemble Flair, jakož i speciální a pro tento koncert výjimečně sestavený mužský pěvecký sbor Pueri et Viri pod vedením sbormistra Josefa Surovíka.

Stěžejní místo hudebně-literárního pořadu zaujímají sborové kompozice Leoše Janáčka na Bezručovy básně Kantor Halfar a Maryčka Magdonová, další zhudebnění poezie slezského barda přichází z pera uměleckého vedoucího Ensemble Flair Jana Rokyty, který bude spolu se Štěpánem Rakem a členy své kapely propojovat mistrovy básně improvizacemi na lašská a slezská lidová témata.

Ostravský recenzent Milan Bátor nazval rezidenta festivalu Mariuse Predu velmi trefně „Mozartem cimbálu“. Není divu – každý, kdo hudebního mága, který je virtuózem na celou řadu hudebních nástrojů, měl možnost slyšet, pochopí, že se stal svědkem neobvyklé hudební dimenze či snad dokonce úsměvně dokonalé invence kdesi shůry. „Marius Preda přijíždí letos do Ostravy potřetí a vzhledem k jeho plánům a koncertnímu vytížení na několika světových kontinentech je dosti pravděpodobné, že to bude na nějaký ten čásek jeho poslední vystoupení ve střední Evropě… Z toho důvodu velmi doporučujeme navštívit koncert pod názvem The Predators,” říká ředitel festivalu.

Pokud se v uplynulých dvou ročnících Marius představil jako skvělý improvizátor v gipsy swingu Django Reinhardta i folklorně laděném stylu bukurešťských „Lautarů“, letos se můžou posluchači těšit na skutečný, řekněme americký jazz, ale také na překvapení v podobě improvizací na posluchačům známá lidová témata. Mariusovými společníky budou zkušení jazzoví muzikanti: kolumbijský kytarista Guillermo Nikkels, maďarský kontrabasista Andor Horváth a hráč na bicí Taco Pieter Gorter. Velkým a zajisté dostatečně sladkým bonbónkem bude také účast talentovaných synů Mariuse, klavíristy Eduarda Predy, který si ve věku 16 let už stihl zajamovat i se samotným Chickem Coreou, a kontrabasisty Thomase Predy. V rodinném triu po krvi, ale i za doprovodu zkušených jazzových rutinérů vyvrcholí festival, který je hudebním svátkem měsíce padajícího listí v moravskoslezské metropoli. Galakoncert zaznamená a na svých vlnách posléze odvysílá Český rozhlas Vltava.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.