Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kluby zblízka, část 10: Lidé dnes komunikují spíše přes sociální sítě než osobně, tvrdí Michaela Sapová z opavského Jamu

Kluby zblízka, část 10: Lidé dnes komunikují spíše přes sociální sítě než osobně, tvrdí Michaela Sapová z opavského Jamu

11.10.2017 13:28 Hudba

Dalším městem, které nemůžeme v rámci mapování klubové scény v Moravskoslezském kraji vynechat, je Opava. Zde klubové vody čeří zejména Music Bar Jam, s jehož manažerkou Michaelou Sapovou jsme probrali třeba to, jaké výhody zde poskytují začínajícím kapelám, po jakých akcích je v Jamu největší poptávka nebo zda pořadatelé koncertů ve slezské metropoli spolupracují, či nikoliv. Ale to samozřejmě není vše, protože jsme s touto sympatickou ženou nakousli třeba také téma stále tolik diskutovaného protikuřáckého zákona.

Zvětšit obrázek

Manažerka Music Baru Jam Michaela Sapová a DJ J-Dee.
Foto: Archiv klubu

Jak jste spokojeni se současným postavením Music Baru Jam v rámci opavské kulturní scény? Máte pocit, že váš klub zde zaujímá důležité místo a že když kapela hraje u vás, tak je to otázka prestiže, anebo těžíte spíše z toho, že Opava tolik kulturního vyžití nenabízí, takže vždy se najdou lidé, kteří váš klub navštíví?

Odpovím trochu oklikou. Jestli jsme, nebo nejsme součástí kulturní scény v Opavě? Určitě jsme. Jaké v ní máme postavení a jestli jsme spokojení? Nad tím jsem nepřemýšlela. Protože nejsme jen hudební klub, ale i otevřený bar. Vždy musím zvážit, zda je lepší mít normálně otevřeno, nebo zorganizovat hudební akci… Byly akce, při kterých bychom byli méně ztrátoví, kdyby bylo zavřeno… Jinak v Opavě je kulturního vyžití dost, spíše je problém s počtem lidí, kteří o kulturu mají zájem nebo jsou za ni ochotni platit.

Můžeš upřesnit?

Nejčastější věta, kterou slyšíš při výběru vstupného, je: „Padesát korun? To nedám, jdeme jinam!“ nebo „Ale já jsem chtěl jít jen na pivo!“ Pořádat koncert je dost finančně náročné. Musíš počítat s honorářem pro kapelu, ubytováním, jídlem, zvukařem, výběrčím vstupného, tiskem a výlepem plakátů, případné zapůjčením aparatury, nedejbože, pozdějšími poplatky OSA… A pak ti přijde patnáct lidí, takže náklady nepokryješ ani z baru, natož ze vstupného… Nicméně jako součást kultury se považujeme asi proto, že je Opava fakt malá a známe se tady. Sem tam někdo potřebuje něco půjčit, s něčím pomoct nebo se domluví afterparty po akci jinde… Celkem se tady pořadatelé akcí a majitelé klubů snaží nedělat dvě větší akce v jeden den, protože je to na škodu pro všechny. Jinak se naše akce konají dle poptávky zákazníků. Určitě nemám zájem pozvat kapelu za několik desítek tisíc a pak čekat, jestli někdo přijde, ať je jakkoliv dobrá. A pokud píšou kapely samy, mají možnost si ten koncert uspořádat na sebe, za pronájem nic nechceme.

Za pronájem klubu se u vás neplatí? To moc obvyklé nebývá… Slyší na to kapely, hlavně tedy ty začínající, nebo organizátoři koncertů?

Ne, za pronájem prostor nechceme nic. Stačí, když organizátor proplatí zvukaře a případný výlep plakátů Technickými službami Opava. Využívají toho hodně lokální kapely a organizátoři, kteří to v Opavě znají a umí si lépe propočítat položky typu náklady versus návštěvnost.

Zmínilas, že v Opavě je kulturního vyžití dost. Domníváš se tedy, že Opava je kulturní město? Mají lidé zájem o koncerty, o klubovou scénu? Nebo kdysi byla návštěvnost lepší? 

Jo, bylo to lepší. Ale to asi všude. Sama si pamatuju, kdy se jelo na koncert z Ostravy do Frýdku-Místku, byla tam spousta lidí z Havířova, Opavy… Punk is Dead a třeba metalistu nebo rockera jsem viděla naposled, když jsem pracovala v Ostravě na Barráku, a už tehdy jim bylo třeba čtyřicet let a na koncert chodili jednou za měsíc po výplatě. Neříkám, že ti lidi nejsou, ale asi už nechodí na každý koncert, šetří na hypotéky, děti, nebo ani nemají z čeho šetřit…  Celkově více lidi komunikují skrze sociální sítě, než aby se potkávali… Ale do toho asi nechci moc zabředávat. Je to jen můj názor či domněnka.

Na Instagramu máte uvedeno, že Music Bar Jam je legendární pub a klub v Opavě. V čem je tedy podle vás legendární?

Legendární klub je, protože funguje fakt dlouho. Současný majitel ho provozuje devět let, předtím byli ještě dva majitelé. Hodně lidí v něm zažilo spoustu věcí a věřím, že i takových, které jinde ne… (smích)

Když se člověk zaměří na váš program z poslední doby, tak ne že by se u vás koncerty nekonaly, ale aspoň podle mě je jich méně, a stále častěji jsou do programu zařazovány různé rockotéky nebo hip-hop a drum´n´bassové poslechovky? Čím to?  

K programu, poslechovkám a rockotékám asi tolik: Pokud se v klubu zrovna nekoná koncert či párty, máme zapnutý komp, přes ten jede hudba z Winamp, Spotify nebo Youtube. Kdysi, když v Opavě bylo hodně studentů, u toho kompu seděl člověk během celé provozní doby a nějak smysluplně pouštěl písně hlavně na přání. To se nyní děje v pátky a rockotéky to jsou, aby se zachovala ta tradice rockového klubu. Samozřejmě je jasné, že když teda ti rockeři nedojdou, že se tam nutně musí pouštět něco, o co lidi nestojí. Ty pondělní hip hop poslechovky a čtvrteční drumíky vznikly z poptávky klientely a mají celkem úspěch. Navíc pokud zrovna není k dispozici někdo na pouštění písniček, není ani pro barmana moc těžké ten playlist nějak uspořádat.

Jak na vaše aktivity nahlíží město Opava? Snažíte se získat nějaké granty? Daří se vám to?

Granty? Nevím, jak dříve, ale za mě ne. Ani mě nenapadlo z grantů čerpat. Asi bych ani neuměla vyplnit různé formuláře, natož pak vše vyúčtovat. U nás se prostě vybere vstupné, z toho se zaplatí útrata na baru a proplatí cesta, případně to ubytování a jídlo.

Dá se nějak obecně určit, kdo je typickým návštěvníkem vašeho klubu?

Typický uživatel služeb Jamu se nedá popsat… Záleží na dni v týdnu a také na denní, večerní nebo noční době a také období v měsíci. Odpoledne chodí jak mladí od osmnácti do pětadvaceti let, tak lidé středního věku po práci na pivko. Ti dojdou někdy až večer. Do toho se v Jamu a okolo klubu motají stále ti mladší… No a po půlnoci, když zavřou jinde, to je pak úplná všehochuť.

Působíš jako manažerka klubu. Co přesně tato pozice obnáší?

Co dělám já jako manažer klubu? No skoro všechno kromě vyššího účetnictví a podepisování závazných smluv. Mou starostí je zajistit chod a program. Takže řeším, kdo a kdy za bar, kdo a kdy ke kompu či na podium, aby bylo uklizeno. Objednávám zboží, dohlížím na inventury baru a skladu, placení faktur, zboží, nájmu a výplat. Komunikuji s obchodními zástupci, rezervuju místa, akce, denně odpovídám na ztracené a zapomenuté oblečení v klubu… Komunikuji také s policií, pokud se něco stane. Řeším opravy, rozbité věci, malování.

Jestli se nepletu, tak moc tuzemských klubů s manažerkou nenajdeme… I v našem seriálu odpovídali prozatím výhradně chlapi. Byla to práce, kterou si vždy chtěla dělat? Myslíš si, že je to někdy i tvá výhoda, třeba při řešení výše uvedených záležitostí, anebo jsou lidé spíše překvapení nebo i zaskočení, že s nimi záležitosti ohledně hudebního klubu řeší holka?

Od malička jsem to dělat nechtěla, to jsem chtěla být popelář v OZO Ostrava… Brigádně jsem dělala po barech od šestnácti let, jmenovitě Prostor, Barrák, Chlív, Underground Arena… Pak během studia vysoké školy i během zaměstnání, takže to k tomu asi tak nějak směřovalo samo. Lidé, se kterými komunikuju, mi nijak překvapení nepřijdou, s obchodními zástupci a závozci mám vztahy dobré. Na co moc nejsem, jsou ty technické věci a opravy, ale mám kolem sebe super lidi, kteří mi pomáhají… Ale to nemusí být tím, že jsem holka, ale prostě tím, jak mě mají rádi. (smích)

O tom samozřejmě nikdo nepochybuje… Nicméně máte v klubu vytyčené nějaké cíle pro příští rok, respektive na jakou metu byste chtěli dosáhnout za pět, za deset let?

Do budoucna to fakt nevím. Asi hlavně fungovat v podobném duchu. Ať chodí lidi a ať je fajn. Je těžké něco plánovat… Kdysi tady někdo postavil krásnou pergolu. Teď tam lidi nesedí, protože je to podle zákona vnitřní prostor a nesmí se tam kouřit… Takže těžko něco plánovat… A na pět let dopředu? To nemám ani osobní plány.

Jaké jsou plusy a minusy Music Baru Jam?

Jo, toho je fest… (smích) Dalo by se říct, že každé plus, které zmíním, je zároveň i minusem. Takže – provozní doba, sortiment a ceny, (ne)profesionalita obsluhy, umístění klubu, prostory klubu.

*

Čtěte také:
1. Hudební bazar Ostrava
2. Stolárna Havířov
3. Kofola Music Club Krnov
4. Stará aréna Ostrava
5. Barrák Ostrava

6. Barrocko Třinec
7. Rock Café Southock Jablunkov
8. Galerka Nový Jičín
9. Fabric Ostrava

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.