Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostrava ukazuje, že gospel zpívá dobře a s chutí. Dvakrát po sobě aplaudující Gong byl nejlepším důkazem

Ostrava ukazuje, že gospel zpívá dobře a s chutí. Dvakrát po sobě aplaudující Gong byl nejlepším důkazem

10.12.2017 09:57 Hudba

Ostrava zpívá gospel. OZG. Značka, kterou většina Ostravy dobře zná a ví, o co kráčí. Přesto právě uplynulý sobotní dvojkoncert byl v mnohém jedinečný. Konal se nově v multifunkční aule Gong, byl to jubilejní pátý ročník a na pódiu se sešlo dosud nejvíc sboristů a muzikantů v celé historii OZG. A změna se povedla.

Zvětšit obrázek

Zpěvák Tyree Morris během koncertu Ostrava zpívá gospel.
Foto: Martin Straka

Ne, že bychom na první ze dvou koncertů, který se konal již v 15 hodin, přijeli pozdě, ale na parkovišti jsme měli celkem štěstí. V Gongu nás čekal nervózní dav už v přízemí, protože z bezpečnostních důvodů nikoho nenapadlo pustit nahoru dvoje schody. Až na poslední chvíli to technici učinili, ale i tak se to neobešlo bez slovních incidentů naštvaných lidí, kteří museli stát dlouhé fronty. Poučení pro příště.

Gong byl ve tři hodiny odpoledne úplně natřískaný, což se málokdy vidí. Na pódium začali přicházet bíle oblečení sboristé a pak to propuklo. Ten výbuch bezbřehého veselí a radosti dokáže katapultovat tam, kam to většina jiné muziky ani zdaleka nedokáže. Energie gospelů Halleluja, Blessing Me a Glorious se okamžitě vlila do diváků, kteří ji vydatně opětovali. Píseň I Still Haven´t Found What Im Looking For z repertoáru irských U2 stejně jako loni v podání kytaristy a zpěváka Jiřího Balcaříka zabodovala, stejně jako následující písně You Are, Amazing Grace a V očekávání.

Z koncertu Ostrava zpívá gospel v Gongu. (Foto: Martin Straka)

Vrcholem koncertu byla Neckářova Půlnoční, na kterou vyzval sbormistr Terry English diváky, ať vstanou. Hromadný zpěv této písně, stejně jako následující radostná Happy Day, byl ryzí hudební nadílkou. Báječnou aranž měla také slavná With a Little Help From My Friends a závěrečná Joyful, Joyful, po níž vestoje aplaudujícímu publiku letěla ještě jedna přídavková, More Than Anything.

Tým OZG stejně jako vloni vsadil na osvědčenou a perfektně šlapající sestavu muzikantů, které šéfuje americká pianistka Shelby Flowers. Tu letos hudebně podpořil polský klávesista Rafal Rudawski, protože Shelby si zlomila ruku. Třetím hráčem na klávesové nástroje byl i letos Petr Bodnár.

Klávesista Petr Bodnár. (Foto: Martin Straka)

Vedle zmíněného kytaristy Jiřího Balcaříka zaujala vytříbená hra basisty Milana Vyležíka. Za bicími nástroji a perkusemi účinkovalo osvědčené duo Pavla Švece a Adama Reka, které dokázalo Gong rozpumpovat svou energickou, skvěle sehranou rytmikou.

Letošní OZG provázel výraznější zvuk dechové sekce, kterou tvořili žesťaři Jakub Klimánek, Tomáš Bůček, Aleš Huber, Marjolen de Roos, Jan Měšťánek a Věroslav Lanča. Jejich vyhrávky opentlily většinu songů a vtiskly jim soulové a jazzové charisma a pořádné grády.

Dětský sbor Zvonoklíček v Gongu. (Foto: Martin Straka)

Zvuk letos vydatně podpořilo i několik hostů. Nádherně dojemné bylo účinkování dětského sboru Zvonoklíček ze Základní umělecké školy Ostrava-Svinov, stejně tak se v gospelových písních báječně vyjímal soubor Ostravské smyčce Kamily Bodnárové. U mikrofonu se tradičně vystřídalo několik zpěváků a zpěvaček ze sboru. Největší prostor dostal černošský sólista z USA Tyree Morris, jehož taneční projev a pěvecké improvizace byly spontánní a naprosto odzbrojující.

Tyree Morris. (Foto: Martin Straka)

OZG to myslí s lidmi dobře. Podpora mladého chlapce, který má mozkovou obrnu, byla představena v krátkém dokumentu. Vedle písní se i hovořilo, Terry English pro diváky, kteří byli na OZG poprvé, hovořil o své cestě k Bohu a k víře, Barbora Filipová mu sekundovala brilantním překladem a potvrdila opět, že je hbitá a svižná moderátorka.

A teď to nejdůležitější, co snad v Ostravě dokáže rozpoutat pouze OZG. A sice zasít do srdce semínko radosti z narození Ježíše Krista, jehož křesťanské poselství a oběť obletěly celou planetu a přináší už dva tisíce let lidem naději, útěchu a sílu. OZG to učinilo i letos bez planého mentorování, pouze výrazovou silou gospelové hudby, která je jedinečnou syntézou taneční, oslavné, posvátné i humanitní výpovědi. To semínko se letos OZG a všem jejím účinkujícím podařilo zasít pořádně hluboko, určitě je nevyplaví náhlé průtrže či jiné katastrofy.

Sbormistr Terry English. (Foto: Martin Straka)

Největší pochvalu si zaslouží úžasný sbor, který byl poskládán z několika desítek dobrovolníků a jehož radost a připravenost byly jednoduše okouzlující. Tak skvěle zpívající a sehraný sbor jsem na OZG dosud neslyšel. Pořadatelům se povedlo vychytat i náročné akustické podmínky Gongu, zvuk byl srozumitelný, byť možná příliš zbytečně hlasitý. Na Půlnoční, kterou se sborem zpívalo celé hlediště vestoje, se bude ještě dlouho vzpomínat.

Lidé z projektu Ostrava zpívá gospel dali Ostravě krásný vánoční dárek.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.