Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Předvánoční mejdan pro děti v režii Janáčkovy filharmonie měl i tentokrát štávu

Předvánoční mejdan pro děti v režii Janáčkovy filharmonie měl i tentokrát štávu

11.12.2017 11:00 Hudba

Janáčkova filharmonie bodovala i druhým rodinným koncertem této sezóny. Stanislava Vavřínka tentokrát vystřídal u taktovky Robert Kružík, scénář připravila a režii měla Lenka Jaborská. A Janáčkově filharmonii to s herci Pavlou Gajdošíkovou a Michalem Sedláčkem jelo jako po másle.

Zvětšit obrázek

Z předvánočního rodinného koncertu Janáčkovy filharmonie.
Foto: Ivan Korč

Už jste lovili Obříky? Jsou to takoví malí (sic!), černí a chlupatí neposedové, kteří se nově vyskytují v Janáčkově filharmonii. Děti s tradičními průvodci Pavlou Gajdošíkovou alias Olinkou a Michalem Sedláčkem alias Vláďou si s Obříky věděly rady. Nejprve ale bylo nutné najít pana dirigenta, protože Stanislav Vavřínek nebyl k nalezení. Naštěstí v publiku seděl nikoliv náhodou Robert Kružík, který Stanislava zastoupil, samozřejmě, že po vykonání příslušné a řádné zkoušky z hudebnosti.

Jenže oni mu mezitím usnuli muzikanti, kteří měli na hlavách pěkně teplé a barevné čepice. Naštěstí se Robert Kružík vyzná a šmahem rázně probudil ostrým zaťukáním taktovkou o pultík umělce, kteří procitali jako ze zimního spánku. A mohlo se začít lovit. Obříci, to jsou vlastně takoví kamarádi jejich menších kolegů Bobříků a Svišťíků. Jejich ulovením se prokáže určitá znalost nebo dovednost a současně to je s herci i náramná zábava. Paní Lenka Jaborská, která se s Obříky zná a pozvala je na nedělní koncert, jich sehnala rovnou devět: Obříky trpělivosti, mlčení, hladu, mrštnosti, lásky, dobrého skutku, otužilosti, pohody a přátelství.

Z rodinného koncertu Janáčkovy filharmonie. (Foto: Ivan Korč)

Vláďa s Olinkou dětem s lovením Obříků moc pomohli. Během lovu zněla i příjemná hudba, která jakoby vyjadřovala jednotlivé vlastnosti Obříků. Například takového Obříka mrštnosti doprovodila symfonická báseň Noc na Lysé hoře Modesta Petroviče Musorgského, která začíná tak rychlým motivem smyčců, že se děti v sále okamžitě rozdováděly a předháněly se ve hbitosti. Obřík lásky se naopak romanticky kochal za sladkých tónů Solvejžiny písně Edvarda Griega.

Michal Sedláček a Pavla Gajdošíková. (Foto: Ivan Korč)

Muzikanti si s dětmi pěkně zahráli. Největší sousto si ukousnul sólista Jakub Černohorský, jehož housle ukázaly, jak vypadá Zima Antonia Vivaldiho. O tom, že Obříci mají rádi i vánoční koledy není pochyb, protože jim děti spolu s herci i orchestrem zazpívaly oblíbenou Půjdem spolu do Betléma. Hráči orchestru alias filharmonici si tentokrát od nástrojů i odpočinuli, protože jednotlivé skladby mají různé obsazení muzikantů. A tak se v době pauzy vydali trochu si zadovádět s dětmi. K tomu si vzali lyže, sáně, hokejky a všechno co k opravdické zimě patří. K Vánocům patří i kapr a jeden takový letěl rovnou mezi děti, naštěstí nebyl živý, ale i tak jim udělal velkou radost. A posledním dárečkem, ze kterého děti měly největší radost, byl sníh, jenž se v závěru lovu snášel na pódium.

Adventní rodinný koncert skončil sněžením. (Foto: Ivan Korč)

Olinka s Vláďou si s dětmi rozumí. Jejich legrácky baví, tentokrát je vydatně podpořili také rozdovádění hráči Janáčkovy filharmonie. Pan Robert Kružík potvrdil, že může dirigovat rodinné koncerty, když dokázal udržet taktovku a tempo i s bruslemi na nohou. Kolik Obříků, kdo z dětí ulovil, už nikdy nezjistíme, jisté ale je, že se jim rodinný koncert tuze líbil. Dostaly totiž do žil takový elán, že po koncertě běhaly po vestibulu Domu kultury Města Ostravy jako malé, splašené raketky a byly k ulovení ještě daleko hůře než samotní Obříci.

Děti si po koncertu mohly nabrat sníh. (Foto: Ivan Korč)

Paní Lenka Jaborská to zkrátka s dětmi, filharmoniky a herci umí. A když to ty, kteří to umí ještě k tomu i baví, pak je všechno v nejlepším pořádku.

Program, který měly děti k dispozici.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.