Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nová jména Colours of Ostrava: Zasnění London Grammar poprvé v ČR, oceňovaný skladatel Jóhann Jóhannsson i Jon Hopkins

Nová jména Colours of Ostrava: Zasnění London Grammar poprvé v ČR, oceňovaný skladatel Jóhann Jóhannsson i Jon Hopkins

18.12.2017 10:40 Hudba

London Grammar, jedna z nejúspěšnějších současných britských skupin, zažije tuzemskou premiéru na dalším ročníku festivalu Colours of Ostrava. Trio, které okouzlilo posluchače po celém světě zasněnou atmoférickou hudbou s andělským hlasem zpěvačky Hannah Reid, představí v Ostravě druhé album vydané letos v létě.

Zvětšit obrázek

Britská kapela London Grammar míří na Colours.
Foto: Eliot Lee Hazel

„Jejich prvního alba If You Wait z roku 2013 se prodalo přes dva milióny kopií, formace získala ocenění Ivor Novello Awards a AIM Awards i nominaci na Brit Awards,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

London Grammar založili v roce 2009 tři spolužáci na vysoké škole Hannah Reid, Dan Rothman a Dominic ‚Dot‘ Major. O čtyři roky později se díky debutovému albu If You Wait, které nahráli v Rothmanově garáži, výrazně prosadili na britské hudební scéně. Ani pauza, kterou si Hannah Reid, Dan Rothman a Dominic ‚Dot‘ Major od roku 2015 sami naordinovali, poté, co je zaskočila globální sláva plynoucí z nebývalého úspěchu debutu If You Wait, na oblibě tria nic nezměnila.

Řečeno parafrází jedné z recenzí druhého alba Truth Is A Beautiful Thing: „Chyběli jste, my ale věděli, že se vrátíte a budete znovu krásní.“ Protože London Grammar je bližší evoluce než revoluční proměny, na jejich hudbě se po letošním triumfálním návratu s druhou deskou nic nezměnilo, snad jen počáteční přirovnávání k The XX vzalo konečně zasvé. Kytarista Dan s klávesákem a bubeníkem Dominicem zůstávají architekti magnetizujícího melancholického soundu, který si nepotrpí na rytmické poryvy a vytváří ideální prostor pro vzrušující hlas Hannah, držící se nadále role hlavní textařky: „První album bylo mnohem více o vztazích – to druhé také, ale jiným způsobem. Je to spíše o vztahu, které máte sami se sebou, než o vztahu k někomu jinému. Vztah, který jsme měli my tři během turné, je také hodně o smyslu života obecně.“

*

Výjimečný hudební zážitek čeká návštěvníky také při vystoupení podmanivého islandského hudebníka a skladatele Jóhanna Jóhannssona, který se na Colours of Ostrava představí se smyčcovým kvartetem. „Jeho hudba k filmům Zmizení, Teorie všeho, Příchozí nebo Sicario: nájemný vrah ho zařadila mezi nejpozoruhodnějších skladatele současnosti,” doplňuje Zlata Holušová.  Jóhannsson je držitelem Zlatého glóbu i nominací na Oscara, Grammy a BAFTA.

Žánr elektronické hudby v programu festivalu nově posílí Jon Hopkins, významný britský producent, který se proslavil spoluprací s Brianem Enem a Coldplay na jejich desce Viva la Vida or Death and All His Friends.

Další ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2018 v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Mezi dříve potvrzenými jmény jsou George Ezra, Ziggy Marley, Aurora, Cigarettes After Sex a Slaves. Festival se na podzim 2017 dostal do desítky nejlepších největších festivalů v prestižní anketě European Festival Awards.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.