Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Kteří umělci dostanou kulturní Ceny Jantar? Své návrhy může porotcům posílat široká veřejnost

Kteří umělci dostanou kulturní Ceny Jantar? Své návrhy může porotcům posílat široká veřejnost

3.1.2018 23:50 Ceny JANTAR

O nominacích a následně o laureátech krajské kulturni Ceny Jantar bude sice rozhodovat osm odborných porot, ovšem i široká veřejnost může na prestižní ocenění navrhnout jakéhokoliv umělce, a to ve kterékoliv z šestnácti různých kategorií. Nominační formulář je možné vyplnit na webových stránkách cenyjantar.cz. Pošlete porotcům své tipy na nejlepší herce, zpěváky, kapely, výtvarníky či literáty, jejichž život nebo tvorba jsou úzce svázané s Moravskoslezským krajem.

Zvětšit obrázek

Laureáti Ceny Jantar budou vyhlášeni 15. dubna v Gongu.
Ilustrační foto: dolnivitkovice.cz

Ceny budou vyhlášeny jak ve všech divadelních kategoriích, tedy činohra, opera, muzikál a balet, tak v oblasti populární hudby, vážné hudby, výtvarného umění a literatury. Umělce budou nominovat odborné poroty, ale návrh na nominaci může podat kdokoliv prostřednictvím stránek cenyjantar.cz. A to po dobu dvou týdnů od 3. do 16. ledna.

Všechny návrhy veřejnosti budou zaslány odborným porotám. „Chceme, aby o nominacích na krajské kulturní ceny rozhodovali odborníci, ale zároveň bychom rádi do procedury výběru nejzajímavějších uměleckých výkonů zapojili širokou veřejnost. Proto jsme na našem webu zprovoznili formulář, kde můžou lidé své tipy pro porotce posílat. Poroty k těmto návrhům mohou, ale také nemusí přihlížet. Půjde spíše o jakési doporučení a zároveň pojistku, aby se na žádný herecký výkon, hudební cédéčko, knihu nebo výstavu nezapomnělo a aby porotci měli před svým rozhodováním co nejvíce informací,“ říká zakladatel nového projektu Aleš Honus.

Laureáti Ceny Jantar obdrží sošku, jejíž autorkou je ostravská sochařka Šárka Mikesková. Slavnostní ceremoniál ve vítkovickém Gongu se uskuteční 15. dubna. Večer bude pojatý jako galaprogram, na kterém vystoupí významní umělci spojení s Moravskoslezským krajem. Program ceremoniálu a jména účinkujících budeme postupně zveřejňovat od února. Galaprogram bude veřejně přístupný, předprodej první vlny vstupenek za výrazně zvýhodněnou cenu bude zahájen již v průběhu druhého lednového týdne.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.