Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR AKTUÁLNĚ: Nominace na Cenu Jantar za výtvarné umění získali Kurt Gebauer, Hana Puchová i strůjci festivalu Kukačka

AKTUÁLNĚ: Nominace na Cenu Jantar za výtvarné umění získali Kurt Gebauer, Hana Puchová i strůjci festivalu Kukačka

6.2.2018 05:15 Ceny JANTAR

Odborná porota Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar vyhlásila tři nominace v kategorii výtvarný umělec roku. Nominace získali za aktivity v roce 2017 sochař Kurt Gebauer, malířka Hana Puchová a šanci na nejvýznamnější ocenění pro umělce v Moravskoslezském kraji mají i organizátoři festivalu Kukačka a výtvarníci Libor Novotný a Tomáš Knoflíček. O laureátovi se rozhodne na slavnostním ceremoniálu 15. dubna v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Zleva K Gebauer, Hana Puchová a L. Novotný (nahoře) a T. Knoflíček.
Foto zleva: I. Mottýl, M. Straka a archiv.

Hana Puchová nominaci získala díky za velmi přesvědčivé vyznění rozsáhlé výstavy Pevné vazby uskutečněné v roce 2017 v Galerii výtvarného umění v Ostravě. „Jedinečná tvorba umělkyně je sice zcela jednoznačně spojena s místním prostředím, nicméně její umělecké poselství je obecně srozumitelné a vnějšková drsnost formy skrývá při pozorném pohledu mimořádně sofistikované řešení malířských problémů,“ píše se ve verdiktu sedmičlenné poroty.

Malířka Hana Puchová v Domě umění v Ostravě. (Foto: Martin Straka)

Kurt Gebauer byl nominován za více svých uměleckých aktivit. „Je výraznou sochařskou osobností, která se dlouhodobě podílí na výtvarném životě v Moravskoslezském kraji četnými realizacemi, výstavami a dalšími projekty. Stojí za proměnami veřejného prostoru zejména na Opavsku. V roce 2017 na sebe upoutal pozornost například výstavou v ostravské Galerii Magna,“ usnesla se odborná porota.

Kurt Gebauer s jedním z obrazů. (Foto: Archiv Galerie Magna)

Třetí nominaci získali společně Libor Novotný a Tomáš Knoflíček za realizaci sedmého ročníku festivalu Kukačka, který se zaměřuje na intervence do veřejného prostoru. „Kukačka patří k nejvýznamnějším periodicky se opakujícím akcím v České republice. Intervence do veřejného prostoru umožňují v případě festivalu ostřejší reflexi mentálního a urbanistického prostoru města Ostravy,“ zní verdikt výtvarné poroty ve složení Lenka Lindaurová, Marek Pokorný, Jiří Jůza, Milan Weber, Martin Klimeš, Gabriela Fraisová a Kamil Drabina.

Zleva Libor Novotný a Tomáš Knoflíček při jednom z dřívějších ročníků Kukačky. (Foto: archiv)

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 15. dubna 2018, kdy dojde krátce před slavnostním galavečerem k závěrečnému hlasování porot pod dohledem notáře.

INFORMACE O CENÁCH JANTAR NAJDETE NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH WWW.CENYJANTAR.CZ.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě výtvarného umění budou krajské ceny uděleny ceny za literaturu, populární hudbu, artificiální hudbu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších patnácti kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.