Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR AKTUÁLNĚ: Nominace na Cenu Jantar za literaturu mají Petr Hruška, Daniel Klabal i loni zesnulý Jaroslav Žila

AKTUÁLNĚ: Nominace na Cenu Jantar za literaturu mají Petr Hruška, Daniel Klabal i loni zesnulý Jaroslav Žila

8.2.2018 05:20 Ceny JANTAR

Organizátoři Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar vyhlásili nominace v kategorii literatura. Nominace získali za kalendářní rok 2017 básník Petr Hruška, debutující ostravský spisovatel Daniel Klabal a také nedávno zesnulý básník Jaroslav Žila. Rozhodla o tom sedmičlenná odborná porota. Kdo z nominovaných se stane laureátem prvního ročníku ceny udělované v celkem šestnácti kategoriích, se rozhodne 15. dubna.

Zvětšit obrázek

Nominace na Cenu Jantar: Zleva Petr Hruška, Daniel Klabal a Jaroslav Žila.
Foto: archiv

Prvním z trojice nominovaných je básník Petr Hruška za sbírku Nevlastní, kterou v roce 2017 vydalo nakladatelství Argo. „Svým způsobem jde o román v básních i časosběrný dokument. Sbírka je totiž zkomponována výhradně z básní, jež autor v průběhu téměř dvaceti let napsal o svém nevlastním synovi, který je… jiný. Potkáváme tu chlapečka, který si (jinak) kreslí, už většího chlapce i pak dospělého muže, který ale vlastně stále zůstává chlapcem – a okolí toho často zneužívá. Sbírka Nevlastní je jímavým i naléhavým svědectvím jednoho osudu, ale zároveň říká až mrazivě mnoho o naší současnosti,“ píše se ve verdiktu poroty.

Ostravský básník Petr Hruška. (Foto: archiv)

Druhým nominovaným je loni debutující autor žijící v Ostravě Daniel Klabal. Porotu zaujal jeho rozsáhlý román Isidorias, který vydalo nakladatelství Host v roce 2017.„Isidorias je překvapivě vyzrálou prvotinou. Splňuje většinu očekávání čtenářů historické prózy – poskytuje silný příběh z počátku 17. století, situovaný do exotického prostředí řeckých ostrovů a Blízkého východu, ale zároveň nabízí i poučení, leccos se z něj dozvíme zejména  o prolínání  křesťanské, muslimské a židovské kultury.  Klabalovo jazykově  kultivované vyprávění je však především nadčasovým příběhem, hrdinovo hledání ženy se postupně proměňuje v hledání a nalézání Boha,“ zní odůvodnění poroty.

Daniel Klabal na starším snímku. (Foto: Elisavet Prusali)

Třetím nominovaným je loni zesnulý básník Jaroslav Žila za knižní soubor Tesařskou tužkou, který vydalo nakladatelství I. Kaleta v Ostravě. „Soubor obsahuje bohužel již uzavřené básnické dílo Jaroslava Žily (1961–2017), ostravského básníka, prozaika a textaře. Čtyři sbírky, každý verš s osobním ručením. Lyrika bez ornamentů, bez zbytečných slov, poezie vždy usilující o dokonalý tvar. Jeho texty autenticky propojují kontrasty: přímočarost i něhu, patos i jemný humor, běsy i intimitu, horizonty krajin i lidských srdcí. Žila je jedinečný v zachycení situací, které jsme možná všichni někdy zahlédli, ale nejspíš je neviděli,“ píše se se ve zdůvodnění nominace.

Jaroslav Žila na archivním snímku. (Foto: M. Popelář)

O nominacích v literární kategorii rozhodla po vzájemné diskusi odborná porota ve složení Jan Malura, Libor Magdoň, Simona Martínková-Racková, Miroslav Zelinský, Martin Stöhr, Pavel Hruška a Jiří Macháček. Posuzovala přitom nejvýraznější autorské počiny za kalendářní rok 2017.

Kdo ze tří nominovaných se stane laureátem, bude jasné 15. dubna 2018, kdy dojde k závěrečnému hlasování porot pod dohledem notáře.

INFORMACE O CENÁCH JANTAR NAJDETE NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH WWW.CENYJANTAR.CZ.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě výtvarného umění budou krajské ceny uděleny ceny za literaturu, populární hudbu, artificiální hudbu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.