Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Ceny Jantar, nominace za artificiální hudbu: Sólistou roku se mohou stát Jiří Vodička, Lukáš Vondráček a Igor Františák

Ceny Jantar, nominace za artificiální hudbu: Sólistou roku se mohou stát Jiří Vodička, Lukáš Vondráček a Igor Františák

14.2.2018 05:00 Ceny JANTAR

Organizátoři Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar oznamují nominace v kategorii sólista roku. Porota pro artificiální hudbu na ocenění nominovala houslistu Jiřího Vodičku, klavíristu Lukáše Vondráčka a také klarinetistu Igora Františáka. Kdo se stane laureátem historicky prvního ročníku nových kulturních cen a získá sošku pro nejlepšího instrumentalistu, bude jasné na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v rámci galavečera ve vítkovické hale Gong 15. dubna 2018.

Zvětšit obrázek

Zleva Jiří Vodička, Lukáš Vondráček a Igor Františák.
Foto: Archiv

Prvním z trojice nominovaným je houslista Jiří Vodička, který patří už několik let k tuzemské interpretační špičce. „Všestranný umělec Jiří Vodička je nominován jako sólový houslista, komorní hráč a koncertní mistr České filharmonie a pedagog Pražské konzervatoře a Fakulty umění Ostravské univerzity – ve všech těchto funkcích připomíná kořeny a vztah k Moravskoslezskému kraji. Navrhován je mj. za vystoupení v koncertech Agentury Presto v Českém rozhlase Ostrava a v Novém Jičíně s Martinem Kasíkem. Nominace zohledňuje i jeho činnost hráče Smetanova tria a vystoupení na sólových koncertech mimo kulturní centra Moravskoslezského kraje,“ píše se ve verdiktu poroty.

Jiří Vodička se stále hrdě hlásí k Ostravě. (Foto: archiv)

Dalším nominovaným je klavírista Lukáš Vondráček, a to zejména za svůj loňský koncert na festivalu Janáčkův máj, během nějž vznikl i zdařilý televizní záznam. „V zahraničí aktuálně nejúspěšnější český klavírista mladší střední generace Lukáš Vondráček je nominován za koncerty v Opavě a v Ostravě v roce 2017. Navrhován je za dlouhodobou propagaci domácího instrumentálního mistrovství a tradice klavírní hry, včetně interpretace méně známé domácí klavírní tvorby (Vítězslav Novák). Nominace zohledňuje jeho další vystoupení v ČR v roce 2017 a především dlouhodobou prezentaci umění Moravskoslezského kraje a ČR před zahraničním publikem,“ usnesla se porota.

Lukáš Vondráček na koncertu s ostravskou filharmonií. (Foto: Ivan Korč)

Třetím nominovaným je klarinetista Igor Františák, a to zejména za dlouhodobou propagaci historicky poučené interpretace staré hudby v Moravskoslezském kraji a České republice, ať již jako sólový a ansámblový hráč na dobové nástroje (chalumeau, barokní a klasicistní klarinet, basetový roh a klarinet), nebo jako dramaturg a pořadatel nejvýznamnějšího domácího festivalu staré a duchovní hudby, Svatováclavského hudebního festivalu. „Nominován je za řadu vysoce kvalitních kreací v sólové a ansámblové hře v roce 2017 v České republice i zahraničí, například za účinkování v Mozartově Rekviem v nastudování Václava Lukse či v Bruchově Dvojkoncertu pro violu a klarinet s doprovodem orchestru (SHF 2017). Nominace zohledňuje edici dvou CD se skladbami Wolfganga Amadea Mozarta a Johannese Brahmse, které se dočkaly vysokého hodnocení domácí kritikou,“ uvedla porota v zápisu z úterní nominační schůzky.

Igor Františák. (Foto: Ivan Korč)

INFORMACE O CENÁCH JANTAR NAJDETE NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH WWW.CENYJANTAR.CZ.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.