Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Rebecca zválcovala konkurenci. Nominace na Cenu Jantar za muzikál mají Hasprová, Horká a Šnytová

Rebecca zválcovala konkurenci. Nominace na Cenu Jantar za muzikál mají Hasprová, Horká a Šnytová

20.2.2018 04:00 Ceny JANTAR

Organizátoři Cen Jantar, které budou uděleny v šestnácti kategoriích za mimořádné umělecké výkony v Moravskoslezském kraji, oznámili nominace v kategorii muzikál/opereta-ženy. Tentokrát všechny nominace putují do Ostravy a v ženské kategorii se o ně dělí protagonistky jediné inscenace, která podle názoru odborné poroty výrazně převýšila úroveň dalších hudebně-divadelních projektů v regionu. Za roli paní Danversové byly nominovány obě její protagonistky Katarína Hasprová a Michaela Horká. Trojici nominovaných doplňuje Martina Šnytová za roli s názvem Já.

Zvětšit obrázek

Zleva Katarína Hasprová, Michaela Horká a Martina Šnytová v muzikálu Rebecca.
Foto: NDM Ostrava

První nominovanou umělkyní (v abecedním pořadí) je Katarína Hasprová, a to za roli paní Danversové v prvním českém nastudování muzikálu Rebecca, které se zaslouženě stalo hitem roku 2017. „Katarína Hasprová v této roli dokonale představuje přísnou, chladnou a nekompromisní obhájkyni své mrtvé paní, jejíž smrt nedokáže přijmout,“ píše se ve verdiktu poroty.

Za stejnou roli ve stejném muzikále, nastudovaném v Ostravě, je nominovaná i Michaela Horká. Postavu paní Danversové vyjádřila Michaela Horká s expresivitou v pěveckých i hereckých prostředcích. Zvýraznila ji složitou emocionalitou, s níž přistupovala k vypjatým situacím příběhu,“ usnesla se porota.

Trojici nominovaných žen uzavírá Martina Šnytová, která v muzikálu Rebecca ztvárnila roli s názem Já, tedy partnerku hlavního mužského protagonisty Maxima de Wintera. Její postava vnesla do panoptikálního dramatu živého, obyčejného člověka s jeho přirozenými city, potřebami a projevy. Z ustrašené dívenky vyrostla v sebevědomou ženu schopnou pochopit a odpustit,“ odůvodnila nominaci odborná porota ve složení Josef Herman, Milan Bátor, Vítězslav Sladký, Pavel Bár a Halina Františáková.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje.

Zatím lze potvrdit, že na galakoncertu zahraje mimo jiné houslový virtuóz Jiří Vodička a zazpívá karvinský sbor Permoník. Jak Vodička, tak Permoník jsou mezi nominovanými v oblasti artificiální hudby. Jména dalších vystupujících zveřejníme v následujících týdnech a nebude jich málo.

Program ceremoniálu bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k dispozici v prodejní síti Ticketstream a také online na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.