Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Na Cenu Jantar v kategorii muzikál-muži jsou nominováni Lukáš Adam, Tomáš Novotný a Lukáš Vlček

Na Cenu Jantar v kategorii muzikál-muži jsou nominováni Lukáš Adam, Tomáš Novotný a Lukáš Vlček

20.2.2018 00:50 Ceny JANTAR

Na Cenu Jantar, která bude letos poprvé udělena za výrazné umělecké výkony realizované v Moravskoslezském kraji, byli v kategorii muzikál/opereta za muže nominováni Lukáš Adam, Tomáš Novotný a také Lukáš Vlček. První jmenovaný za roli Mercuzia v muzikálu Romeo a Julie (Poselství lásky), další dva pak za ztvárnění hlavní mužské role v muzikálu Rebecca. Obě inscenace byly nastudovány v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Zleva Lukáš Adam, Tomáš Novotný a Lukáš Vlček.

Prvním nominovaným (v abecedním pořadí) je Lukáš Adam, a to za roli Mercuzia v muzikálu Romeo a Julie, uváděném v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. „Při každém svém výstupu ovládá jeviště živelností a spontánním projevem v postavě, která je mu typově blízká,“ ocenila porota výkon Lukáše Adama.

Nominaci získal také Tomáš Novotný, a to za roli Maxima de Wintera v muzikálu Rebecca. „Minimálními prostředky dokázal ztělesnit muže s děsivou minulostí, kterou skrývá za společenskou maskou úspěšného aristokrata,“ napsala porota ve svém verdiktu.

Třetím nominovaným je Lukáš Vlček, a to rovněž za roli Maxima de Wintera v muzikálu Rebecca. „Porota ocenila způsob, jakým se postava v jeho podání snaží vyrovnat s tragickou událostí aktivně a s nadějí vrátit se do normálního života,“ píše se v zápisu z nominační schůzky poroty ve složení Josef Herman, Milan Bátor, Vítězslav Sladký, Pavel Bár a Halina Františáková.

Moravskoslezské Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje.

Zatím lze potvrdit, že na galakoncertu zahraje mimo jiné houslový virtuóz Jiří Vodička a zazpívá karvinský sbor Permoník. Jak Vodička, tak Permoník jsou mezi nominovanými v oblasti artificiální hudby. Jména dalších vystupujících zveřejníme v následujících týdnech a nebude jich málo.

Program ceremoniálu bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za symbolickou cenu od 165 korun, která platí pouze do konce února, jsou k dispozici v prodejní síti Ticketstream a také online na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.