Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Ceny Jantar za populární hudbu: Nominace mají Stypka, Farna, Nohavica, Plyš, ale i sbor OZG a další

Ceny Jantar za populární hudbu: Nominace mají Stypka, Farna, Nohavica, Plyš, ale i sbor OZG a další

7.3.2018 10:31 Ceny JANTAR » Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar vyhlásili nominace ve čtyřech kategoriích v oblasti populární hudby. O nominacích za rok 2017 rozhodla osmičlenná odborná porota v úterý večer. Nejvíce nominací (tři) získal písničkář David Stypka, který je nominován v kategoriích Interpret roku, Kapela roku a Píseň roku. Po dvou nominacích mají také Jaromír Nohavica, Ewa Farna a frýdecko-místecká kapela Plyš.

Zvětšit obrázek

Koláž ze snímků nominovaných umělců a hudebních skupin.

Kdo z nominovaných získá Cenu Jantar za rok 2017, to bude jasné až během galavečera, který se odehraje 15. dubna 2018 v ostravské hale Gong za účasti nejvýznamějších osobností moravskoslezské kulturní scény.  Kategorií je celkem šestnáct, z toho čtyři poslední v oblasti populární hudby zveřejňujeme nyní včetně podrobného zdůvodnění poroty, která nominace navrhla a odhlasovala ve složení Antonín Kocábek (předseda poroty), Richard Piskala, Milan Bátor, Igor Vašut, Lukáš Hradil, Václav Müller, Kamil Rudolf a Jaroslav Špulák.

Ceny Jantar za populární hudbu

INTERPRET ROKU

David Kopřiva: Zpěvák a kytarista indie-rockové kapely Downbelow je tím, čemu se říkává „utajený klenot“. Talentovaný interpret je na loňském albu Decameron Locis suverénním průvodcem pozoruhodnými zhudebněnými příběhy a rozhodně stojí za to ho nepřeslechnout.

Jaromír Nohavica: Jakkoli se hudební kritika shodla, že album Poruba nepatří k autorovým nejpovedenějším, přesto na něm opět dokazuje svůj talent, schopnost přirozeného projevu bez zbytečného patosu a uvěřitelnost podání. To vše mu zaručuje pozici jednoho z nejcharakterističtějších hlasů, který si každý v Česku při spojení s moravskoslezskou hudební scénou vybaví.

David Stypka: Křehkost, přesvědčivost i naléhavost – to všechno v sobě má hlasový projev frýdecko-místeckého zpívajícího autora. Ne nadarmo o něm někteří mluví jako o svěžím oživení často plytkostí oplývající popové scény. Uhrančivý, tajuplný a dobře rozpoznatelný zpěv z jeho nositele dělá osobnost, která už dávno překročila regionální hranice.

INTERPRETKA ROKU

Ewa Farna: Zpěvačka, která stále častěji překračuje popové hranice, oplývá nejen skvělou hlasovou technikou, ale i dokazuje svou schopnost vývoje a zrání. Filmový dokument Neznámá známá poměrně přesně vystihuje, že ačkoli je pro mnohé už „zaškatulkovaným“ popovým idolem, její interpretační schopnosti ještě zdaleka nenarazily na svůj limit.

Eva Konečná: Chytré a melodické písně dělají z ostravské skupiny Places jedno z výrazných a stále skloňovanějších jmen mladé scény kytarového popu. Zpěvačka Places Eva Konečná vládne suverénní angličtinou, a stojí za to ji ocenit už pro přirozenost i nasazení, s jakými dodává svěžím písničkám duši, díky které jsou snadno přístupné nejen vrstevníkům, ale i libovolnému posluchači bez ohledu na věk.

Vladivojna La Chia: Stále přesvědčivější skladatelka scénické a filmové hudby dokázala nejen na loňském albu Osm hlav šílenství, vycházejícím ze soundtracku stejnojmenného filmu, že nezapomíná pracovat ani na svém pěveckém projevu. Ten postupně nabývá na ještě větší barevnosti a originalitě a snadno překračuje i žánrové mantinely. I to z jeho nositelky dělá nejen nepřehlédnutelnou, ale i nepřeslechnutelnou personu.

KAPELA ROKU

David Stypka and Bandjeez: Nejen charismatický frotman, ale i výtečně sehraná sestava muzikantů, kteří ho umí podpořit a vytvořit mu hudební zázemí. Koncerty pak jasně dokazují, s jakou radostí a bez rutiny, dokáží své skladby prezentovat.

Ostrava zpívá gospel: I když nejde o kapelu v tradičním slova smyslu, představuje projekt výrazný fenomén, který mohou jiná města Ostravě závidět. Navzdory účasti desítek pěveckých amatérů tak přináší plnohodnotný a nadprůměrný hudební zážitek.

Plyš: Objev regionální scény v čele s výtečnou instrumentalistkou Katkou Žílovou na debutové nahrávce Líška zdařile proplouvá mezi ostrovy folku, šansonu a jazzu a představuje ideální tip pro posluchače, kteří v hudbě nehledají jen relaxační kulisu.

PÍSEŇ ROKU

Dobré ráno milá (David Stypka a Ewa Farna): Uhrančivý duet hlasů přináší jejich krásnou souhru i znepokojující naléhavost, v popu nepříliš častou. Spojení touhy, vášně, ale i pochybností, je opět dalším důkazem o nevyčerpatelnosti pojetí milostných písní.

Líška (Plyš): Sdělnost, poetická atmosféra i podmanivá melodie. To vše v sobě má titulní skladba debutu kapely. A navzdory své nenápadnosti se snadno vyrovná mnohem známějším kolegům.

Velká tma (Jaromír Nohavica): Romantické melodie písničkář Nohavica zkrátka umí. Nadčasovost tématu, procítěnost a životní vyrovnanost se z jeho skladby přímo dere, a znovu „vysvětluje“ jeho neustávající oblibu. Píseň, které se zkrátka nerodí každý den.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje.

Na galakoncertu zazpívají Ewa Farna, Patricie Janečková, Eva Dřízgová-Jirušová či zpěváci David Stypka či Martin Chodúr, kteří se představí se svými kapelami. Zahraje také houslový virtuóz Jiří Vodička a zazpívá karvinský sbor Permoník. Písně z muzikálů na galavečeru zazpívají Hana Fialová a Tomáš Savka.

Program ceremoniálu bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za cenu od 165 korun jsou k dispozici v prodejní síti Ticketstream a také online na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.