Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Letošní ročník Bucharů bude jedním z nejsilnějších, říká zástupkyně pořadatelů Lucie Janíčková

Letošní ročník Bucharů bude jedním z nejsilnějších, říká zástupkyně pořadatelů Lucie Janíčková

19.3.2018 00:03 Divadlo

Festival amatérského divadla Ostravské Buchary se koná už poosmé v kulturním domě v Ostravě-Michálkovicích, a to od 20. do 25. března. Ti nejúspěšnější získají možnost postupu na celostátní přehlídku. Kdo se tohoto klání zúčastní a jak jsou letošní Buchary koncipovány, o tom hovoří šéfka pořadatelského Divadla Devítka Lucie Janíčková.

Zvětšit obrázek

Zástupkyně pořadatelů Ostravských Bucharů Lucie Janíčková.
Foto: Archiv

Jaký silný bude podle vás letošní ročník Ostravských Bucharů? Které pozitivní stránky může ukázat a proč bychom jej jako diváci neměli minout?

Letošní ročník bude podle mého názoru jedním z nejsilnějších. Ostravských Bucharů se letos účastní jedenáct souborů se dvanácti inscenacemi, u kterých se můžeme pobavit, ale i zamyslet. Mezi pozitivní stránky bych zahrnula setkání amatérských divadelníků, kteří se mezi sebou znají více či méně, ale i poznání nových lidí či možností, jak pracovat s různými divadelními hrami. Všechny potencionální diváky bych ráda pozvala, protože se snažíme o domácí festival s výbornými hrami a dáváme do toho hodně energie, času a srdce.

Kdo to toho tedy letos „bouchne“ a odkud přijede? Budou nějaké premiéry?

Jak už jsem zmiňovala, letos se účastní 11 souborů. Dva soubory budeme mít z Proskovic, dále z Krnova (Lidové divadlo Krnov), Havířova (Divadlo Skřítek Havířov), Těškovic (Divadelní soubor Berani), Kyjovic (Divadelní soubor Pod zámkem), Přerova (Divadlo Dostavník Přerov), Petrovic (Divadelní soubor Kolovrat), Štítiny (ŠAMU Štítina), Vsetína a také se představíme my, Divadlo Devítka, se dvěma hrami. Poprvé u nás budou hrát soubory z Přerova, Vsetína a Petrovic. Ale premiéru divadelní hry bychom na Bucharech mít neměli.

Nakolik tento vzorek představuje aktuální zprávu o dění v oblasti amatérského divadla?

To je poměrně těžká otázka a myslím, že není v mých možnostech odpovědět. Řekla bych, že tato otázka je spíše mířena divadelním kritikům a divákům.

Jaké je postavení Bucharů z pohledu amatérských souborů, mají své pevné místo, a tak kdo není na Bucharech, jako by v této oblasti nebyl?

Opět další z těžších otázek. Když nad tím tak uvažuju, tak docházím k závěru, že souborům, které se zúčastní Ostravských Bucharů, to mnohé dá, hlavně když jsou otevřeni případné kritice a také novým nápadům, které mohou posunout jejich práci k lepšímu. A samozřejmě jsou více „v obraze“ než soubory, které se nezúčastnily. Ale spousta souborů se Ostravských Bucharů zúčastnit nemůže, protože nemají právě novou hru a se starší hrou už se zúčastnily, nebo existují soubory, které nemají takové ambice.

Nejste tak trochu diskriminační? V propozicích Bucharů se mimo jiné uvádí, že dospělí hrají pro dospělé. Pro jak starého diváka vlastně hrajete?

Neřekla bych, že bychom byli diskriminační. Vzhledem k tomu, že jsme postupová přehlídka na Divadelní piknik Volyně, kde jsou dané propozice, tak se jimi musíme řídit. Samozřejmě existuje i postupová přehlídka Divadlo dětem, která má zase jiné propozice. Navíc, pokud se podíváte na program Ostravských Bucharů, tak je na vašem uvážení, zda s sebou vezmete i mladšího diváka. Některé hry se samozřejmě hodí i pro nedospělé diváky, ale u některých her bych byla trochu na pochybách, vzhledem k jejich náročnosti, případně nedoporučení divákům mladším 12 let. Děti samozřejmě nevyhazujeme, ale je to na uvážení doprovodu dospělých.

V soutěži je možno uspět ve třech kategoriích, o kterou zatím bylo nebo bude nejlépe postaráno? Jak je na tom obecně kategorie dramatických textů, anebo více táhne otevřená dramaturgie hereckého divadla či snad hudební divadlo?

My jako pořadatelé vyloženě nevybíráme divadelní soubor s hrou podle kategorie, ale snažíme se vyhovět všem, kteří zašlou přihlášku. Musím ale říci, že nejčastěji se vyskytuje kategorie dramatických textů.

Jednou z nejpopulárnějších „kategorií“ nebo programových událostí Bucharů jsou rozborové semináře, jak na nich tvůrci her pod ostřížím zrakem poroty reagují?

Záleží na tom, jaké informace se k nim od odborné poroty dostanou a jak jsou otevřeni takovým informacím. Ale divadelníci, kteří k nám jezdí, jsou vstřícní a rádi si vyslechnou názory odborných lektorů. Poté to mezi sebou proberou a vezmou si z toho to nejdůležitější.

Berou si některé rady k srdci?

Snad ano (úsměv). Nemůžu mluvit za všechny, ale pokud bych mluvila za nás, tak se snažíme vyvarovat chyb, na které nás upozornili.

Jak je to s dalšími podobnými přehlídkami v kraji?

V kategorii dramatických textů jsme jedinou přehlídkou v kraji, nejpodobnější přehlídkou je přehlídka vesnických divadel nebo studentské divadlo.

A uvidíme podle vás na letošní přehlídce Bucharů jasného favorita na postup?

Osobně favorita na postup mám, a dokonce ne jednoho, ale nehodlám ho prozrazovat. Každý ať si rozhodně sám, která inscenace pro něj bude nejzajímavější a nejlepší.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.