Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Music Illustrated: Rande hudby s výtvarnem v podání Patrika Sase a Zuzany Osako

Music Illustrated: Rande hudby s výtvarnem v podání Patrika Sase a Zuzany Osako

30.3.2018 12:02 Hudba

Bubenický mág Patrik Sas se narodil v Ostravě. Studoval na Janáčkově konzervatoři a v USA, kde vyhrál prestižní soutěž, v jejíž porotě byli například členové Guns‘n’roses. Aktuálně Sas spojil síly s výtvarnicí Zuzanou Osako a vznikl projekt Music Illustrated. Jeho první vlaštovkou je video, které ilustruje, jak vypadá propojení hudby a výtvarna v podání těchto dvou umělců.

Zvětšit obrázek

Patrik Sas ve svém novém videoklipu.

Ještě mu není třicet a stihl si zahrát s největšími personami české hudby: Michalem Pavlíčkem, Karlem Gottem, Kamilem Střihavkou, Čechomorem. Patrik Sas absolvoval turné se Susanne Vega a dvorním kytaristou Davida Bowieho Gerry Leonardem. Ostravský rodák a patriot je bubenický všeuměl, jehož hudební univerzalita je vyhledávaná a nesporná.

V novém videu Music Illustrated Patrik spojil síly s výtvarnicí Zuzanou Osako. Ilustrátorka Osako má zkušenosti ze světa showbyznysu, malovala např. Miss World a v Japonsku se seznámila s inkoustovou kresbou, kterou v novém videu vidíme. Music Illustrated ukazuje, jak vzniká malba za zvuků Sasovy bubenické performance. V počátku klipu je předehra, posléze přichází hlavní rytmický blok, jehož součástí je i nenápadná, simplifikovaná harmonie o dvou tónech.

Video trochu postrádá logický vývoj. Už na počátku je vidět, že Osako maluje Sase a bicí, v průběhu klipu vše dobarvuje, ale výsledný obraz v závěru představen není. Poměr vznikajícího obrazu a hudby není rovnoměrný, častější jsou záběry na Sase a jeho hru. Při ní používá také tamu, ovšem způsobem, který proti světovému trendu postrádá transparentní využití a osobitost.

Celkový dojem z Music Illustrated je poněkud rozporný. Spíše než hudební kvalitou na okamžik uchvátí silou prožitku, s níž Sas předvádí své umění. Ale představa, že podobně bude vypadat celé album, není příliš lákavá. Vše vyznívá tak, že firma Roland, jejíž tváří Patrik Sas je, video vytvořila jako firemní prezentaci bez zřetele k hudební kvalitě.

Zbývá dodat, že Music Illustrated je profesionálně vytvořený klip, který má vynikající zvuk i obraz. Je nesporné, že Patrik Sas i Zuzana Osako jsou velmi talentovaní umělci. Současně by mohli více přemýšlet nad tím, co vlastně svou hudbou a svými obrazy chtějí lidem vyprávět.

 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.