Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kluby zblízka, část 17: Děláme to, co nás baví a co je užitečné, říkají zástupkyně klubu Futra v Orlové

Kluby zblízka, část 17: Děláme to, co nás baví a co je užitečné, říkají zástupkyně klubu Futra v Orlové

28.4.2018 00:00 Hudba

V rámci našeho putování po hudebních klubech v moravskoslezském kraji jsme nemohli minout ani Orlovou, kde sídlí klub s názvem Futra. V následujícím rozhovoru jsme se zaměřili například na to, zda dění v klubu ovlivňuje kulturní život v tomto městě, jaké interprety či projekty zástupci klubu vyhledávají a rovněž jsme naše povídání stočili k sociální oblasti. Důvod? Členové zapsaného spolku Futra totiž nežijí výhradně hudebními aktivitami, ale snaží se pomáhat také těm, kteří čelí nepříznivé sociální situaci. Za kolektiv Klubu Futra odpovídaly společně Veronika Bukovská a Blanka Kissová.

Zvětšit obrázek

Veronika Bukovská a Blanka Kissová, které se významnou měrou podílejí na chodu orlovské Futry.
Foto: archiv klubu

Mohly byste v úvodu váš klub ve stručnosti představit? 

Uf, tak to by bylo nadlouho, přeci jenom máme za sebou dvacet let existence. Vznikl proto, aby se v Orlové mohli lidé někde svobodně potkávat, aby dával prostor kultuře a různým komunitním aktivitám. A tak to je vlastně dodnes. Jsme kolektiv asi dvaceti lidí, kteří ve svém volném čase a bez nároku na odměnu provozují klub, který nikdy nebyl jen o hudbě, ale jde o místo setkávání, sounáležitosti, o sociální přesah. Památných událostí je mnoho a je těžké vypíchnout jen pár, ale v historii spolku se nějaké přelomové věci, které trochu pozměnily jeho charakter, udály. A to zejména, když jsme v roce 2010 začali poskytovat sociální službu pro děti a mládež a na přelomu roku 2010 a 2011 se přestěhovali do jiných prostor, ve kterých se nám naskytly nové možnosti, ale taky jsme pozbyli venkovní plácek a možnost být více ve veřejném prostoru.

Klub Futra provozuje zapsaný spolek Futra. Jaké místo klub zaujímá v kontextu vašich dalších aktivit, jako je například právě Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Futra, které také máte na starosti?

Žádná z těchto dvou aktivit pro nás není doplňkovou, obě jsou rovnocenné. Všichni žijeme, žili jsme nebo pravidelně pobýváme v Orlové, a je tak pro nás důležité podílet se aktivním způsobem na dění ve městě. Tedy nejen remcat, jak je vše špatně, ale snažit se porozumět tomu, proč jsou některé věci tak, jak jsou, a popřípadě se aktivně pokoušet o jejich změnu. Každá aktivita nabízí jiné možnosti a prostředky komunikace se širším okolím a je zároveň způsobem, jak nabízet obyvatelům různé „služby“, aktivity. Přijde nám fajn, že lidi, kteří chodí do klubu a něco si koupí na baru, vědí, že tak přispějí jednak na provoz klubu, ale taky na práci s dětmi a mládeží, kteří mohou být v nějaké nepříznivé sociální situaci.

Tento přístup rozhodně chválím. Nicméně jaké je směřování klubu? Jakých cílů chcete dosáhnout v letošním roce, případně během pěti let?

Směřování klubu nějak moc neřešíme, nestanovujeme si žádné cíle v této oblasti, chceme dělat věci tak, aby nás bavily a aby bavily i lidi, kteří k nám chodí. Zachovávat věci, které fungují, jako jsou koncerty, promítání dokumentů, výstavy a jiné, případně využívat příležitosti, které se naskytnou. Minulý rok se nám povedlo dodržet pravidlo jedné výstavy za měsíc a proběhlo i několik workshopů, v tom bychom chtěli určitě dále pokračovat.

Jak na vaše aktivity nahlíží město Orlová? Jak probíhá spolupráce mezi vámi a městem? Je pomoc města výrazná, nebo by mohla být lepší?

Domníváme se, že vztahy a spolupráce s městem jsou dobré. Při provozu sociální služby je komunikace a spolupráce s městem nezbytná, na naše aktivity v sociální oblasti město pohlíží jako na potřebné a podporuje je. A ačkoliv jsme jistě pro „město“ tak trochu mimozemšťané, myslíme si, že se nám podařilo oboustranně navázat poměrně kvalitní „interkulturní“ komunikaci. Snažíme se být součástí různých diskusních či strategických skupin, tedy pokud nám to čas dovolí, a zjišťovat, jak se na různé problematiky či výzvy díváme. Myslíme si, že komunikace je základ. Jsme v podstatě ještě docela malé město a k tomu, aby se nám tady všem žilo dobře, je nezbytné spolupracovat, sdílet a komunikovat.

To máte samozřejmě pravdu. Domníváte se tedy, že Orlová je kulturní město?

Ano i ne.  Je otázka, jaká je definice kulturního města. Nicméně kultura se tady odehrává, je možné, že nereaguje na potřeby všech, ale to se asi neděje nikde. Navíc je to v podstatě malé město, bez studentů, ve smyslu těch, kteří by zde přicházeli žít během jejich studií, a také je Orlová bez turistického ruchu. V tom je to komplikovanější. Co však jistě chybí, je například knihkupectví.

Máte pocit, že se díky vaším aktivitám zvyšuje kulturní vyspělost města Orlová, případně i dalších okolních měst?

Asi nejsme schopny dohlédnout, jak naše aktivity ovlivňují kulturní vyspělost okolních měst. Myslíme si však, že v Orlové své místo máme a díky akcím, které pořádáme, přičemž často u nás vystupují zahraniční interpreti a snažíme se, aby nabídka aktivit byla pestrá, sem přivádíme lidi z různých koutů světa, kteří by se o Orlové asi jinak těžko dozvěděli. A máme své jméno a místo nejen v „DIY hardcore scéně“.

Hraje při vytváření vašeho programu roli i to, že třeba v řadě okolních měst, pokud se nepletu, hudební kluby nejsou, a proto své aktivity nezaměřujete výhradně na obyvatele Orlové, ale snažíte se oslovit i obyvatele okolních měst? Nebo to neřešíte? A jezdí k vám i lidé z okolních měst? 

V některých okolních městech jsou hudební kluby (je pravda, že třeba v Karviné jsou Hard Café a Harlekýn – pozn. redakce), ale nabídka bývá přeci jen různá. Myslíme si, že všichni pořadatelé nějakých akcí jsou rádi, když k nim přijede i někdo přespolní, snažíme se naše akce propagovat tak, aby se to dělo. Lidé k nám jezdí nejen z okolních měst, ale při větších akcích i z měst vzdálenějších, jako například z Olomouce, Kroměříže a dalších. Pravidelně také přijíždějí návštěvníci z polského příhraničí. Samozřejmě se snažíme, aby k nám jezdili i lidé z jiných měst, s ohledem na dopravní dostupnost v rámci veřejné dopravy to však není úplně jednoduché.

Jaká je vaše strategie při domlouvání různých akcí, koncertů, výstav a podobně? Na co se soustředíte, co preferujete? 

Co se týká výstav, přednášek a promítání dokumentů, tak v téhle oblasti možnosti převážně aktivně vyhledáváme, případně se zapojujeme do dlouhodobějších projektů, tak jako například KineDok, projekt Institutu dokumentárních filmů, jde vlastně o alternativní distribuci dokumentů do klubů, kaváren a podobně. U koncertů si pak buďto interprety, autory a další zveme sami, a pak jde o to, že je známe a jejich tvorba nás zaujala či oslovila. Popřípadě se nám ozývají sami, pak řešíme, aby akcí nebylo v jednom měsíci příliš, aby nás jejich tvorba oslovila a podobně. To, co odmítáme, je pořádání či poskytnutí prostoru komukoliv, kdo hlásá či se přiklání k rasismu, xenofobii, homofobii či sexismu.

Pokud se podíváme na program, tak si můžeme všimnout, že ve vaší nabídce najdeme spíše extrémnější odnože punku, metalu a podobně… Je to dáno tím, že máte osobně k těmto žánrům blízko, nebo je po těchto koncertech ve vašem klubu poptávka?

Tohle jsme víceméně vysvětlily před chvíli. Někdy nám bývá vytýkáno, že je program v našem klubu žánrově málo pestrý, ale je to hodně o tom, že děláme koncerty kapelám, které nás baví. V posledních letech se však čím dál častěji pouštíme také do indie, shoegaze, elektro, noise a dalších vod.

Během posledního víkendu v lednu se v klubu uskutečnila zimní verze festivalu Chee Chaak Fest. Co vedlo organizátory k tomu, že festival zavítal k vám? Plánujete pokračování této zimní verze?

Lidi z Chee Chaaku jsou kamarádi, chodí na akce do Futry, lidi z Futry chodí na jejich akce a na letních Chee Chaacích někteří pomáhají, teď jsou díky „našemu“ zvukaři kolektivy i osobně provázané. Máme se rádi, tak proto byl Zimnichaak v Orlové. Dopadl ke spokojenosti všech a nějaká další spolupráce se určitě naskytne.

Jednou z pravidelných akcí ve vašem klubu jsou Veganské obědovečeře. Proč jste se pustili do organizování těchto akcí? Ptám se z toho důvodu, že jde o ojedinělý nápad, protože v nabídce jiných hudebních či kulturních klubů jsem nic takového neviděl…

Pro nás to ojedinělý nápad není, pohybujeme se na místech v republice, kde se tyto akce konají běžně. Spousta našich aktivit má přesah – a tahle zrovna do oblasti zvířecích práv a ekologie… Ale taky je to o sounáležitosti, je fajn se sejít s přáteli u jednoho stolu. No a většina lidí z Futra-crew jsou vegani či vegetariáni, a tak chceme také veřejnost seznámit s možnostmi této kuchyně. Ostatně v klubu není k zakoupení nic nevegetariánského.

Jak byste si představovali ideální den ve vašem klubu?

Příjemná akce započatá vegan obědem, diskuse u futrácké kávy a koncert se spoustou příjemných a spokojených vystupujících a návštěvníků.

Poslední otázku v tomto seriálu klademe všem provozovatelům klubů – jaké jsou plusy a minusy Futry?

Minusem je to, že je klub v zástavbě, kde nemá žádný plácek, který by mohl využívat k pořádání akcí venku. A plusem je to, že je kolem nás spousta fajn lidí, bez kterých by klub fungovat nemohl.

Čtěte také:
Hudební bazar Ostrava
Stolárna Havířov
Kofola Music Club Krnov
Stará aréna Ostrava
Barrák Ostrava

Barrocko Třinec
Rock Café Southock Jablunkov
Galerka Nový Jičín
Fabric Ostrava
Jam Opava
Stoun, Frýdek-Místek
Cooltour, Ostrava
Dock, Ostrava
Parník, Ostrava
BrickHouse, Ostrava

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.