Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Bude to fajn, fajn, fajn… Divadlo Petra Bezruče chystá adaptaci filmu Kouř

Bude to fajn, fajn, fajn… Divadlo Petra Bezruče chystá adaptaci filmu Kouř

30.4.2018 00:01 Divadlo

Program nové divadelní sezóny zveřejnilo v předvečer 1. máje Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Sezóza bude mít název Každý originál, všichni Bezruči. Během deseti měsíců se repertoár této scény rozšíří o pět nových inscenací. Diváci se můžou těšit na adaptaci knihy Jakuba Demla Zapomenuté světlo a také na divadelní verzi kultovního filmu Kouř či adaptaci Bulgakovova románu Mistr a Markétka.

Zvětšit obrázek

Šimon Caban jako Arnoštek z filmu Kouř.

První premiérou sezóny bude divadelní adaptace knihy kontroverzního básníka Jakuba Demla Zapomenuté světlo. Slavná próza vypráví o dramatickém souboji, který musí svést věřící člověk, nahlodají-li jeho víru (v Boha i v sebe sama) pochybnosti. Tento strhující pohled do lidského nitra nabízí velkou hereckou příležitost, kterou režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová svěřila Norbertu Lichému. Dramatizaci knihy, kterou mohou diváci znát i díky stejnojmennému filmovému zpracování, připravuje pro ostravskou scénu Jakub Nvota, režisér diváky i odbornou veřejností ceněné inscenace Spalovač mrtvol.

Listopadovou premiérou bude další divadelní adaptace, tentokrát kultovního filmu Kouř, kterou pro Bezruče připravují Kristýna Kosová a Adam Svozil – dramaturgicko-režijní dvojice, která na sebe krátce po absolvování DAMU strhla svou prací nemalou pozornost. Jejich cílem není vytvořit kopii legendárního filmu, naopak budou usilovat o nový pohled na příběh, v němž se pod drsným humorem skrývají témata, která ani po téměř třiceti letech od filmové premiéry neztratila na aktuálnosti. Navíc – jaké jiné město by mělo vdechnout slavnému Kouři nový divadelní život než právě Ostrava, kde se kdysi natáčel? V listopadu tedy roztočíme hvězdná kola a bude to, řečeno slovy jednoho z filmových hrdinů, fajn – fajnový!

Na sklonku kalendářního roku začne se souborem zkoušet Tomáš Dianiška, autor, herec a svérázný režisér, který v roce 2016 získal v Cenách divadelní kritiky titul Talent roku. Tomáš Dianiška v posledních letech okouzluje diváky svou schopností spojovat chytré umění s ještě chytřejším humorem. Ke svým úspěšným inscenacím si často píše i vlastní texty vycházející z reálných příběhů. A nejinak tomu bude i u Bezručů. Pro tuto ostravskou scénu totiž píše komedii Transky, body, vteřiny o jednom sportovním skandálu, který za první republiky zahýbal celým světem. O co že to tehdy šlo? Nasaďte tretry a přiběhněte to zjistit sami, zábava zaručena.

čtvrtou premiérou sezóny bude autorská parafráze slavného dramatu Henrika Ibsena Heda Gablerová. Pustí se do ní česko-chilská autorka Anna Saavedra a Bezruči ji budou uvádět pod názvem O čem sní Heda Gablerová. Anna Saavedra není ostravským divákům neznámá – v roce 2012 totiž napsala pro Národní divadlo moravskoslezské hru Kuřačky, která se dodnes úspěšně uvádí. Saavedra ovšem slaví jako autorka úspěchy i mimo hranice Ostravy – nedávno například s cenami ověnčenou hrou Olga (Horrory z Hrádečku). Tentokrát se spolu s režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou pustí do odhalování toho, co je na klasickém Ibsenově příběhu současného. Sny a bolesti mladé generace se totiž za tu dobu příliš nezměnily. A závěr zůstává stejný – hlavně z toho nezešílet!

Sezónu Bezruči uzavřou adaptací jednoho z nejslavnějších děl světové literatury. Michail Bulgakov ve svém románu Mistr a Markétka zobrazuje svět vymknutý z kloubů. S groteskním nadhledem popisuje společnost, která se zřekla své víry a morálních pravidel a nahradila je honbou za bohatstvím, úspěchem a osobním prospěchem. Styčné body mezi naší současností a dobou, kterou zobrazuje Bulgakov, se bohužel nabízejí samy. Nečekejte však žádnou pochmurnou tragédii, Mistr a Markétka bude inscenace plná humoru a nadsázky. Obzvlášť když se režie chopí režisér Alexandr Minajev. Je sice znám spíše jako herec, za sebou však už má řadu úspěšných inscenací, a to zejména právě ruské klasiky. Jedno je tedy jasné už teď – Mistr a Markétka u Bezručů bude po čertech zběsilá jízda!

Zdroj: Tisková zpráva Divadla Petra Bezruče

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.